ÄRSYTTÄÄKÖ YSKIMINEN?

sunnuntai 24. syyskuuta 2017En varmaan ole ainoa jota sitkeän sinnikäs yskiminen ärsyttää. Varsinkin jos yskä on niin sinnikäs vieras, että se haittaa jo yöuniakin. 

Nyt kun ollaan jälleen syksyssä, kaikki tauditkin alkavat jylläämään oikein kilvan kanssa. Sitkeään yskimiseen ei tahdo löytyä kunnon apua ellei halua ryystää yskälääkettä pohjanmaan kautta. 

Meidän nuorimmaisella on todettu jo hyvin pienenä infektioastma joka kiusaa juuri näin syys/talviaikaan. Yskä kun alkaa niin sen loppu on todennäköisesti jossain huhtikuun paikkeilla. Voin kertoa, että kaikki vanhankansan ja varmaan myös uudenkin sukupolven keinot on kokeiltu lapsen sitkeään yöyskimiseen. Pahimmillaan iltarepertuaareihin tuhraantui äkkiä tunti jos toinenkin ja mitä niistä loppuviimein oli apua? No ei yhtään mitään, lapsi yski silti lähes koko yön.

Ja mitä kaikkea olemme siis kokeilleen:
Höyryhengitystä
Astmapiippua ja jotain toistakin astmalääkettä
Munkkitippoja
Korkealla tyynyllä nukkumista
Kostutin lapsen huoneessa
Vickiä hierottu niin rintaan kuin selkäänkin
Yskänlääkkeitä
Unohdinkohan vielä jotain? Todennäköisesti. 

Muutama vuosi sitten itse olin yhtä kammottavassa flunssassa lapsen kanssa, siinä sitä kilpaa köhittiin ja aamulla terveyskeskukseen raahautui itkusilmäinen äiti jonka kahden yön unisaldo oli viisi tuntia yhteensä. Kotia lähdin kohtuu tehokas yskänlääkeresepti kourassani mutta kyseistä lääkettä ei lapsille suositeltu sen sisältämien ainesosien vuoksi. No Codesan Comp takasi yskättömän yön minulle mutta entäs lapsi sitten...


Olin täysin unohtanut vinkin jonka olin saanut muutama vuosi sitten apteekista. Tuolloin olimme reissussa Lapissa ja jälleen neidillä kamala yskä. Ylläksen apteekista kyselin jotain yskänlääkettä avuksi lapsen öihin. Mitäpä luulette, sainko yskänlääkettä?
Mökille palasin ilman yskänlääkettä, mukanani pala letkua ja paperilappunen jossa oli ohje mitä sillä letkulla tulisi tehdä. 


Letkulla oli tarkoitus puhallella pulloon. No niinpä tietysti, miksi minä en tuota itse älynnyt? Toteutamme tuota tekniikkaa kuitenkin töissäkin kun asiakas pitää saada voimakkaasti yskimään. 

Mistä siis on kyse?

Pulloon puhallus- Vesi PEP tai vastapainepuhallus, jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irroitetaan limaa keuhkoputkista. Kun ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Ilmaa pääsee kiertoteitä keuhkoputkissa olevien limapaakkujen taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois

VÄLINEET:
Iso pullo, vaikka tavallinen limsapullo, jonka pohjalla on vettä noin 10-15cm
muoviletku jonka halkaisija on noin 6-10mm (saa apteekista)


SUORITUS:
-Jos käytössäsi on keuhkoputkia avaava lääke, ota se annostusohjeen mukaisesti noin 15 minuuttia ennen puhalluksia

-Ota hyvä, rento istuma-asento. Voit pitää pulloa edessäsi pöydällä tai sylissäsi

-Vie letkun alapää pullon pohjalle veden alle

-Vedä keuhkot rauhallisesti nenän kautta täyteen ilmaa

-Puhalla pitkään ja kohtalaisen voimakkaasti ilmaa pulloon niin, että vesi kuplii kevyesti. Keuhkoja ei tarvitse puhaltaa ihan tyhjiksi

-Puhalla 10-15 kertaa peräkkäin. Tee kunkin puhallussarjan jälkeen muutamia yskäsyjä tai voimakkaita hönkäsyjä, niin että lima irtoaa. Pidä muutaman minuutin tauko ja toista puhallussarja 2-3 kertaa

-Tee puhalluksia useita kertoja päivässä, esim 3-5 kertaa muutaman tunnin välein. 

-Puhaltelun jälkeen on tärkeä puhdistaa välineet huolellisesti. Jälleen oli aika kaivella letku ja pullo esille ja siihen tytär onkin nyt viikon pari puhallellut ja yöt ovat olleet huomattavasti rauhallisempia. Ihan tarkoituksella jätin muut iltarepertuaarit väliin sillä niihin tuhrtautui ihan turhaa aikaa eikä niistä ollut  muutenkaan apua. 


Onko tämä tekniikka sinulle tuttu? Olisitko valmis kokeilemaan pulloon puhaltelua sen sijaan, että yskisit koko yön?

26 kommenttia:

 1. Jep on tuttu jo työnkin puolesta ja suosittelen aina asiakkaille käyttöä flunssan aikaan. Alkuunhan puhaltelu alkaa yskittämään entistä enemmän, mutta helpottaa kun keuhkorakkulat alkavat avautua ja nostaa sen liman pois, joka yskittää...Siis helppo, hyvä ja halpa...on käytetty ihan limu pulloa ja pillejä, kun ei ole ollut letkua käytössä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se yskittää mutta melko pian jo helpottaa oloa. Joo todellakin helppo ja halpa.

   Poista
 2. En yski yöllä,mutta päivät mennee yskiessä.. Ja on yskitty pari viikkoa.. Tuo on tuttu juttu,en kylläkään itselleni ole kokeillut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KOkeile Nunnu ihmeessä vaikka yöllä saisitkin nukuttua, helpottaa päivä oloosi :)

   Poista
 3. Minullekin suositeltiin pulloon puhaltelua pari vuotta sitten terveyskeskuksessa.Ei tullut kokeiltua mutta olen kuullut että monelle on tuonut helpotusta.Mukavaa sunnuntaita Nanni❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattee kokeilla, varsinkin jos on oikein sitkas yskä eikä se meinaa yskimällä helpottaa.

   Poista
 4. Minulla on ihan järkyttävä yskä, pitää hankkia letkun pätkä. Minulla on myös lääkettä, joka pilkkoo liman pienemmäksi ja tekee siitä juoksevampaa. Se on kyllä auttanut selvästi eikä koko aamupäivää ole enää sellainen olo, että tukehdun limaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen testaamaan, yskiminen on kyllä turhauttavaa hommaa.

   Poista
 5. Tekniikka tuttu, lähinnä työn kautta, mutta ehdottomasti edullinen ja varteenotettava keino itsellekin, jos tarvetta tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen kyllä lämpimästi testaamaan.

   Poista
 6. Kiitos vinkistä!
  Seuraavan kerran kun yskä iskee, kokeilen tätä.

  VastaaPoista
 7. Minulla on astma ja käytän tuota pullomenetelmää aika paljonkin. Olin astmakurssilla ja sielläkin tätä suositeltiin.

  VastaaPoista
 8. Hyvä idea, kiitos ♥ Meillä mies yskinyt koko päivän, saa nähdä lähteekö vinkki testiin jo ens yönä ;)

  VastaaPoista
 9. No wautsiwau tästä en ole ikinä kuullut, ihan uskomatonta. Yskä on kyllä sellainen, että jos miehellä on yskä, niin pakkohan se on jomman kumman mennä soffalle.

  Kiitos vinkistä Nanni, olipa mainio vinkki. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllä yskiminen on kyllä ahdistavaa niin yskijälle kuin vieressä nukkuvallekin.

   Poista
 10. Äidilläni on lievä keuhkosairaus ja tuo tekniikka on hänelle ihan korvaamaton. Se tuo helpotusta jatkuvaan yskään.

  VastaaPoista
 11. En ole kuullutkaan!
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 12. Täällä on yskiminen valitettavan tuttua... Itselläni on rasitusastma, joka normaalisti ilmenee vain liikunnan aikana (ja johon on onneksi avaava lääke), mutta flunssan aikana tuo mokoma myös villiintyy. Samoin kummallakin lapsella oli infektioastmaa pienempänä. Joten on todellakin yskimiset liiankin tuttuja.

  Itselläni on flunssassa aina tuo Codesan Comp. Ilman sitä en nukkuisi varmaan yhtään. Samoin vetelen iltaisin avaavaa lääkettä ja mynthon-aski on sängyn vieressä. Mutta tuo pulloon puhaltelu voisikin olla hyvä lisä! Sinänsä tuo on tuttu konsti, kun keuhkosairaalla isälläni on joskus tuo kikka käytössä :)

  Hyvää viikkoa ja toivottavasti pysyy yskät sun muut pöpöt loitolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Codesan Comp on kyllä tehokas apu.
   Itsellä tuntuu kurkun päässä karvastelua, taasko joku tauti meinaa puskea päälle.

   Poista
 13. Kiitos vinkistä!

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 14. Kuulostaa samanlaiselta kelpo konstilta kuin nenänhuuhtelukannu (se sellanen sarvikuono), joka meiltäkin löytyy, mutta joka tulee jostain syystä otettua aina vasta viimeisessä hädässä käyttöön, kun muu ei auta. Kai siksi, kun on se kumminkin vähän sellanen "ällö", vaikkei oikeasti olekaan. Ja todellakin toimii.

  Tästä pulloon puhaltelusta muistan kerran kuulleeni radiossa jonkun vanhan kansan ukkelin kertovan ja mietin silloin, että sitähän pitää kokeilla, jos vaikka saisin sen avulla vahvistettua keuhkojani, jotka on varmaan pienet tai jotenkin muuten surkeat. En pääse ikinä puhallustesteillä edes niille asteikoille asti silloin, kun pitää puhaltaa pitkään.

  Ja juu. Etenkin yöaikaan olisin valmis tekemään ihan mitä vaan, että saisin yskimisen loppumaan. Oman tai vieruskaverin. Etenkin, jos on sellaista kuivaa yskää, joka vaan yltyy. Mutta siis, ei ollut tarkoitus tänne mitään sairaskertomusta kirjoittaa :)

  Olin jo ehtinyt koko pullovinkin unohtaa, joten kiitos paljon tästä muistutuksesta :).

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -