KERTAHAN SE ON ENSIMMÄINENKIN

maanantai 12. tammikuuta 2015

Viikonloppu oli ihana ja kerron siitä heti kun saan ne vähäiset kuvat koneelle mitä matkallani räpsäsin. En voi kuin todeta, että ihanan matkan mieheni oli meille järkännyt ja huomioinut järkkäilyssään ihanasti kaiken, lastenhoidosta lähtien. Kiitos muru. 

Postaukseni aihe poikkeaakin sitten hyvin kauas mukavasta matkasta. 
Tyttäremme syksy on ollut hyvin vaikea ja raskasta seurata vanhempana vierestä. Toivottomuus ja taidot auttaa lasta loppuvat joskus itselläkin vaikka molemmat olemme terveydenhuollon ammattilaisia. Eilen totesimme suruksemme, että nyt on saatava jo apua tilanteeseen, lapsi ei saa kärsiä enää yhtään. Näin ollen sisukas kaksikko aloitti aamulla puhelin pommittamisen terveyskeskukseen. Nyt ymmärrän Minäkö keski-ikäinen-blogin Tiian kummastuksen aiheen julkisesta terveydenhuollosta. Se on per... huonolla tolalla. Vaikka itse työskentelen juurikin tuolla julkisella terveydenhuoltoalalla en tietenkään tiedä potilaiden näkökantaa asioista. Meneekö hyvinvointi koko ajan alamäkeä? Vaikeutuuko terveyspalveluiden saanti entisestään. Missä on hoitotakuu vai onko sellaista edes? No mistä moinen kummastelun aihe?
Soittelimme siis aamulla omaan terveyskeskukeen jonne olemme aina ennen saaneet suhteellisen helposti ajan joko itsellemme tai lapsillemme. Nytkin sairaanhoitaja vastasi puhelimeen yllättävän nopeasti mutta sain kuulla todella erikoisen uutisen tulleesta muutoksesta. Enää terveyskeskus ei anna päivystyaikoja potilaille puhelimitse vaan jokainen saa raahautua aamulla paikanpäälle, ottaa vuoronumerolappusen niinkuin pankissa konsanaan ja istua odottamaan omaa vuoroaan. Vuorohan tulee sitten kun tulee, riippuu ihan siitä kuinka moni muukin on paikalle samaan aikaan sattunut. 
Kysymykseni kuuluukin; kuka oikeasti pystyy odottamaan hoitajalle pääsyä joka sitten päättää onko potilaan asia lääkärin arvoinen. Jonotusaikahan voi olla lyhyt tai se voi olla tuntien mittainen, mistäpä sitä tietää kauanko siellä saa istua. Jokainen varmasti haluaisi vaivoinensa päästä mahdollisimman pian lääkärin juttusille ja äkkiä myös pois jonottamasta. Harva lapsi/vauva jaksaa loputtomiin odotella tylsässä odotusaulassa. Moni sairas ja vanhus ei varmastikaan pysty kipujensa kanssa istumaan lopputtoman pitkää aikaa hankalilla penkeillä. Kaikki olemme siis samalla lähtöviivalla. 
Mikä tällaisella uudistukella on tarkoituksena? En tiedä enkä halua ottaa selvääkään. 
Ilmoitin miehelleni, että tällainen peli ei vetele, me viemme tyttären vaikka yksityiselle. Maksamme vaikka viimeisillä pennosilla lääkärikäynnin, mutta lääkärille on päästävä. Saimme ajan paikkakuntamme pienelle yksityiselle vastaanotolle. Pääsimme lääkärin luo juuri oikean aikaan, saimme hyvää palvelua, eikä meitä heitetty kiireen vuoksi pihalle viidessä minuutissa vaan aikaa kului varmastikin puolituntia. Lääkäri oli todella ihastuttava ja huoli lapsesta helpotti. Voin rehellisesti todeta, että käynti oli koko rahan väärti eikä mielestäni maksanut kuitenkaan mitään järkyttäviä summia. Olen siis jatkossakin valmis maksamaan käynnistä yksityisellä jos julkinen terveydenhuolto menee noin pahasti alamäkeä. 


Millainen kokemus sinulla on terveydenhuoltopalveluista?
-Nanni-

14 kommenttia:

 1. itekkin oon koko syksyn koittanut saada tkhon kiireetöntä aikaa lääkärille ja käskivät soittaa heti vuoden alusta uudestaan ja kun soitin nii hups oli ne muutamat uudet ajat tälle vuodelle mennyt... alkoi jo turhauttaan kun ei apua saa niin soitin kans putaan yksityiseen lääkärikeskukseen ja kas kummaa aika muutaman päivän päähän ja palvelu moninkerroin parempaa kun kunnallisella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kurjaa, ettei ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin panosteta enempää. Ei kuitenkaan olla ainoita jotka näistä asioista tuskailee. Miksiköhän lääkärille pääsy on tehty niin vaikeaksi?
   Varmaan ne haluavat ohjata meidät sinne yksityiselle. Onneksi sieki pääsit sit kuitenkin jonnekin.

   Poista
 2. Sen kerran kun oon tarvinnut ajan tk-ääkärille niin aina oon saanut sen samalle päivälle (taitaa olla kuitenkin 10 v edellisestä kerrasta...)
  Mutta olisin valmis käymään yksityisellä jos tilanne niin vaatisi.
  -Päivänsäde-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen tähän saakka ollut todella tyytyväinen ja aina päässyt tk.hon mutta tämä uudistus ei enää meitä naurattanut. En ollut valmis lähtemään lääkäriin jonottamaaan vuoroani niin kuin pankkiin konsanaan.
   Lasten kanssa lääkärikäyntejä tulee enemmän kuin mitä yksin olisin tarvinnut joten yksityisellä käynti ei aina rahallisesti välttämättä ole mahdollista mutta nyt teimme sen päätöksen ja se kannatti.

   Poista
 3. Kiven alla on julkisella puolella ollu meille ajat. Vaikka on todettu että tarvetta olisi mutta kun ei ole aikaa. Että sairaalan päivystykseen. Niin,siellä meni sitten neljä tuntia 7kk:sen (silloin) itkuisen tytön kans. Huutoyö takana. Arvaa olimmeko mieheni kans väsyneitä. Päivystyksessä päästiin lääkärille,neiti sai silloin ekan antibioottikuurinsa alkavaan korvatulehdukseen.. Seuraava yö meni enemmän nukkuessa. Sen jälkeen en ole julkiselle oikein tyttöä vienyt. Meillä oli jo tuolloin vauvavakuutus mutta halusin nähdä miten julkinen toimii.. Yksityisen puolella ollaan saatu hyvää palvelua ja löydetty niin ihana lääkäri joka ei ole lastenlääkäri mutta lapset rakastaa. Ei,vain meidän neiti vaan yleisesti tykätty. Voi,kurja kuulla että syksy on ollut raskas :( Toivottavasti saitte avun :) Tsemppiä Nanni <3
  -Annukka-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan aina saatu hyvin aika lääkärille mutta minusta tuo uusi muutos ei kuulosta kovin potilas lähtöiseltä.

   Poista
  2. Roissa on tullut tk:hon se et voit tietyissä vaivoissa tulla vain jonottamaan.. Terveydenhoitaja tekee päätöksen lääkärille pääsystä.. Lasten korvatulehdukset oli yksi. En ole keltään kysynyt että toimiiko tämä kuinka hyvin.. Mutta varmaan niinkauan kun on vauvavakuutus niin käymme kuiten yksityisellä.. Niin eikö olekin jännä että uudistukset monesti vain huonontaa asioita kuten tässä. Ei toki aina..
   Annukka

   Poista
 4. me aikoinaan otettiin ennen lastemme syntymää vakuutukset molemmille, siksi olemme tarpeen tullen käytetty yksityisellä; heti aika, hoito ja tutkimukset samasta talosta. Ei hevillä siitä vakuutuksesta luovutakkaan, vaikka ei niitä lääkärikäyntejä hirvittävästi olla käytettykkään. Kerran olen OYSsä pojan ollessaan alle vuoden odottanut lääkäriä 5tuntia ja ennen puolta yötä päästiin ( tällöin ei ollut yksityisellä enää päivystävää), toistamiseen en mene ellei ole pakko. Itse toki olen siellä notkunut, kun en tajunnut mennä työterveyslääkärille...lomalla :), en enää tee sitäkään, ellei ole pakko. -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuo odottaminen ja jonottaminen sairaana tai sairaan omaisena on viheliästä. Jokainen kuitenkin haluaa odotella mahdollisimman vähän.

   Poista
 5. Terv.asemalla arvioidaan jokainen joka tulee vo:lle. Jokainen käy endin hoitajalla. Kaikilla on mahdollisuus päästä silti lääkärille. Tässä on ajateltu asiakasta. Menet lääkäriin, kun tuntuu siltä :) Mä uskon, että se tulee toimimaan. Lapset otetaan varmaan aika piankin lääkärille, koska eiväthän lapset jaksa jonottaa...Hyvä, kun saitte vietyä neitin lääkäriin. Odottelen innolla reissukuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en Jaana ole yhtään niin varma, että tämä toimii, toki olen iloinen jos olenkin väärässä. Itse kun olen OYS.ssa töissä ja näen todella sairaita ihmisiä ihan joka ikinen päivä, tiedän että odottaminen on tuskaa.
   Itse jaksaisin istua ja odottaa jos olisi pakko mutta lapset eivät meillä ainakaan jaksaisi istua tunti kaupalla. Sama jo kun yhteispäivystykseen menisi.

   Poista
 6. Sen verran olen ollut kuulolla, että aikojen saaminen on huonontuntut, ja usein joutuu jonottamaan. Onneksi saitte avun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta terveyspalveluita pitäisi parantaa, ei huonotaa.

   Poista
 7. Ihan totta teksti ja samaa mieltä kanssasi! En ymmärrä tätä uutta järjestelyä ollenkaan ja ei tämä ainakaan helpota mitään. Varsinkin pienien lapsien kanssa on ihan hullua lähteä odottamaan aulaan ikuisuudeksi, kun ajan voisi saada puhelimessakin ja tulla sitten oikeaan aikaan paikalle. Ja sitten uusi jonotus taas lääkärille! Niin typerä järjestely kun voi vaan olla. Ja asiaa jos ajattelee niinkin että on töissä ja töiden välissä kävisi nopeasti lääkärillä, niin ei sekään enää onnistu vaan sinne pitää mennä istumaan ties mitenkä pitkäksi aikaa. Yksityisestä kannattaa ne pennoset mielummin maksaakin, jos tarvitsee oikeasti apua! Harmi kun siellä ollut rankka syksy:/ Toivottavasti kaikki helpottuu ja tyttö saa apua!

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -