AVIOLIITTO - SILKKA VITSIKÖ?

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Lähes asia kuin asia on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Tekniikka kehittyy ja vallan hurjalla vauhdilla kehittyykin. Lapset eivät ole näköjään enää lapsia kun koulun aloittavat. Teiniys pilkistää mielestäni jo liian varhain. Saako lapsi enää edes leikkiä, ettei kaverit kiusaa? Kannustavatko vanhemmat lapsiaan olemaan lapsia vai tehdäänkö lapsista teinejä mm. vaatetuksella? Siinäpä monelle varmstikin pohdintaa. 
Omassa lapsuudessani ei tekstattu kaverille "voikko nää alakaa" vaan kipitettiin ovelle pimpottelemaan ja kysymään kaveria ulos peuhaamaan. Näin tapahtuu myös meillä, en kiellä sitä. Me mieheni kanssa patistamme jatkuvasti molempia jälkikasvujamme kysymään kaveria ovelle, mutta ei. Mikä tässä maksaa? No se siitä, kehityksen mukana on mentävä tai muutettava Amish-yhteisöön asumaan. 
Mutta entä nykypäivän parisuhteet ja avioliitot?


Erotaanko nykyään aivan liian helposti? Arvostetaanko avio/avoliittoa enää samalla lailla kuin silloin ennen?
Me olimme parisuhteessa kymmenen vuotta ennen kuin sanoimme "Tahdon". Minusta hyvä parisuhde ei vaadi avioliittoa, avoliitossa eläminen on minulle yhtä pyhä asia kuin avioliittokin. Siihen sitoudutaan ja toiselle ollaan uskollisia, olipa sitä sitten käyty papin luona tai ei. Ero kuin ero, pahaltahan se tuntuu oltiinpa sitä naimisissa tai ei. 
Vaikeita aikoja tulee vastaan, sehän on selvä. Pakataanko silloin kamata ja muutetaan eri osoitteisiin vai selvitäänkö niiistä ajoista yhdessä? 
Meille tulee keväällä yhteiseloa 13 vuotta, vaikeita aikoja on ollut ja niistä yhdessä selvitty ja toivottavasti jatkossakin selvitän. 
Tuijotellaanko sitä liikaa toisen vikoja, koitetaan muuttaa sitä toista? Toista ei pysty muuttamaan, kyllä se pitää lähteä sieltä peiliin katsojasta se muuttuminen. Hyväksytään toinen sellaisenaan kuin se aikoinaankin hyväksyttiin kun hynttyyt lyötiin yhteen. 
Tekeekö media jo pilkkaa parisuhteille? Lehdet ja televisiot huutavat kilpaa erilaisia parisuhdeohjelmia, haetaan puolisoa milloin kenellekin. Joskus olen kyseisiä ohjelmia seurannut ja täytyy myöntää, että osa niistä on kivoja mutta osasta tulee sellainen olo, että onko tämä vain tekemällä tehty ja näyttelemällä näytelty. 
Mitä mieltä olen tällä hetkellä pyörivästä "Ensitreffit alttarilla"-ohjelmasta? Montaa jaksoa en ole seurannut kyseistä ohjelmaa. Lähinnä sen vuoksi, etten juurikaan seuraa mitään ohjelmaa säännöllisesti. Itse ohjelma vaikuttaa tosi ihastuttavalta ja kivasti toteutetulta mutta, että naimisiin eka tapaamisella. Huh hei, mitähän siitä sanoisin. Mielestäni naimisiin voi mennä hyvinkin pian tutustumisen jälkeen, ei ole pakko elää yhdessä vuosia niin kuin me teimme mutta, että ensin mennään naimisiin ja sitten kysytään toiselta, että mikäs se sinun nimi on. 
Tästä varmasti ollaan montaa mieltä, tämä on vain minun ajatukseni ja tiedän, että joku toinen on toista mieltä. 


Kuten alussa jo sanoin, ei mielestäni avioliitto ole se ainoa oikea parisuhdemuoto vaan pointti on se, että mitä nykyään enää arvostetaan ja mitä ei. 

Sanoisitko sinä Tahdon televisiossa?
-Nanni-

16 kommenttia:

 1. En sanoisi tv:ssä, vaikkakin kyseinen ohjelma on koukuttava ja seuraan sitä itse. Ja on siinä yksi niin söpö parikin syntynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelman henkilöt on ihastuttavia ja luonnollisia mutta silti omasta mielestäni avioliitto ei ole ensitreffien kaltainen asia.

   Poista
 2. Itse sanoisin en- tv:ssä. Mutta ihailen näitä pareja, sillä he kaikki ovat oikeasti hyppäneet tuntemattomaan mukaan, ja vilipittömästi hakevat itsellensä sitä oikeaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelma vaikuttaa ihanalta kuten siinä olevat ihmisetkin mutta silti en miellä ensitreffejä ja avioliittoa samaan lauseeseen.

   Poista
 3. En sanoisi, enkä edes ole katsonut ohjelmaa;) mekin olimme 10v avoliitossa ennen avioliittoa ja tänään 9 hääpäivä ❤️

  VastaaPoista
 4. Hui miten pelästyin tuon otsikkosi takia. Luulin jo, että siellä on tosi kyseessä ;). Mutta ei sentään! <3
  Minä olen aivan koukuttunut kyseiseen telkkariohjelmaan. Parit ovat niin aidon tuntuisia. Todella toivoo, että tuo kyseenalaisesti solmittu liitto kantaisi tulevaisuuteen :).
  Itse olen onnekas, kun liitto tuntuu toimivan. Kun on tähän asti selvinnyt ns. helposti, ei oikein uskalla neuvoa muita. Harmillinen totuushan se on, että nykyään erotaan paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelma ja siinä olevat ihmiset ovat ihastuttavan oloisia ja toivon heille onnea mutta silti en oikein miellä avioliittoa ja ekaa tapaamista yhteen.

   Poista
 5. Minä sanoisin en televisiossa vaikka ihailenkin parien rohkeutta. Minä en uskaltaisi. Minulle avioliitolla ja sillä että menimme kirkossa naimisiin on oikeasti valtava merkitys. Mutta ei siitä sen enempää, ei ehkä se kevein aihe :)

  VastaaPoista
 6. Oon vilkaissut muutaman jakson kyseistä sarjaa ja vaikka osallistujat sympaattisille ja vilpittömille ihmisille vaikuttavatkin, on mun suhtautuminen formaattiin edelleen yhtä negatiivinen kuin oli ennen katsomistakin. Mun mielestäni avioliittoa ei voi solmia ajatuksella, että puretaan se sitten viiden viikon päästä, jos ei toimikaan. Se vaan ei ole avioliiton tarkoitus. Ja mua kiukuttaa tämä myös sen takia, että tässäkin yhteiskunnassa on jo pitkään kamppailtu tasa-arvoisesta oikeudesta avioliittoon. Ja tästä formaatista mulle tulee väistämättä sellainen olo, että avioliittoinstituutiota pannaan halvalla. Kaikilla ei ole vielä oikeutta avioliittoon, mutta siihen asti heterot voivat tehdä mitä haluavat telkkariviihteen nimissä. Okei - myönnän, tämä oli kärjistys ja tokihan osallistujat ovat lähteneet mukaan etsimään sitä tosirakkautta.

  Tosin eivät hekään ole alun perin tienneet, että ohjelmassa mennään ensitapaamisella naimisiin. Luin ohjelmassa olevan Miian blogista, että osallistujat olivat olleet castingeissa parinetsinäohjelmaa varten, ja vasta jossain vaiheessa oli kerrottu, että ai niin, menette ohjelman aluksi menette naimisiin.

  Ohhoh, tulipa hirveä paasaus, mutta tuo formaatti vaan ei mene mun ymmärrykseen. Mun mielestä avioliitto on päätös joka tehdään vakaasti harkiten ja halusta sitoutua toiseen ihmiseen loppuelämäksi. Sitä en tarkoita, etteikö sellaista suhdetta voisi solmia ilman avioliittoa. Todellakin voi. Mutta mun mielstäni avioliitton solmiminen ei ole mikään vitsi tai kokeilu, vaan päätös rakastaa ja olla toisen ihmisen puoliso. Ja miten sen päätöksen voi tehdä, jos ei ole koskaan tavannut? Ei mielestäni täydellisesti voikaan. Me ollaan seurusteltu lähes 9 vuotta ja kesällä on häät - en todellakaan tarkoita, että jokaisen tarvitsisi mennä meidän kaavan mukaan, mutta ihan kaikesta ei mielestäni pitäisi silti tehdä tv-viihdettä...

  VastaaPoista
 7. Olen Kirsi niin samaa mieltä kanssasi.
  Ohjelma on ohjelma ja vaikka moni siitä tykkääkin ja minustakin ne muutamat jaksot joita olen katsonut ovat olleet kivoja ja ihmiset aitoja ja herttaisia mutta, että naimisiin.
  Ja sitä en todellakaan ymmärrä että mikä oikeus todellakin vain heteroilla on rakastaa ja luvata se papin edessä. Elämme kuitenkin 2000 luvulla, kaikki kehittyy, miksi toiset jarruttaa kehitystä.
  Onnea tuleville kesähäille. Meidön häistä tulee kesällä kolme vuotta.

  VastaaPoista
 8. Kyseinen ohjelma on mun silmissä pelkkä vitsi. Tuskimpa kukaan pareista kovin kauaa pysyvät naimisissa. Niin hyvä tuuri ei voi osua kohdalle, että löytäisi tällä tapaa sen oikean. Me ehdimme seurustella mieheni kanssa 7 vuotta ennen kuin sanoimme tahdon (joista viisi vuotta kihloissa), aviovuosia takana toiset seitsemän. Se on totta, että hyvä, onnistunut parisuhde ei vaadi papin aamenta eikä myöskään se avioliiton solmiminen takaa onnistumista.

  Nykypäivänä monet ihmiset eroaa liian heppoisin perustein. Ei jakseta nähdä vaivaa sen parisuhteen eteen, moni muu asia laitetaan sen edelle. Me olemme mieheni kanssa kokeneet todella paljon yhteisten vuosien aikana. Niin iloa kuin surua, mutta onnekkaana voin todeta, että kaikesta ollaan yhdessä selvitty <3

  Ihana, ajatuksia herättävä postaus! <3

  VastaaPoista
 9. Ihana postaus! Samaa olen minäkin miettinyt, että annetaanko nykyään liian helposti periksi,vai mitä? Sitä en osaa kyllä sanoa, kun koskaan ei olla toisen "housuissa". Joskus vaan tuntuu siltä. Minulle je miehelleni tulee tänä vuonna täyteen 19 yhteiseloa...Mukavaa tiistai-iltaa sulle <3

  VastaaPoista
 10. En ole katsonut hääohjelmia viime vuosina, enkä suostuisi mennä naimisiin töllössä.
  Meillä on ensi viikolla 15. hääpäivä, mekin oltiin oltu 10 vuotta yhdessä ennenkuin mentiin naimisiin, häät järjestettiin viikon varoitusajalla, nyt tuntuu ihan hullulta että järkättiin avioituminen noin :D <3
  -Päivänsäde-

  VastaaPoista
 11. Ihana ja viisas postaus. En sanoisi tahdon televisiossa, mutta tahdon on se punainen lanka. Silloin kun on ne vaikeat ajat on tahdottava ja lujaa. Meillä nyt maaliskuussa 15-vuotta ja paljon on mahtunut, mutta tuntuu että nyt varsinkin tämä yhteiselo vasta hyvää onkin. <3

  VastaaPoista
 12. En menisi telkkarissa naimisiin itse, mielestäni siinä on jotain teennäistä vaikka eihän se välttämättä niin ole vaikka siltä tuntuukin. Nykyään avioliitto menettänyt merkitystään ja ihmiset eroavat ja menevät naimisiin mitä ihmeellisimmistä syistä, mutta itse kyllä uskon avioliittoon ja haluan ehdottomasti mennä naimisiin, kunhan tuo mies joskus keksisi kosia :D Ja tuo mitä sanoit, että toista yritetään liikaa muuttaa pitää hyvin pitkälti paikkaansa monissa parisuhteissa ja karu totuus vaan on se, että ihmiset ei muutu. Toki tapojaan pystyy korjaamaan, mutta perusluonne ei muutu rautalangastakaan vääntämällä. Hienoja ajatuksia!

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -