OSA-AIKAISUUS - KANNATTIKO SE?

keskiviikko 19. marraskuuta 2014


Nuhanenä täällä terve. Kipeä nielu ja käheä ääni valvottaa, päivällä päässä humisee ja väsyttää eikä ääni tahdo kulkea. Puhuminen aiheuttaa yskän puuskia. Tervepä terve syysflunssa vai johtuuko tämä viimeviikolla otetusta influenssarokotteesta? Niin tai näin sairaana ollaan. 

No itse aiheeseen. Kerroin kesäloman jälkeen aloittavani lyhyemmän työajan teon. Työaikani on 78%nen enkä siis ota tätä vapaapäivänä vaan hyödynnän tehokkaasti lyhyttä työaikaa joka päivä. Työaikani joka päivä on ollut viimeisen 2.5 kuukauden ajan 7-13.30. Sikasiistiäkö? Todellakin. Tämä siis siksi, että kuopus aloitti syksyllä koulun ja halusin auttaa arjessa olemalla aikaisemmin kotona. Tästä hyötyy Pipunan lisäksi koko muukin perhe ja ennen kaikkea minä itse. Työpäivä loppuu ihanan aikaisin, ehdin nähdä jopa hetken valoisaa päivääkin, mutta todellakin vain hetken. Aikaa ja virtaa jää muullekin kuin työlle ja niinhän sen pitäisi ollakin. 
Keväällä kummastelin, kun en vain jaksanut olla yhtä energinen kuin yleensä. Mikään ei kiinnostanut enkä saanut kiskottua itseäni edes mukavien juttujen pariin. Kaikki kivakin tuntui olevan pakkopullaa. Mikä kumma minua vaivaa? Elle-lehdestä luin kahden nuoren naisen kertomuksen burn-outista. Hmmmm tässäpä itselleni selitys. Jatkuva suorittaminen, ikuiset projektit, täydellisyyden tavoitteleminen asiassa kuin asiassa ja viime talvena perhettä koittanut kriisi oli tehnyt tehtävänsä. En enää vain jaksanut. En ollut masentunut, en missään nimessä, olin uupunut. Loma meni maatessa, vaihdoin makuupaikkaa sohvalta terassille jne... Jollekin tällainen on normi olomuoto mutta itse olen aina ollut kova touhuaja, teen sitä teen tätä, kun yksi homma loppuu uusi projekti odottaa jo seuraavalla nurkalla. Nyt en jaksanut eikä kiinnostanut. Loman loppuessa tilanne ei ollut yhtään parempi, päinvastoin tajusin todellakin olevani aivan finaalissa jaksamisen kanssa. 
Kun juttelin lyhyemmestä työajasta pomon sekä puolison kanssa, päätös tuntui todella helpottavalta ajatukselta. Nyt muutama kuukausi on menty tällaisella arjella. Äiti on kotona ajoissa eikä lasten tarvitse olla yksin taikka pitkää päivää koulussa/iltapäiväkerhossa. Ruoka on tehty aikoinaan ja illassakin on mahtavasti aikaa puuhailuille. Sopimus on tehty jouluun saakka. Jatkanko tästä eteenpäin? Mieleni tekisi, se olisi aivan mahtavaa mutta varattu ulkomaanmatka toukokuulle pistää miettimään asiaa tarkkaan. Teimme yhteisen päätöksen kevään suhteen. Palaan kevääksi sata prosenttiseen työaikaan ja syksyn taas koittaessa jatkan lyhennetyllä työajalle. Tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin. 
Vaikka päivät töissä ovatkin olleet ihanan lyhyet ei aika tunnu välillä siltikään riittävän mihinkään. Aikaa vuorokauteen tarvisi jatkuvasti lisää. Tuntuuko kenestäkään muusta tältä? Olen pohtinut, että miten aika keväällä riittää, no sen on riitettävä ja sillä selvä. Syksy on pimeydestä huolimatta ollut ihana ja lyhyt työaika todellakin tarpeellinen. Suosittelen lämpimästi jokaiselle jolla vain on mahdollisuus moiseen.


Saisi jo tulla lunta, eikös vain?
-Nanni-

14 kommenttia:

 1. Ihmiset voisivat paljon paremmin, jos työaika olisi kuusi tuntia. Täyttä ja lyhyempää päivää kokeiltu ja arki tosiaan rullaa paremmin lyhyemmällä työpäivällä. Monesti taloudellinen tilanne kuitenkin ajaa tekemään täyttä päivää. Onnellisia ne joilla tänä päivänä töitä on. Onnellisia nekin, jotka voivat tehdä osan etänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Itsekin olisin paljon mielummin 6tuntia kuin kahdeksan. Minun jaksamiselle kahdeksan on liikaa mutta lompakko on eri mieltä.

   Poista
 2. Ihanaa, että sulla on ollut mahdolllisuus tehdä lyhennettyä työpäivää ja olla läsnä myös lapsen arjessa. Itsekin olen tykännyt tosi paljon lyhennetystä työviikosta, mutta täällä sama ongelma ajan lyhyydestä silti. Tuntuu, että aikaa tarvitsisi koko ajan vain lisää..
  Ja joo, ehdottomasti jo lunta!! :)

  VastaaPoista
 3. Pienten lasten kanssa työajan lyhennys on huikea helpotus, jos sellaisen pystyy järjestämään. Itse tein reilun vuoden 4-päiväistä työviikkoa. Töissä oli aika tiukkaa, mutta kyllä se perjantaihuili palkitsi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa tuollainen lyhennetty viikkokin.

   Poista
 4. Olis ihan luksusta jos vois tehdä osan vuodesta osa-aikaista. Oma jaksaminen on niin tärkeetä.
  Lunta täälläkin odotellaan :)
  -Päivänsäde-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ja onhan se tärkeää että jaksaa muuallakin kuin töissä.

   Poista
 5. Lyhennetty työaika olisi aivan ihana juttu!! Itse suunnittelen, että sitten kun tyttö lähtee kouluun, niin tekisin lyhennettyä työaikaa tai jäisin hoitovapaalle muutamaksi kuukaudeksi. Vielähän tässä on aikaa miettiä, mutta jollain muotoa haluan kyllä tehdä koulun aloituksen kaikille helpommaksi. Silloinkin kun tyttö aloitti päivähoidon, niin tein jonkin aikaa lyhennettyä työviikkoa. Se oli ihana pehmeä aloitus äitiysloman/hoitovapaan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä lapselle ihanaa kun joku on kotona kun pieni tulee koulusta.

   Poista
 6. Minusta on mahtavaa, että työpaikoilla on pystytty tämä mahdollisuus tarjota. Aina se ei ole mahdollista, mutta onhan se kaikkin puolesta paras vaihtoehto, ottaa ihminen joka töissä ollessaan on 100% töissä murehtimatta kotijutuista vaikka ei olisikaan siellä 37,5h viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KÄsittääkseni silloin kuin työntekijän lapsi menee kouluun ei työnantajalla ole oikeutta kieltää työntekijältä lyhennettyä työaikaa kolmos luokkaan saakka.

   Poista
 7. Minun mielestä normi työajan pitäis olla 6 tuntia, samalla palkalla kuin 8 tunnilla. Työteho olis parempi ja varmasti sairaslomat vähenis ja syntyis uusia työpaikkoja. Ja kun sairaslomat vähenis niin korkeampi palkka ei kuluja nostais. Ite olen nyt töihin palattuani tehny 6 tuntista päivää ja olen tosi tyytyväinen! Olisin varmaan ihan sippi jos olisin heti tehny normi tunnit. Ja aion kyllä jatkaa lyhyempää työaikaa jos vain mahollista, rahallinen menetys on niin pieni kun saan kelalta alle 3 vuotiaasta saatavaa joustavaa hoitorahaa, eli vielä 1,5 vuotta siihenkin oikeus :) Nanni, halauksia sinulle syksyyn, pian koittaa kevät ja valoisuus niin energiaakin löytyy taas eri malliin :) Ja tuleva loma varmasti piristää jo ajatuksen tasollaki <3

  VastaaPoista
 8. Mukava kuUlla että olet saanut ja voinut tehdä lyhennettyä viikkoa. :) Sehän on varmasti ihanaa kun olet kotona kun lapset saapuu koulusta :) Voi,mie kun pääsisin edes töihin. Vielä ei ole tärpännyt ;) Vihdoinkin sain vastattua uudelleen :)
  -Annukka-

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -