ON KAIT SE IHAN HYVÄ - NO TERVE

tiistai 30. syyskuuta 2014


Työpaikkamme tarjosi kaikille halukkaille perus terveystarkastuksen. Tarkastukseen mentäessä täytyi etukäteen täyttää useampi sivuinen kaavake jossa kyseltiin yhtä sun toista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää. Kaavakkeessa oli mm. kyselyä tuki-ja liikuntaelin vaivoista, siinä kysyttiin työhyvinvoinnista, ilmapiiristä työpaikalla, työn kuormittavuudesta, millä tavalla työn kuormittavuutta voisi helpottaa, oma psyykkinen hyvinvointi jne... kyselykaavake oli loputtoman pitkä mutta tarpeellinen. Tottakai halusin mennä terveystarkastukseen, milloin lie olin viimeksi moisessa käynyt jos nyt koskaan, ellei lapsuusajan neuvola käyntejä lasketa. Terveydenhoitaja oli iloinen, todella mukava ja hänen kanssaan oli helppo keskustella. Kävimme tarkkaan läpi täyttämäni kaavakkeet kohta kohdalta. Niin kauan tulimme hienosti juttuun kunnes hän tuli kohtaan pituus ja paino. Olin merkannut lappuseen ne lukemat jotka on joskus muinoin mitattu, en usko, että painoni on kovasti heitellyt suuntaan tai toiseen sillä samoihin vaatteisiin olen mahtunut viime raskauden jälkeen ja epäilenpä pituudenkaan kovasti muuttuneen. Hän katseli minua kysyvästi, vilkaisi nurkassa olevaa puntaria ja katsoi minua uudestaan. 


"Mitattaisko kuitenkin pitkästä aikaa se paino"? No ei mitata ei, kyllä se tuo on ja sillä hyvä. En tiedä mitä pelkäsin puntarin kertovan mutta punnittavaksi en suostunut. Terkkari katseli niitä paljon puhuttuja hienoja käppyröitä ja ilmoitti painoindeksini. Taas koitti syvä hiljaisuus ja sitten hän vain totesi " on kait se ihan hyvä kun sinä urheiletkin niin paljon, sama paino sohvaperunalle ei olisi hyvä". Mitä ihmettä, en ollut uskoa korviani, sinne meni herne nenään ja siellä se on ja pysyy. Onhan mulla tätä takamusta eikä reidetkään mitkään tikut ole mutta minä sentäs todellakin urheilen kun toiset ei nouse sohvalta ikinä. Sangen mukava täti muuten. 
Tarkastus ei rajoittunut ainoastaan terveydenhoitajan luona käymiseen, lisäksi hän tarjosi mahdollisuutta kuulokokeisiin, näöntarkastukseen, psykologin käyntejä, verikokeita, lääkärin kanssa keskustelua jne... Halusin ehdottomasti tsekata omat labrat sekä käydä näöntarkastuksessa. Jännitin labroissa eniten kolesteroliarvoja, niitä ei ole mitattu koskaan eikä suvussani tietääkseni ole korkeaa kolesterolia mutta minäpä tyttö rakastan voita ja kermaa. Mikäpäs sen maukkaampaa kuin voissa paistettu ruoka, voihin leivottu pulla sekä kermakahvit, jaahas eli tässä on sit kai vastaus myös siihen "kait ihan hyvään"-painoonkin. Joo o. Verikoetulokseni olivat tohtorin mielestä aivan erinoimaiset, niissä ei ollut mitään moitittavaa. Hb on 133 eli saisin vieläkin luovuttaa verta ku muistasin vain joskus, munuaisetkin toimivat arvoilla 58 ja muutenkin kaikki oli kunnossa, jee sain siis huokaista kun kolesterolikin oli niinkuin pitää. Lääkäri oli iloinen kuullessaan, että teen syksyn lyhyttä työaikaa "muista nauttia vapaa-ajasta ja ottaa aikaa itselle". Muistan. Sille kait se on ihan hyvä-painolle sanoisin näin...

Mekko: Noom, Sukkikset Seppälä, Kello T.Hilfiger, kengät, OIS kirpparilta
Tämmöinen olen enkä muuksi muutu. Jäljellä on enää näöntarkistus, sitä hieman jänskään myös, sillä päätäni särkee nykyään usein mutta siihen syynä voi olla todella alhainen verenpaine ja huimaamis-kohtaukset. No niille ei voi tehdä muuta kuin syödä paljon salmiakkia ja sehän sopii minulle. 

Tällainen terveystarkastus minulla. Koskas sinä olet viimeksi käynyt Terveydenhoitajalla?
-Nanni-


26 kommenttia:

 1. Siis apua! Sä et kyllä näytä yhtään siltä, että sulla olis jotenkin suuri painoindeksi. Näytät tosi hyvältä.
  Mulla on ollut tuollainen työpaikan terveystarkastus joskus vuosia sitten ja narahdin siellä sokereista ja jouduin sokerirasituskokeeseen. Niissä oli kaikki ok, eikä sokerit ole koskaan sen jälkeen olleet koholla. Oliskohan johtunut siitä, että sain karkkipussin tyhjäksi edellisenä iltana just ennen kuin se paastoaika alkoi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyl itsekin tosi hämmästyny vaikken ihan mikään Victoria Secret malli olekaan mutta kuitenkin.

   Poista
 2. Hyvähän noissa tarkastuksissa on käydä ja siehän olet niin solakka, ettei mitään hätiä!!!
  Olen käyny kai pari vuotta sitten työterveyshuollon tarkastuksessa, missä juurikin piti täytellö lippusia ja lappusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisuudessaanhan tuo oli hyvä ja tarpeellinen tarkastus. Jatkossakin aion käydä.

   Poista
 3. Ihana mekko Sinulla! Juu tuo painoindeksi höpinä on ihan turhasta, jos ei pystytä ottamaan INBody mittausta. Tiedän, olet Timmi Lady! Se joka painoindeksiä saattaa nostaa sinulla, niin ei ole todellakaan läski vain LIHAS! Eli Anniina, pää pystyyn ja kannattelet kroppaasi ylväästi! Minulla on aina ollut painoindeksi normaalin ylätasolla...muutaman kerran ottaneena INBODY mittauksen, on todettu, että meikäläisen lihasmassa on korkeampi kuin keskiverto miehellä, kuulemma atleettinen vartalo. Juu toki on tuota mahan alueella erisettä, perhevatsa :) Mieheni vitsailee aika-ajoin pikaluistelijan reisistäni... Ne ovat isot, mutta ei haittaa, kun tietää, mitä ne sisältää :)Nuo tarkastukset muuten on hyviä verikokeineen kaikkineen; saa selvyyden missä mennään ja voidaan havaita ja tarttua toimeen hyvissä ajoin vaivaan, sairauteen jne,.. T. Kirsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. InBody mittauksista olen aina saanut hyvät tulokset. Toi terkkarin kommentti kyllä hämmensi. Itellä on tällainen hoikkamaha mut reisissä on senkin edestä tavaraa. Mekko on Noomin eli Stokkalta.

   Poista
 4. Ei sitte sillä terveydenhoitajilla käyny mielessä, että lihasvoimaa enempi entä läski :D t. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä se yritti sit perustella että joo sullahan on tuota lihasta. No silti painoindeksi oli reilusti alle 25.

   Poista
 5. Terkkarit ja niitte iänikuset käyrät! Painoindeksi plääh. :) Ei välitetä niistä.

  VastaaPoista
 6. No olipa sulla kokemus. Ehkä nykyään painosta kohkataan niin paljon, että sillä terveydenhoitajalla oli sellainen "perusasenne" päällä. Ei siis viitsinyt katsoa sinua tarkemmin ;). Kiva raitamekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten terkkari oli ihana, ehkä vähän liiankin pirtsakka jos näin voi sanoa mutta painoasia kummastuttaa kyllä.
   Kiitos, mekko on kyllä mieluinen ja kovassa käytössä.

   Poista
 7. Hohhoijaa mikä kommentti terkkaritädiltä, sulla on kuitenkin asenne kohillaan :) Itse pahoitin mieleni pitkäksi aikaa n 10 v sitten tk-lääkärin kommentista. Mulla oli toinen hartia ihan jumissa ja kipeä enkä pystynyt kättä kunnolla liikuttamaan. Ekaksi lääkäri sanoi että pitäis varmaan pudottaa painoa, minä olin tippua tuolilta! Iän kaiken oon ollut siro ihminen, vain rintavarustus painaa jonkin verran. Harmitti etten saanut sanottua takaisin mitään, aivot oli varmaan ihan jumissa väsymyksestä ja kivusta :( Ois pitänyt kysyä että paljonkohan sitä painoa pitäis sitten pudottaa (painondeksi reilusti alle 25) :P Ihmistä pitäsi katsoa kokonaisuutena, sinussa ei oo kyllä löysää missään :D Vaan hyvähän noissa tarkastuksissa käydä ja labroja tarkistella. Minustakin tuo raitamekko näyttää hyvältä :)
  -PS-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisuudessaan muuten hyvä käynti ja optikollekin pitäisi vielä varata aika. Jospa syy näihin pääkipuihin löytyisi sieltä vaikka veikkaanpa itse että syy on todella matalassa verenpaineessa.
   Huoh, onpas sullekin sanottu törkeästi. Nostiko se lääkäri edes päätään tietokoneesta? Tuskinpa.
   Kyllähän me naiset saamme kuunnella yhtä sun toista.
   Kiitos, tuo on toinen Noomin mekko mitä minulla on, suht edullisia ja laadukkaita vaatteita Noomilla.

   Poista
 8. Voi hyvänen aika. En oikein osaa sanoa mitään muuta kuin voi helvetti näiden ammattilaisten kanssa. Eihän kukaan oleta, että olisit samassa kunnossa kuin 17-vuotiaana. Lienee sanomattakin selvää, että en itse saa noin kaunista kohtelua painoni kanssa, mutta onneksi se on lääkärikohtaista ja suurin osa näkee syvemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa se. Onhan sitä nuorena oltu langanlaihoja mutta enää en edes haluaisikaan olla. Kummastuttaa vain kun painoindeksi oli kuitenkin alle 25. Ehkä ne vaan oliikaa tuijottelee käyriä.

   Poista
 9. Voihan käppyrä sentään! Kaiken tämän naisten ulkonäköpaineen alla uskomatonta, että terveydenhuollon ammattilainen kehtaa tuolla tavalla töksäyttää selkeästi terveen näköiselle normaalille naiselle, kuten sinä. Siis todellakin paino on aina yksilökohtainen. Hyvänä esimerkkinä voisin kertoa, että olen nuorempana parikymppisenä tehnyt mallintöitä ja siihen luonnollisesti kuului kehon mittaaminen lähinnä senteissä. Yhden mallikaverin kanssa sitten kerran verailtiin, kun meillä oli pituus just sama ja mittanauha näytti justiinsa samat sentit rinnanympärykselle, vyötärönympärykselle ja lantionympärykselle. Kaiken logiikan mukaan paino olisi pitänyt olla sama, mutta ystäväni painoi 50 kg ja mina 56 kg. Samat mitat ja kuuden kilon ero!!!

  Tuollainen työnantajan tarjoama perusteellinen terveystsekki itsellänikin juuri takana...ja itseasiassa tänään juuri kävin lääkärin kanssa juttelemassa. Painosta kun tuli puhetta, lääkäri (nainen) mittaili minua katseella ja sanoi "Painoa sinulla taitaa olla jotain viisikymmentä ja jotain.....?" :D Hupsistakeikkaa, kun meinasin lentää pyllylleni! Painoni alkaa tällä hetkellä kuutosella... ja tuli heti mieleen malliajat ja se, miten se paino voi olla ihan samankokoisella ihmisellä niin eri.

  Pointtina kaikessa tässä siis, että ei ne numerot, vaan oma fiilis ja jaksaminen painavat terveyden kohdalla mielestäni kaikkein eniten. Verikoearvoissa itselläni oli kolesteroli aika korkealla....tähänkin lääkäri vain puolihuolimattomasti sanoi: "No sä et polta, etkä käytä alkoholia ja urheiletkin, niin ei tuosta tarvitse välittää." Lääkäri myös kertoi minulle noista minimi ja maksimi raja-arvoista, mihin verikokeesta saatuja arvoja verrataan, että ne perustuu vain hajontaan, millä saadaan minimistä ja maximista n.5% väestöstä rajojen ulkopuolelle. Että ei ne rajat ja käppyrät ole mitään absoluuttisia totuuksia ja aina pitää katsoa kokonaiskuvaa kunkin ihmisen kohdalla, kun näitä tulkitaan

  Ja sen vielä sanon uudestaan, että näytät tosi hyvältä ihan tuollaisena kuin olet ja painon suhteen sulla ei tosiaankaan ole mitään ongelmaa. Höpöhöpöt tuollaisille terveys"ammattilaisille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana kommentista <3 kaikki tuossa sinun tekstissä on toden totta. Ystäväni on kanssani tasan samanpituinen ja painaa aikalailla 10kg vähemmän. Hän on kaikenkaikkiaan tosi pieni muutenkin mutta ei minusta liian laiha, jos häneen verrattais minua, katsomatta meitä vaan katsottais vaan numeroita niin toki kuulostaisin lihavalta mutta meidän ruumiinrakenteet on täysin erinlaiset. Itse tein myös mallin hommia noin parinkympin hujakoilla, en mitään suurta mutta pieniä keikkoja ja valokuvamallin juttuja myös, kyllä silloin ainakin kelpasin vielä kroppani kanssa.
   Voisihan tässä muutaman kilon pudottaa mutta kun ruoka on niin hyvää ja tarviiko sitä ihan tikkulaiha ollakaan?
   Kiitos Jaana todella paljon kommentistasi <3

   Poista
 10. Olipas kummallinen kommentti. Et tosiaan näytä siltä, että sulla olisi jotain huolta painosta! Murr :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan sitä voisi kilon pari pudottaa mutta tarviiko sitä nyt niin tikku-ukko ollakaan tässä iässä? Liikun kuitenkin tosi paljon, sit ymmärtäisin jos en liikahtaisi koskaan.

   Poista
 11. Olisit vaan reippaasti menny vaa`alle -olis se totuus selvinnyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle vai terkkarille :D Ainahan sitä olis vara pudottaa pari kiloa mutta tarviiko sitä ollaakaan edes niin nälkiintyneen näköinen? Pääasia että itselle kelpaa, eikös?

   Poista
 12. No olipa kommentti! Sä oot just sopiva. Hoikka ja urheilullinen nainen :) Ei muuta tarvi ajatellakkaan! Ihania kuvia susta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Onhan sitä tässä iässä jo hieman erinnäköinen kuin 10vuotta sitten, eikait sitä ihan lanka tarvi ollakaan?

   Poista
 13. Mää en kans ymmärrä miksei ihmiset voi käydä puntarilla vastaanotolla? Saisi todenmukaisen ja tämänhetkisen painon eikä vain luotettaisi siihen "tämänverranolenjoskuspainanut"-arvioon.
  Terveisin Terkkari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse ei siis ollut lasten neuvolasta vaan minun terveystarkastuksesta. Lapsilla ymmärrän ns. "pakolliset" punnitukset. Itse olen mahtunut todella pitkään samankokoisiin vaatteisiin, peilistä katsoo aikalailla samankokoinen nainen kuin monta vuotta tähänkin saakka. Eikö tärkeintä ole, että itse tunnen oloni hyväksi, mahdun vaatteisiini jne... Sitten ymmärtäisin terkkarin huolenaiheen jos olisin reippaasti ylipainoinen mutta vaikken olekaan mikään Victoria Secret-malli niin en silti mielestäni vielä kaipaa ulkopuolisen huolestumista painostani. Onko silti ammattilaisen tehtävä huokailla asiakkaan painosta varsinkaan jos siihen ei ole aihetta. Voin käydä puntarilla, se ei ole siitä kiinni vaan pointti oli se kummastunut asenne painoani kohtaa sillä painoindeksini on vielä onneksi suht kaukana 25. KÄyn säännöllisesti InBody-mittauksissa ja siellä paino ja kaikki muukin näkyy hyvin tarkkaan. Minun ei täten olen tarve luottaa mihinkään perus puntariin.

   Poista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -