MEIDÄN PERHE LEHDESSÄ

keskiviikko 16. marraskuuta 2016


Alkukeväästä sain Meidän Perhe-lehden toimittajalta sähköpostia, jossa kyseltiin halukkuuttamme osallistua haastatteluun joka julkaistaisiin syksyn numerossa. Toimittaja oli löytänyt vanhan postaukseni koskien perheemme raha-asioista joka siis sopisi heidän tulevaan aiheeseensa. Lehteen haastateltaisiin kolmea perhettä, joissa jokaisella perheellä raha-asiat hoidetaan eri tyylillä. 
Juteltuani ehdotuksesta mieheni kanssa, vastasin heille kyllä. 


Haastattelu tapahtui sujuvasti puhelimen välityksellä. Hän esitti meille kysymyksiä ja yhdessä mieheni kanssa niihin vastailimme. 
Haastattelun jälkeen itselle jäi valtavan lämmin fiilis, sillä huomasin, että meillä on raha-asiat sillä mallilla, josta molemmat olemme tyytyväisiä. 

Omat vai yhteiset rahat

Tällaisella otsikolla haastattelumme löytyy syyskuu 2016 lehdestä. Mukana oli siis kolme perhettä joista meidän perheen otsikko oli "Yksi perhe, yksi kukkaro". Meillä on siis yhteinen tili jonne molempien palkka menee. Mieheni hoitaa täysin kaikki juoksevat raha-asiamme, maksaa laskumme ja tietää paljonko tilillämme on rahaa ja onko saatu säästöönkin jotain vai menikö palkka kokonaisuudessa laskuihin sekä elämiseen. 
Meille yhteinen tili sopii täydellisesti. Ainoa miinuspuoli yhteisessä tilissä on se etten voi salaa ostella mitään mutta tuo lausahdus onkin lähinnä vitsi. Eihän parisuhteessa kuulu olla salaisuuksia, joten kyseisen lauseen voi kokonaan vetää huumorilla.  Toinen perhe tuli Tampereelta, heillä oli kokonaan omat rahat. Heidän käytössään on exel-taulukko jossa he pitävät tarkkaa kirjaa menoistaan. Heidän periaatteensa on se, että jos toinen tuhlaa, ei harmita, koskan hän tuhlaa omia rahojaan. 


Kolmas perhe oli Turusta. Uusioperhe jossa toisen tulot olivat kymmenen kertaa toisen tuloja suuremmat. Tässä perheessä oli omat tilit mutta myös yhteinen tili josta maksettiin lainat ja muut juoksevat kulut. Perheen äiti oli rahasta tarkka eikä juurikaan tuhlaillut kun taas yrittäjä isä osteli sitä mitä halusi, silloin kun halusi. 

Lehtikuvat meistä kävi kuvaamassa oululainen Valokuvaaja Janica Karasti. Janican kanssa sovimme viesteilemällä kuvausajan. Toimituksen toive kuvasta oli sellainen, että kuvassa tyhjennämme koko perheellä kauppakasseja joten kuvausaika sovittin Janican kanssa sellaiselle päivälle kun käyn tekemässä viikon ruokaostokset. 
Kuvaus saatiin suoritettua alle puolessa tunnissa ja tämän jälkeen meidän osuus oli tehty.Täytyy kyllä sanoa, että oli mukavaa olla mukana tällaisessa jutussa. Mielenkiintoista oli huomata kuinka lehteä tehdään, eli toimittajan ei tarvitse olla paikalla, jotta haastattelu saadaan suoritettua. Toimittaja sekä valokuvaaja työskentelivät freelancerina eli kumpikaan ei ole lehden vakituisia työntekijöitä. 
Haastattelu tehtiin jo kesän alussa eli syksyn lehteä suunniteltiin jo monta kuukautta ennen sen julkaisemista. 

Tällaisessa projektissa olemme siis olleet mukana. Voisitko sinä kertoa avoimesti perheenne rahapolitiikasta, missä olette onnistuneet ja olisiko jossain kehittämisen varaa?

39 kommenttia:

 1. Meillä lapset on jo niin isoja, ettei kyseistä lehteä ole tarvinnut katsella sitten....öööö.....sata vuotta????;D
  Meillä on kummallakin omat tilit ja omat menot. Mies maksaa asumiseen ja autoon liittyvät yms, minä ruuan, vaatteet ja muut juoksevat menot (=sisustaminen, puutarha yms. mikä MINUA kiinnostaa ;)). Meillä toimii näin, koska meininki muistuttaa tuota turkulaista perhettä ;) Minä tiedän tarkalleen mikä on tilin tilanne, mies ei ehkä niinkään tarkkaan ;)
  Hieno juttu ja varmasti antoisa kokemus!
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih juu ei meillekään tuota enää tule. Aikoinaan tuli ja tykkäsin siitä kyllä tosi paljon.
   Meillä taas mies tietää tilin tilanteen ja minä saan sitten palautetta jos olen mennyt törsäilemään hieman liikaa.
   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 2. Ihan mieletön juttu!!
  Meillä on myös yhteiset rahat. Olleet jo yli 20 vuotta ja hyvin toimii meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo toimii aivan täydellisesti, en haluaisi enää palata siihen että molemmilla on omat.

   Poista
 3. Kiva juttu ja kuvat! Meillä on myöskin yhteinen tili, josta maksetaan kaikki menot. Tuo onkin ainut miinus, kun ei voi salaa osteskella. Toisaalta, meille ei tuokaan ole ns ongelma, yhdessä kun keskustellaan ja luotetaan toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama homma, eli isommat hankinnat sovitaan yhdessä.

   Poista
 4. Ihana te, arvaa kuka niin kurvaa huomenna lehtikaupan kautta. Muiskuja ihanuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyyköhän sitä enää kun se on syyskuun numero.
   Haleja muru <3

   Poista
 5. Ihania nuo kuvat! Kivalta näyttää olkkarinne 😍 Haaveilen kans Trayn pöydästä. En osaa sanoa, että voisinko osallistua haaatatteluun 😊 Mukavaa päivää 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Juu se on ollut kyllä mieluisa pöytä jota ihailen päivittäin <3
   Ihanaa viikonloppua ihanuus <3

   Poista
 6. Luin tuon jutun heti kun lehti ilmestyi ja oli kyllä tosi hyvä kirjoitus :)
  Meillä on omat tilit kun mieheni halusi näin alusta alkaen. Itse ehdotin aikanaan että olis yhteinen mutta se ei käynyt hänelle. Minä hoidan kaikki lasten menot ja hän asumiseen liittyvät. Ruuat ostetaan vuoroviikoin. Mieheni on hyvin nuuka ja mä enemmän hupuloija :D Kun olin noin 10 vuotta lasten kanssa kotona niin silloin jouduin puremaan eräänkin kerran hammasta pienillä tuloilla ja mies tienasi koko ajan. Oppipahan siinä että miten pienillä tuloilla voi oikeesti pärjätä kun tyytyy vähempään ja elämän arvot on järjestyksessä. Raha on kumminkin loppupelissä vain rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsestä vaan tuntui että saako minusta siinä jutussa ihan ääliön kuvan :)
   Se on totta että raha on vain rahaa ja se juuri ärsyttääkin kun se tahtoo sanella niin paljon ja joillakin sekoittaa jopa pään :/
   IHanaa viikonloppua ihana Helmis <3

   Poista
 7. Ooh wee! Aina yhtää ihanaa ja jännittävää olla lehdessä! Täytyy käydä kurkkaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin oli, mutta olisin valmis tekemään uudelleen lehtijutun.

   Poista
 8. Täytyypä mennä kirjastoon lukemaan tuo lehti. Enpä muistanut sitä silloin, kun oli asiasta "puhetta" 😊

  Meillä on omat tilit, mutta kuitenkin aikaslailla yhteiset rahat. Kun mun rahat loppuu, käytän miehen pankkikorttia...

  Toivorikasta torstaita 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KÄyhän lukemassa. Itse kun luin sen artikkelin niin tuntui kuin olisin täysin ääliö perheenäiti joka ei tiedä perheen raha-asioista tuon taivaallistakaan :D Onneksi sain paljon lohdutuksia ettei perheessä jokaisen tarvitse samoja laskuja pyöritelläkään.
   Ihanaa viikonloppua ihana Tuija <3

   Poista
 9. Voi onpa kivoja kuvia teistä! :) Ja kiva, että lähditte rohkeasti haastatteluun mukaan! Kiva myös kuulla, että olit tyytyväinen jutuntekoprosessiin :) Meistä oli kesällä Anna-lehdessä juttu ja sen tekeminen oli kanssa kiva kokemus :)

  Itsekin voisin kyllä kertoa meidän raha-asioista ilman sen kummempia ongelmia. Meillä on omat tilit ja niiden lisäksi yhteinen S-tili. Meillä ei ole mitään yhteisiä lainoja tai muuta, joten tämä on toiminut oikein hyvin. Yhtä ainutta kertaa kymmenen vuoden seurustelun aikana ei olla riidelty rahasta.

  Meidän periaate on, että "kaikki menee kuitenkin". Se ei tarkoita sitä, ettäkö kaikki tuhlattaisiin vaan kaikki mikä palkoista jää niin menee säästöön. Hänellä on merkittävästi isommat tulot kuin mulla. Yleensä meillä menee niin, että mies maksaa vuokrat ja sähkölaskut, minä ruokaostokset koko kuulta ja kaikki mikä menee yli menee jemmaan pahan päivän varalle tai esim. reissukassaan. Kumpikaan ei myöskään törsää hullun lailla, mutta molemmat saavat kyllä ostaa vaatteita ja muuta mukavaa ilman, että toiselta tarvitsee lupia kysellä. Toki isommista hankinnoista yleensä puhutaan etukäteen. Esimerkiksi mieheni on haaveillut ostavansa itselleen PlayStation 4 -konsolin jo kauan aikaa ja sanoi, että nyt joulukuussa veronpalautuksista voisi sen hankkia. Minä sanoin, että osta ihmeessä, oot siitä niin kauan haaveillut ja oman kivasi ansainnut :)

  Näin meillä toimii tällä hetkellä. Sitten joskus jos meillä on asuntolainaa niin varmaan mietitään asiat uudelleen, mutta tämä toimii meillä nyt!

  Mun mielestä on hyvä, ettei raha-asiat ole tabu. En oikein ymmärrä ketä se hyödyttää, että varotaan rahasta puhumista. Ainakin lapsiperheissä musta on tärkeää, että rahasta ja sen käytöstä osataan puhua. Siitä milloin sitä on paljon ja milloin vähemmän ja jostain joudutaan nipistämään. Ei siten, että rahasta tulisi lasten huoli, mutta mistäpä lapset oppivat rahasta elleivät vanhemmiltaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi kommentistasi, aivan mahtavia pointteja.
   Kyllä ne tahtoo kaikki mennä mitä tuleekin ja tosiaan meilläkin laitetaan säästöön jos vain pystyy. Nytkin kun tuli pakollinen renkaiden osto eteen niin oli siellä säästössä sen verran ettei tarvinnut visalla maksaa.
   Juu, olen kyllä täysiin samaa mieltä että miksipä rahasta ei voisi ääneen puhua, vaikka jokaisessa perheessä varmasti onkin oma tyyli hoitaa raha-asiansa. Meillä alkuun oli omat tilit mutta kun lapset syntyi niin ei se toiminut kun aina riidelriin että mitä kumpikin maksaa ja ostaa. Yhteisen tilin laittaminen lopetti nämä riidat alkuunsa.
   Meillä sama homma, että jos toinen haaveilee pitkään jostain hieman kalliimmasta niin sit se jossain vaiheessa pyritään hommaamaan vaikka veronpalautuksista. Pitäähän elämässä joskus olla jotain haaveitakin.
   Oikein ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 10. No onpas kiva, kun olette päässyt lehteen!
  Hieno kokemus!
  Meillä on myös aina ollut yhteiset rahat!
  Kivaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mahtava kokemus ja hassua nähdä itsensä lehdessä.

   Poista
 11. Omat rahat ja tilit. Paitsi ruokaa ostaa se kellä sitä rahaa on. Toki yhteisiä ne rahat silti on. Ja neidin juttuihin mihin meneekin niin ostaa jompikumpi.. Salaa voidaan ostaa, mutta muuten ollaan avoimia, heh :D
  Mulla on pienempi tili,silloin kun mieheni on töissä.. Lomautuksen aikana ollaan aikalailla tasoissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä minä olen se joka uskollisemmin kyselee että saako ostaa tän ja tuon kun taas P tekee enemmin hankinnat kyselemättä. Toki hänkin kysyy mutta ei mielestäni niin uskollisesti kuin esim minä. Tämäkin toki voi olla näkemysasia :D

   Poista
  2. Mie monesti jahkailen, ostanko, en osta.. J sanoo monesti osta vaan.. Tai pitäähän se jossain vaiheessa ostaa..:)

   Poista
 12. Meillä eri tilit ja toiminut hyvin näin. Mies pitäämexel taulukkoa,johon syötetään kaikki menot sekä kumpi sen on maksanut. Mies päivittää exeliä lähes päivittäin itse silloin kun muistan, mut vähintään kerran kuussa, jolloin katsotaan menikö summat niin kuin on suunniteltu. Mies tienaa huomattavasti enemmän, plus syö paljon enemmän joten olemme sopineet, että miehen osuus on päivittäismenoissa suurempi. Sen sijaan lasten hankinnat maksetaan puoliksi. Exel taulukkoon syötetään siis eri kohtiin mitä kukanenkin on ostanut ja taulukosta löytyy myös kohta, josta näkee kumpi maksaa toiselle kuukausitasausta.
  -Seinäkärpänen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin mahtavaa, että on monta tyyliä miten nämä asiat voi hoitaa kun yhdelle sopii yhdenlainen kun taas toiselle se ei sopisi oleenkaan. Meillä pidettiin muutamia vuosia sitten kirjaa menoista mutta se kaatui jossain vaiheessa kun yllättäin minä unohtelin kirjata sinne tekemäni hankinnat :D
   Alussa meillä oli omat tilit mutta meillä se ei valitettavasti toiminut lainkaan. Tuolloin kiisteltiin kokoajan että mitä kumpikin maksaa. Yhteinen tili on lopettanut ne riitelyt kokonaan.
   Ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 13. Kivat kuvat :)

  Meillä on omat tilit ja lisäksi yhteinen tili. Yhteiselle tilille menee leijonan osa palkasta ja siitä maksetaan kaikki perheen yhteiset menot ruoka, laina, lasten kulut, lomat, hätävararahat jne. Se mitä jää omalle tilille (jos jää), sen voi sitten kumpikin käyttää mihin haluaa. Meillä on about samankokoiset palkat, niin jako on ollut helppo. Silloin kun olin kotona lasten kanssa kotihoidon tuella, mies maksoi suurimman osan kaikista kuluista.

  Meillä tuo kulutuskäyttäytyminen on varsin erilaista miehen kanssa. Mies ostelee kaikenlaista nettikaupoista ja elektroniikka on hänen heikkoutensa. Minä taas vältän kaiken tavaran ostamista. Minun säästöni hupenevat puolestaan matkailuun, josta mies ei ole samalla lailla innostunut. Ehkä hyväkin, että näin erilaisia kiinnostuksen kohteita ei rahoiteta yhteiseltä tililtä - minultahan voisi mennä herne nenään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä molemmat ollaan kovia tuhlailemaan mutta erilaisia asioita. Itse ostelen sisustusta ja vaatteita kun miehen ostokset on aina hieman kalliimpia, toki hän osteleekin harvemmin.

   Poista
 14. Meillä on sekä yhteinen tili että omamme, yhteiselle tilille siirretään rahaa isompia laskuja yms. varten, muutoin homma hoituu sulassa sovussa, se maksaa jolla on kortti esillä periaatteella. Yli 20 vuoden aikana ei olla kertaakaan rahasta riidelty, muista asioista kyllä 😉. Eipä juuri tuhlailla, mutta kyllä jotain kivaa tai tarpeellista voi hankkia ihan ilman kyselemistä ja huonoa omaa tuntoa, paljon jutellaan miehen kanssa hankinnoista etukäteen ja puolin ja toisin ollaan toisen kiinnostuksen kohteille suopeita. Tietysti meillä helpottaa myös se, että tulot ovat tällä hetkellä kohtuullisen tasoissa, äitiyslomilla on ollut vähän toisella tavalla. Juuri asiasta miehen kanssa viikonloppuna itse asiassa keskusteltiin ja oltiin molemmat hyvin tyytyväisiä tilanteeseen, miten raha-asiat on meillä hoidettu! Ihana juttu teistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan myös tosi tyytyväisiä tähän meidän systeemiin. Miehellä on taloutemme täysin hallussa ja hän tietää mitä laskuja on maksettu ja mikä odottaa maksamistaan. minulle tämä järjestely sopii enemmän kuin hyvin.

   Poista
 15. Hienoa, että olette päässeet mukaan tällaiseen! Kivoja kuvia :)
  Meilläkin rahahommat harvemmin aiheuttaa välien kiristelyä, kaikki saadaan kyllä tuhlattua yksin taikka yhdessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kaikki menee mitä tuleekin. Outoa, eihän me koskaan edes tuhlailla ;) heh heh

   Poista
 16. Me ei olla muistaakseni tulevan aviomieheni kanssa riidelty rahasta, tai en ainakaan muista et olisimme. Meillä on kummallakin omat tilit ja sen lisäksi yhteinen "ruokatili", josta maksetaan yhteiset ruoat. Bensakulut menee aikalailla puoliksi, kuten laskutkin. Mutta mitenkään eurolleen emme mitään laske. Jos toinen tienaa enemmän, hän myös maksaa hieman enemmän, mutta pääsääntöisesti yritämme maksaa asiat puoliksi. Sitten kumpikin säästää itse haluamansa summan ja saa tuhlata haluamansa summan, omista tuloistaa, eikä toisella ole siihen sanomista :) Tämä on sopinut meille erittäin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alussa tuo raha oli se joka aiheutti riitaa mutta toki asiaa saattoi edesauttaa sekin, että opiskeltiin ja molempien tulot olivat pienet (vaikkei ne nytkään mitkään supersuuret ole). Yhteisen tilin laittaminen oli meille toimiva juttu, siihen loppui siitä riitely.
   On tosi mahtavaa, että raha-asioissakin voi toimia monella eritavalla ja löytää se itselle ja omalle perheelle toimiva tapa.

   Poista
 17. Tärkeästä asiasta on ollut juttua. Mutta asiasta miljoonanteen : ) Sinulla on kuvissa ihanasti huivi. Vai onkohan se panta? VKiitos vinkistä joka tapauksessa.! Tuollahan voisi mainiosti pelastaa "bad hair dayn".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina.
   Ton pannan olen ompeluttanut ystävälläni joka onkin hoviompelijani mutta esim Nauravanappi ompelee juuri tätä mallia, suosittele <3

   Poista
 18. Hyvä kirjoitus! Olen itse elänyt tilanteessa, jossa oli yhteinen tili. Sekin toimi ja asiaa ei tarvinnut edes kauheasti miettiä. Nykyään meillä on kummallakin omat tilimme eikä niitä näillä näkymin yhdistetäkään. Normaalit menot puolitetaan noin suunnilleen ja sitten on vapaus käyttää rahaa mihin tarvitsee sen kummemmin selittelemättä toiselle. Näillä tuloilla tosin suurin osa menee niihin pakollisiin ja säästöön ei jää mitään. Raha on sellainen asia, mistä viimeiseksi haluan alkaa parisuhteessa riitelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hienoa, että erilliset tilit toimii ja maksut saadaan sovittua yhteistuumin. Aikoinaan kun meillä oli molemmilla omat tilit niin tuo laskujen maksu ei vaan onnistunut ilman jatkuvaa kädenvääntöä. Meillä tuo yhteinen tili toimii paremmin kuin hyvin.
   Olen samaa mieltä Sanna sun kanssa etten haluaisi riidellä rahasta lainkaan, se kun muutenkin on arjessa niin ärsyttävä tekijä.
   ihanaa viikkoa ja nähdään perjantaina.

   Poista
 19. Meillä elämäntilanteet ja asuinpaikat ovat vaihdelleet vuosien varrella niin paljon että jo käytännön syistä olisi ollut hyvin hankalaa, jos meillä ei olisi ollut likipitäin alusta asti yhteistä kukkaroa, mutta kai se oli vähän periaatekin, että kaikki on yhteistä. Keskusteltavaa toki on, mutta tietyllä tavalla yksi perhe, yksi taloudenhoito on minusta ihan hyvä periaate. Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli alussa erilliset tilit ja siitä ei tullut mitään, aina kinasteltiin, että kumpi maksaa mitäkin laskuja ja kuka käy kaupassa. Yhteise tilin myötä noi riitelyt on loppuneet kokonaan. Kuten teilläkin: yhteinen perhe = yhteinen talous.
   Ymmärrän, että joissakin perheissä tämä ei toimi mutta meillä tämä toimii aivan loistavasti.
   Ihanaa viikkoa Petra ja kiitos kommentistasi :)

   Poista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -