SINUN, MINUN VAI MEIDÄN RAHAT?

sunnuntai 2. marraskuuta 2014


Kodin Kuvalehdessä 20/14 oli mielenkiintoinen kirjoitus perheiden rahankäytöstä. Raha on yksi suuri riidanaihe perheissä/parisuhteissa, kuka maksaa, mitä maksaa ja kenen rahoilla elellään. Meidän parisuhteen alkuaikoina tämä aihe todellakin oli suurin riidan aihe. Tottakai molemmilla oli alkuun omat tilit, nuoria kun oltiin ja kuka sitä ensi treffeillä ehdotta, että "hei, laitetaanko yhteinen tili". Riidat äityivät välillä turhistakin maksuista. Kumpi maksaa mitäkin laskuja, kuka maksaa kaupassa tällä kertaa, kuka kävi viimeksi tankilla jne... Kun rahasta riitely oli koitua koko parisuhteen turmioksi, oli aika miettiä, että laitetaanko kamat jakoon vai olisiko muuta vaihtoehtoa tilanteelle? Päädyimme yhteistuumin pankkiin ja yhdistimme tilit, yksi tili, kaksi korttia, kaksi käyttäjää ja kahden ihmisen palkat. Varmaan viimeiset 10vuotta mieheni on perheen "kirjanpitäjä", joka maksaa laskut ja tietää missä mennään. Minulta ei kannate edes kysyä paljonko meillä on yhtiövastike, paljonko maksamme kuukaudessa asuntolainaa jne... hyvä kun tiedän paljonko saan palkkaa. Minusta tämä on ollut meillä toimiva ratkaisu. Minä huolehdin kotitöistä (tekee niitä kyllä miehenikin) ja hän hoitaa laskut. Ainoa "miinuspuoli" asiassa on se, etten voi "salaa"ostella mitään sillä miehenihän näkee ostokset tililtä samoin tein mutta miksi parisuhteessa pitää ostella jotain toiselta salaa? Eikös parisuhde perustu kaikinpuoliseen luottamukseen. No tällainen ratkaisu meidän perheessä. Mitä sanoo artikkeli? • 83% ajattelee, että on turhaa riidellä rahasta, juuripa niin olen samaa mieltä. 
 • 57% on sitä mieltä, että uusperheessä kumpikin maksaa omien lastensa kulut. No tähän en ota kantaa, koska asiasta ei minulla ole kokemusta. 
 • 68% lasten vanhemmista ajattelee, että perheessä kaikki rahat ovat yhteisiä. 

Kun perheessä on tuloeroja voi sekin aiheuttaa riitatilanteita, vai aiheuttaako? Meidän perheessä ei ole aiheuttanut. Tällä hetkellä tienaamme aikalailla saman verran, hoitoalalla kun molemmat olemme. Toisinkin on ollut. Toinen on opiskellut ja toinen ollut töissä. Välillä toinen on ollut äitiyslomalla tai työttömänä eli pakostakin tienannut toista vähemmän mutta koskaan emme ole osoittaneet toista sormella "sinä tienaat vähemmän joten et saa ostella itsellesi samaa määrää kuin minä joka tienaan enemmän". Tili on yhteinen joten rahatkin ovat yhteisiä, ihan sama kumman palkka sinne juuri on tullut. Mutta miten muissa perheissä?

 • 75% ajattelee, että enemmän tienaavan kuuluu maksaa enemmän yhteisistä menoista. 
 • 58% on sitä mieltä, että jos puoliso haluaa opiskella, toisen kuuluu elättää häntä. 
 • 91%uskoo, että parisuhde on tasa-arvoinen, vaikka toinen ansaitsee selvästi enemmän.
 • 20% ilmoittaa elintasonsa olevan pienempien tulojensa vuoksi erilainen kuin puolisolla.
No miten Suomessa tienataan? Aina sanotaan, että miehellä on parempi palkka vaikka olisikin samassa työpaikassa samaa työtä tekevä, mutta erona on se, että toinen on mies. Onko näin? Voisin tietenkin töissä kysellä mitä meidän mieshoitajat ansaitsevat mutta saisinko tolkkuvastausta siihen? Jokaisella meistä on henkilökohtaisia vastuualueita mutta käsittääkseni niistä ei pitäisi palkan nousta vaan jokaiselle kuuluu erikoisosaamisia. Mitä sanoo suomalaiset?
 • 56% naisista ilmoittaa, että puoliso tienaa enemmän.
 • 26% naisista tienaa enemmän kuin puoliso.
 • 17% tienaa saman verran kuin puoliso.

Mistä niitä riitoja syttyy? Artikkelissa oli kerätty suoria lainauksia vastanneiden kommenteistä, tässä osa...
 • Toinen on maksanut enemmän yhteisistä menoista
 • Toinen on ostanut itselleen jotain kallista, eikä raha riitä enää yhteisiin menoihin
 • Toinen on unohtanut maksaa laskut, tai laskupinosta löytyi unohtunut lasku. 
 • Puolison köyhyys estää unelmalomamatkan, miksi moottorikelkkoja pitää olla kaksi?
Riitelyiden syitä on listattu lukemattomia määriä, kuitenkin lopullinen syyllinen on raha aina jossain muodossa.
Raha ei kuitenkaan ole ainoa asia mistä perheissä/parisuhteissa riidellään. Rahaa enemmän riidellään: siisteydestä, ajankäytöstä, lasten kasvatuksesta, kotitöistä, iltamenoista ja alkoholin käytöstä,  seksistä ja uusperheen säännöistä.
Voin sanoa, että raha on kyllä meidänkin perheessä se josta väännetään kättä, mutta ei todellakaan enää niin paljon kuin ennen ja toinen tuosta riitelylistasta on tuo kotityöt. Kukapa niitä kotitöitä innolla haluaa tehdä ja pitää ne kokonaan itsellään? En minä ainakaan sillä en yksin sotkekaan. 

Artikkeli oli tosiaan mielenkiintoinen. Jos haluaa sen kokonaan lukea niin tosiaankin se löytyy Kodin kuvalehdestä 20/14. Tiedot on kerätty Kodin Kuvalehden nettikyselyn perusteella johon on vastannut 368 lukijaa. Suurin osa heistä oli 35-54 vuotiaita naisia. Eli kaikki prosentit ja muut tiedot suoraa lainasin lehden sivuilta, pohdinnat asiaan ovat omiani aikalailla meidän arjesta. 

Onko teillä yksi yhteinen tili, molemmilla oma tili vai molemmilla oma tili ja lisäksi yksi yhteinen tili? Aiheuttaako raha teillä ikinä kädenvääntöä?
-Nanni-

15 kommenttia:

 1. Olipa hyvä teksti! Kyselyt kiinnostavat minua aina.
  Meillä on omat tilit, ja toimii mielestäni hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka perheellä toimii omat ratkaisut ja se onkin hyvä ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa.

   Poista
 2. Yhteinen tili. Rahankäyttö ei ole juurikaan aiheuttanut riitoja yli 24 vuoden yhdessäolomme aikana. Minä olen talouden kirjanpitäjä, miehelläni ei juurikaan tietoa mitä meidän kiinteät menot on kuukausittain. Minä pidän kodin siistinä (paitsi ikkunanpesun saattaa tehdä miehenikin) ja pyykit pestyinä, mies huolehtii kaupassa käynnin ja ruuanlaiton. Tämä järjestely on toiminut meillä hyvin :)
  Joko teidän perheen pienin on tervehtynyt?
  -Päivänsäde-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha onkin ihan turha riidan aihe, ja mikä tahansa aihe on turha riidan aihe. KUumetta ei enää neidillä ole mutta flunssainen on ja pääkipua itkee pitkin päivää, burana onneksi helpottaa.

   Poista
 3. Mielenkiintoista....
  Meilläkin on omat tilit ja hyvin on pelittänyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, ettei raha aiheuta kaikilla riitoja, se onkin aivan turhaa.

   Poista
 4. Raha on aina niin mielenkiintoinen aihe ;). Meillä on kaikki yhteistä, kotityöt ja rahat. En voisi kuvitella muuta, kun on yhteinen talo ja kolme lasta. Niihinhän ne rahat menevät. Luulen, että skismaa tulisi, jos toisella olisi jokin kallis harrastus. Meillä on vain halpoja harrastuksia ja vaimokin aika nuuka shoppailija :D. Nyt kun olen hoitovapaalla pitkään, en tietenkään itse tienaa. Mutta se on perheen yhteinen päätös, ja mies hyötyy helpommasta arjesta itsekin.

  VastaaPoista
 5. Meillä on omat tilit ja yhteinen säästötili. Mieheni ei kylläkää tiedä rahaliikenteestä juurikaan. Minä olen meidän "rahastonhoitaja". Maksan laskut jne. 😊

  VastaaPoista
 6. Meillä on omat tilit,mutta rahat ovat silti yhteisiä ja yhdessä laskuja maksellaan.Mies enemmän,koska tienaa enemmän,mutta riitaa emme ole aikaiseksi saaneet rahasta,sillä meillä on molemmilla sama filosofia kulutuksen suhteen. Mielestäni perheessä pitäisi olla yhteisessä tiedossa raha-asioiden hoito,sillä jos jotain ikävää tapahtuu ( esim. puoliso kuolee yllättäen) ,niin siinä voi olla surutyön ohella olla aika homma selvitellä vielä raha-asioiden hoitamistakin.
  -kirsi-

  VastaaPoista
 7. Meillä on aina ollut omat tilit, mutta käytännössä täysin yhteiset rahat. Siirrellään sujuvasti tileiltä toiselle rahaa ja maksetaan laskut sieltä, missä rahaa kulloinkin on. Itse haluan pysyä tarkkaan kärryillä siitä missä raha-asioissa mennään ja maksankin meillä yleensä laskut. Säästäjänä sen sijaan olen onneton.

  VastaaPoista
 8. Meillä on yhteiset ja omat. Yhteiset menot yhteiseltä ja omat omilta. Maksetaan toistemmekin menoja, käytännössä kuitenkin yhteiset. Mutta ruuat jne. maksetaan samalta, samoin matkat. Säästöön menee tietty prosenttimäärä kummankin bruttopalkasta. Kumpikin tienaa kohtuu saman verran ja tietääkin kohtalaisen tarkasti paljonko kaikkeen menee rahaa. Ei varmaan osattaisi kumpikaan elää niin, ettei tiedettäisi paljonko pakollisiin menee ja paljonko on "löysää" :)

  VastaaPoista
 9. Olipas hyvä postaus! Luin saman jutun KK:sta. Meillä on ollut yhteiset rahat seurustelun alkuajoista asti, nuoria opiskelijoita silloin kun molemmat oltiin. Jotenkin en osaisi ajatella, että nyt perheenä meillä olisi eri rahat, vaikka matkan varrella hyvin erilailla olemmekin tienanneet, välillä toinen enemmän, välillä taas toinen. Me olemme yhdessä miettineet, että me ollaan "meidän perhe oy" ja yhdessä koko homma hoidetaan. Meillä on molemmilla omat kalliit heikkoutemme ja aina yhdessä tuumin mietitään, kumman juttuihin milloinkin satsataan:)

  VastaaPoista
 10. Meillä on alusta asti ollut yhteiset rahat. Tosin ei yhteist tiliä. :) Meillä on tarkka budjetti ja mies siirtää joka kuukausi mulle rahaa ja hoidan yhteiset kulut. Ollaan laskettu, että molemmille jää saman verran rahaa "omaan käyttöön". Tosin näitäkin sitten käytetään kyllä myös toistemme hyväksi. Mutta jotenkin tykätään, että on omat tilit, kun tuntuu sillä tavalla kivemmalta vaikka ostaa toiselle yllärinä jotain :)

  VastaaPoista
 11. Olipa mielenkiintoinen postaus. Raha on kaiken pahan alku ja juuri - mutta ilmankaan ei voi olla!
  Itsekin aion jossain vaiheessa rahasta postata - hieman eri kantilta tosin. Ja tämä sinun kirjoituksesi antoi hieman lisäpohdinnan aihetta omaani. Kiitos!

  VastaaPoista
 12. Vastaan minäkin :) Meillä on omat tilit mutta yhdessä eletään niin on yhteiset menot ja tulot.. Molemmat ns. Joutunut elämään toisen rahoilla. Mies ollu lomautettuna ja mie töissä. Tai niinkuin nyt, mie kotona ja hän töissä. Emme laske kuka ostaa ruokaa kotiin enemmän tai vähemmän. Tärkeintä on että kaikki saa mahan täyteen. Niin kissa kuin mieheni kaksi aikuista lasta.
  -Annukka-

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -