UUSAVUTTOMAT NYKYNUORET, VAI ONKO?

keskiviikko 13. syyskuuta 2017


Moni minun ikäluokan aikuinen on todennäköisimmin saanut lähes kaikki kotitaloustaidot kotoaan. Hyvänä lisänä tottakai oli yläasteella olleet kotitaloustunnit, mutta parhaat oppini sain kotoa ja kiitos siitä kuuluu äidilleni. 

Olen ainut lapsi ja sain tuon tuostakin kuulla kavereiltani kommentteja "sie olet varmaan lellipentu kun olet ainoa". No voin sanoa, etten ollut. Kyllä meillä oli kuri ja säännöt siinä missä muidenkin perheissä, ellei jopa tiukemmat tai sitten se lapsesta itsestään aina vain tuntuu, että muut saa tehdä niin kuin itse haluaa mutta minä en. Vaikka lapsena kotitöiden tekeminen tuntui aivan hitlerimäiseltä kidutukselta, omaan kotiin muuttaessa tajusin ettei minulla todellakaan ole peukalo keskellä kämmentä.

Opin jo hyvin nuorena laittamaan ruokaa, ihan perus kotiruokaa mutta niitä taitojahan meistä jokainen juuri tarvitseekin.
Siivouspäivänä jokainen osallistui yhtä lailla siivoamiseen, ei äidin tehtävä ollut yksin kuluttaa vapaapäiväänsä siivoamisella. 


Jos itse jouduin lapsena tekemään kotitöitä niin miksi ihmeessä omat lapseni saisivat vain makoilla sohvalla ja odottaa saavansa kaiken valmiina. 
Meillä lapsilla on omaan ikäänsä sopivia hommia ja yhdessä asioiden tekemistä opetellaan. Eihän lapsi voi osata jos sille ei opeteta. On hyvä antaa lapsenkin joskus laittaa ruokaa tai leipoa, sillä tavalla ne taidot kasvavat ja heidän halu tehdä kivoja kotihommia lisääntyy. Pipunan pravuuri on ruskistaa kanaa ja jauhelihaa. Joskus olen antanut hänen tehdä koko lounaan täysin itsenäisesti, seuraten tottakai taustalla ja annan tarvittaessa ohjeita tai apua. 

Mistä lapset oppinsa saavat jos ei kotoa? Meillä ei myöskään raha kasva puussa eli jos lapset haluavat jotain kalliimpaa niin ei sitä heti kertaheitolla heille osteta. Enhän minä itsekään voi ostella kaikkea mitä mieli tekee vaan asioiden eteen on nähtävä vaivaa ja säästettävä. 

Peruskotityöt kuuluvat lapsillemme ilman rahakorvausta mutta jos jotain haluaa saada vaatii se ahkerammin kotitöihin osallistumista. Kyllähän se kannustaa tekemään kun tietää, että palkkiona on jokin mitä on kovasti toivonutkin. 

Mutta kyllähän niitä isin ja äidin herranterttujakin on olemassa. Ollaan aina jotain vailla ja venytään ja vanutaan päivät pitkät. Itselläni ei pinna kesäisi katsella tuollaisia passattuja lapsukaisia hetkeäkään. Kuinka heidän tulevaisuudessa käy työelämässä kun kotoa ei ole saatu edes perusmallia arjen pyörittämiseen.

Omien lasten kanssa olen tiukka. Olen sanonut heille, että kotityöt kuuluvat kaikille. En ole perheen ainoa joka täällä asustaa ja sotkee joten en myöskään ole ainoa joka siivoaa. Silti en teetä orjamaiseen tapaan kotihommia. Jos kotityö ei tunnun maistuvat niin eihän niitä mikään pakko ole tehdä mutta sitten on turha olla mitään vaillakaan. Yleensä kun sanon kotityöstä kiukuttelevalle lapselle, ettei täällä ole pakko siivota että osaan minä yksiksenikin niin kyllä se äidin martyyrimäinen äänensävy saa lapsen muuttamaan mielensä. 


Tänä kesänä esikoinen aloitti pienimuotoisen kesätyön käyden naapurissa leikkaamassa ruohoa, hoitamassa pikkupoikia ja käyttämässä koiraa lenkillä. Pienistä ja mielekkäistä jutuista se on hyvä aloittaa. Olin todella ylpeä lapsestani kun hän reippaasti asteli ystäväni luo ensimmäistä kertaa nurmen leikkuuseen. Pieni homma pojalleni, iso apu ystävälleni jonka arki kuluu suurimmaksi osaksi yhden vanhemman varassa, toisen tehdessä reissuhommia. 

Itse kun olin aikoinani yläasteikäinen aloitin samanlaisilla hommilla "työurani". Kiikutin "lastenhoitoapua tarjolla"-lappusia kaupan seinustalle eikä mennyt montaakaan päivää kun sain ensimmäisen työpuhelun ja pian toisenkin. Pitkään kuljin kahdessa perheessä hoitamassa lapsia aina muutaman tunnin. Oli ihan mahtava tunne kun sai työstään palkan kouraan ja se oli ihan omaa rahaa. 

Voiko nykypäivänä enää luottaa yläastelaisen varaan vastaavanlaisia hommia? Lasten hoitoa tms...
Paljon varmasti on kyse nuoresta sekä nuoren saamasta kotikasvatuksesta?

Itse tarjosin aikoinani työkaverini tyttärelle mahdollisuutta lasteni hoitamiseen heidän ollessa silloin hyvin pieniä. Kerroimme hoitajalle tarkat ohjeet joiden mukaan mennä niin nuoren ei tarvinnut miettiä kuinka näiden lasten kanssa toimitaan. Tarvittaessa hän sai aina soittaa meille tai omalle äidilleen jos oli kysyttävää tai jotain hätää. Todella mallikkaasti hän hoiti sen kesän ja lapset tykkäsivät hoitajastaan mielettömästi. Toki nuoren vastuulle en jättänyt koko työpäivää vaan hoidimme suurimman osan päivästä työaika järjestelyillä. Jos olisin tällä hetkellä samanlaisessa tilanteessa niin voisin hyvinkin miettiä uudelleen samaa järjestelyä. 


Oletko sinä kenties syntynyt kultalusikka suussa?

36 kommenttia:

 1. Minä tein lapsena aika vähäisesti kotitöitä, jotain pikkuhommia kuten satunnaista tiskausta, kaupassakäyntiä ja pihan hoitamista ja tietysti oman huoneen siivousta (jossa olin tosi kehno). Kesätöissä olen ollut ensimmäistä kertaa 9. luokan jälkeen ja siitä alkaen joka kesä. Lukiossa aloitin lasten- ja aikuisten jumppatuntien pitämisen ja tuohon aikaan minulla olikin lukion läksyjen ja omien treenien ja jumppatuntien takia perheen pisimmät päivät ja "työmatkat". Tein varmaan tuohon aikaan kaikkein vähiten elämässäni kotitöitä.

  Meillä lapset osallistuvat pienellä panoksella kotitöihin. Enemmänkin voisivat tehdä, mutta en ole vaan jaksanut niitä patistaa hommiin. Huomaa selvästi, että esikoisen osalta energiaa on ollut enemmän ja hän osaakin kokkailla jo monenlaista ja imuroi varsin näppärästi. Pitäisi ryhdistäytyä nuorempienkin kohdalla. Tosin olen jotenkin ajatellut, että mahdollisuus päättää ruuasta tai leivottavasti ajaa luontevasti heidätkin keittiöhommiin, kun esikoinen ei tee ikinä mokkapaloja tai mitään suklaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesätöissä oli kiva olla ja sieltä sai mahtavat kokemukset ja muistot. Aloitin itse lastenhoito hommilla, ensin sukulaisten ja pian sit vireidenkin lasten hoitamisella.

   Minusta on mahtavaa kun lapset tykkäävät kokkailla ja leipoa, om aivan huippua että saa seuraa keittiöön ja joskus neiti haluaa tehdä koko lounaan itse.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Ja vastaus kysymykseesi; en todellakaan ole, päinvastoin.Kyllä sitä piti nuoresta tehdä kaikenlaista kotoa ja hyvähän se oli,sitten sen huomas kun omilleen muutti. Ja voin sanoa että omatkin muksut 3 kpl ovat saaneet opetella kodin taitoja niin etteivät nyt kotoa poissa asuessaan ihan pulaan joudu! Mukavaa viikon jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli rahasta todella tiukkaa ja jos jotain halusin niin kesätöissä käyminen oli aika lailla ainoa mahdollisuus tienata itselle käyttörahaa. Ihan mahtavat kokemukset noista sai.
   Ihanaa viikonloppua sinullekin Päivi :)

   Poista
 3. En oo, kotitöitä pitänyt tehdä ja eikä kaikkea ole ikinä saanut. Eipä sillä eihän aikuinenkaan aina voi hankkia kaikkea mitä haluaa..
  Mukavaa viikkoa,mie vielä valvon tai heräsin. Vielä ei aivan pysty nukkumaan ja yskäkin tahtoo valvontaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitollinen olen lapsena saamista opeista sekä kesätöistä saamista kokemuksista. Oli mahtavaa tinata omaa rahaa jolla sit sai ajaa ajokortin tms...
   Teillä on ollut kyllä turhan raskas viikkoa, jaksamista ystävä rakas sinne <3

   Poista
 4. Mun ei tarvinnut lapsena tehdä kotitöitä, kun äiti teki aivan kaiken. No, ei olisi silloin kiinnostanutkaan. Jälkeenpäin on kaduttanut, etten vaan yksinkertaisesti mennyt mukaan...tuli sitten lähdettyä maailmalle "takki auki" ja joutui kaikki opettelemaan. Onneksi kävin kotitalousoppilaitoksen, sieltä sai hyvät opit, vaikka eri alalle töihin sitten päädyinkin. Jos itsellä olisi lapsia, niin saisivat kyllä osallistua kodin töihin ja sopivassa iässä mennä kesätöihinkin.
  Mun kun ei tarvinnut aikoinaan mennä "edes" kesätöihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muakaan kiinnostanut mutta ei äiti juuri kysynyt kiinnostaako, toisaalta sain kyllä hyvät opit elämään.
   Itse olen ollut kesätöissäkin hyvin nuorena ja kivoja muistoja niistä sai.

   Poista
 5. Oi kun kirjoitit hyvästä asiasta. Juu en todellakaan ole syntynyt kultalusikka suussa..mutta eipä ole ollut ongelmia kun on lapsesta asti oppinut tekemään töitä. Meilläkin lapset osallistuu kaikenlaisiin kotitöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen kiitollinen kotoa saamistani opeista, ei ne hukkaan ole menneet.

   Poista
 6. Hyvä postaus. Ja, todellakin lapset mukaan kotitöihin ja säästämään rahaa suurempiin hankintoihi. Raha ei kasva puussa ja kaikilla on kotona tärkeä tehtävä hoidettavana, sen opin jo pienenä. Ja, sitä olen omillenikin opettanut.
  Mukavaa vaikkakin hieman harmaata torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on hyvä ottaa lapset mukaan kotihommiin, joskus on ihan mukavakin puuhailla yhdessä. Meillä ainakin lapset tykkäävät esim leipoa ja minua siinä hommassa ei juurikaan enää mukaan kaivata, neiti tykkää auttaa lakanoiden viikkaamisesssa ja saunan pesu on hänen lempparihommansa :D mikäs siinä, saahan se siellä vedellä tolskata jos haluaa.
   Ihanaa tulevaa viikonloppua.

   Poista
 7. Hyvä aihe! Meille tämä on hyvinkin ajankohtainen, kun on pitänyt omien lasten kanssa miettiä, että kuinka paljon niiltä pitäisi vaatia kotihommia. Tähän asti (7 ja 9 v.) ovat päässeet suht helpollakin, mutta luulenpa, että alan vaatia enemmän. Esim. että oman huoneen siivous viikottain (paremmin kuin tähän mennessä) ja enemmän osallistumista yhteisiin hommiin, oman tasonsa mukaan.

  Itse jouduin lapsena osallistumaan siivoamiseen, pihahommiin, marjanpoimintaan jne. Eihän se herkkua ollut ja joskus tunsin ihan epäreiluksi sen asetelman, kun kaverit saivat liehua ympäriinsä ja minä kyykin kasvimaalla. Mutta jälkiviisaudella sanoisin, että hemmetin hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lapset pääsevät helpommalla kuin mitä itse lapsena pääsin mutta silti en ole äidille katkera, osasinpa ainakin tehdä yhtä sun toista.
   Meillä lapsilla on lähinnä pöydän kattausta, pöydän siivousta ruokailun jälkeen, astiapesukoneen tyhjennystä, oman huoneen imurointia jne...

   Poista
 8. Nuorempana en kotitöitä kauheasti tehnyt, oma huoneen pidin kyllä järjestyksessä ja joskus saatoin wc tilan siivota ja tiskit laittaa koneeseen. Mulla oli paljon harrastuksia eli olin aina johonki päin menossa :) Pidin kyllä jumppia monta kertaa viikossa ja olin joskus lapsen likkana. Kesätöitä aloin tekemään jo ylä-asteella ja heinähommissa aina autettiin naapureita, joka oli hauskaa. Palkaksi satiin mehua ja tuoretta pullaa. Ite vaadin lapsilta, että siivoavat oman huoneen ja yläkerran pesuhuoneen siivoavat kun on heidän valtakuntaa, välillä kyllä hammasta purren tekevät kotitöitä.Hmmm.. Uhkaus, kiristys ja välillä lahjonta periaatteella mennään .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie aloitin kans kesätyöt yläastee ikäisenä, silloin jo jonnekin pääsi, nykyään ei todellakaan pääse tuossa iässä. Ihanaa kun meillä poika saa nyt välillä käydä naapurissa tekemässä pieniä juttuja ja saa sieltä sit hieman taskurahaa.

   Poista
 9. Hyvä aihe, josta juuri puhuttiin kavereiden kanssa. Siitä kuinka nykyajan nuoret haluavat vain "coolin" duunin ja sellaisen, jossa on kivaa ja mielellään saa tehdä just sitä mitä huvittaa! Huoh! Itse olen 15-vuotiaana aloittanut kesätyöt kauppakeskuksen vessoja siivoten ja jakanut mainoksia. Hah. En usko, että moni nuori ottaisi nykyään tuollaista duunia?!

  Meillä on myös suhteellisen kova kuri ja omat jäljet siivotaan ainakin! Neiti saa myös tyhjentää tiskikoneen ja laittaa pyykkejä roikkumaan. Todellakin! Meillä, kun on vain yksi aikuinen niin en todellakaan jaksa kaikkea yksin tehdä PLUS lapsen on hyvä oppia nämä taidot kotoota!!

  Sen muistan lapsuudesta, että omalle äidilleni ei mikään kelvannut. Mäkätti ja räkätti kuinka joutuu kaiken tekemään yksin ja sitten jos teki jotain( esim. petasin sänkyni ) niin hän tuli perästä korjaamaan sen ja tekemään 'paremmin'. Eli mikään ei sitten loppuen lopuksi kelvannut hänelle kuin oman käden jälki. Siitä olen siis pitänyt kiinni, että vaikkei ne pyykit ole kuivumassa niin suorassa kuin haluaisin niin en sano mitään vaan kiitän miniä avusta ja kehun vielä päälle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tehnyt niinkin cooleja töitä kuin pakannut öisin leipomossa leipiä pusseihin, siivonnut kuntosalilla ja paistanut hampurilaisia grillillä. Noista ajoista olen silti todella onnellinen sillä niistä on kivat muistot ja kokemukset.

   Itselläni oli lapsena kova kuri ja osittain aika kovaa kuria pidän omillekin lapsillenimutta en ehkä ihan niin kovaa kuria mitä itselläni oli tai sit se vain tuntui lapsena että itsellä on kamala kuri ja muut saa juosksennella miten haluaa.

   Tuohon kelpaamattomuuteen joskus sorrun ja harmittelen omaa toimintaani jälkeen päin ihan tosissani, pyrin olemaan tyytyväinen lasten tekemisiin ja kiittämään heitä kun ovat olleet reippaita.

   Poista
 10. Loistava kirjoitus😍 Ei ole kultalusikka suussa synnytty täälläkään:) Pienenä tehtiin paljon koti/pihatöitä ja jos jotain isompaa halusi niin töitä oli rahojen eteen tehtävä..tuolloin kyllä pääsikin helpommin töihin kuin nykyään..taidettiin olla 12v kun ekan kerran oltiin jo mansikkamaalla hakemassa taskurahoja..ja olihan se hieno tunne kun "omilla" rahoilla sitten osti jotain:)) Tuo on kyllä ihan mahtavaa että lapsia opetetaan tekemään kaikkea mahdollista ja siihen kannustetaan♥ Uusavuttomuus on lisääntynyt monessa asiassa ja se on sääli..Leppoisaa viikonjatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kans tuntuu että nykyään ei enää helpolla töihin päästä eikä varsinkaan ilman koulutusta. Itse olen aloitellut lapsenhoitokeikoilla, käynyt pakkaamassa leipomossa leipää, siivonnut kuntosalille ja valvonut yöt grillillä hampurilaisia paistellen. HOmmia on siis ehditty tehdä. Mutta olen kyllä onnellinen saamistani kokemuksista.
   Oikein ihanaa viikonloppua.

   Poista
 11. Hei,

  No huh, huh. Onpa kommentoijat tiukkoja ja suvaitsemattomia. Vuosikymmenien ajan vanhempi sukupolvi on aina moittinut ja lytännyt "nykynuorison". Muistan, että isovanhempani toimivat aivan samoin. Päätin nuorena, että en ole koskaan niin vanha, että mollaisin nykynuorisoa:) Eikä ole tarvinnut. Nykynuoret ovat fiksuja ja osaavia.

  Minua ei aikoinaan vaadittu kotona tekemään mitään. Oma-aloitteisesti tein sen, mitä halusin. En tiedä onko juuri sen takia minusta kasvanut aikamoinen tiptop-täti.

  En myöskään vaadi lapsiltani kotitöitä. Petaan jopa teinien sängyt. Minusta on ihana hemmotella lapsia niin kauan kuin he asuvat kotona ja se on todella lyhyt aika. Yksi on jo muuttanut maailmalle ja hyvin näyttää hoitavan opiskelija- asuntonsa. Lapset ovat taitavia kokkeja. Youtuben kasvatit osaavat loihtia ihan eri tason herkkuja kuin vanhempansa, vaikka heiltä kotitöitä ei ole vaadittukaan.

  En myöskään ymmärrä, miksi joissakin perheissä maksetaan viikkorahaa kotitöitä vastaan. Sehän antaa kuvan, että kotityöt ovat jonkinlainen rangaistus.

  Mielelläni kuulisin, mitä ajatuksia kommenttini herättää muissa kommentoijissa.

  Vakkarilukija  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentistasi.
   Otsikkoni johtaa ehkä pahasti harhaan sillä tarkoitukseni ei missään nimessä ollut mollata niin nuorisoa kuin ketään muutakaan, ehkä lähinnä pohdiskennella nykylasten kotona saamia oppeja. Osa nuorista on todellakin reippaita sekä esimerkkillisiä ja osa taas todella peukalo keskellä kämmentä mutta sama pätee kaikkiin muihinkin asioihin, osa meistä on rasisteja osa ei, osa romaaneista varastaa osa ei eli helposti muutama ihminen leimaa isomman porukan. Pahoittelen, jos otsikko ja kirjoituksesta sai sen kuvan että leimaan kaikki nuoret laiskoiksi.

   Olen samaa mieltä, ettei kotitöistä kuulu maksaa palkkaa sillä eihän niistä vahemmillekaan makseta. Meillä yleensä toimitaan niin, että jos lapset haluavat jotain ns. turhaa tms niin sovitaan että tehdään vähän extraa kotitöitä sen haluamansa asian eteen. Tietenkään näin emme voi aina toimia, ei siis ole mahdollisuutta ostella kaikkia mitä lapset haluaisivat vaikka tekisivät kuinka paljon kotitöitä. Neiti toivoo omaa hevosta ja sellaista määrää kotitöitä en voi teettää että hevosen voisin ostaa eikä sellaista rahasummaa meillä edes ole että omaa hevosta voitaisiin ikinä ajatellakaan ellei voiteta lotossa.

   Kiva kun rohkenit kommentoida. Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 12. Ison perheen vanhimpana sain tehdä aika paljon hommia ja kun oli vanhemmat lapset ja iltatähdet, niin lastenhoitokin tuli tutuksi. Tosin kyllästyin suurperheen hoitamiseen 19 -vuotiaana ja muutin omilleni....

  Omat lapset ovat saaneet tehdä kaikkia hommia ja kerran vuodessa palaveerasimme, mitä hankintoja tarvitaan ja miten ne rahoitetaan. Mennä ja tulla sai vapaasti, kunhan kaikki sovitut asiat oli tehtynä eikä soraääniä kuulunut muualta.

  Jälkipolvi on aloittanut siivoojina ja hampurilaismyyjinä ja nykyään heillä on koulutus ja työpaikat eikä meidän vanhempien tarvitse murehtia yleensä mistään.

  Lapsenlapset tekevät täällä ollessaan pikku hommia eli kuivaavat suihkun jälkeen jäljet ja laittavat aamiaista kykyjensä mukaan jne. Noista kyllä sitten annetaan vähän taskurahaa 😘....mutta tekemällä siis oppii ja vastuuta pitää ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut äidiltänikin tuosta suurperheen lapsena elosta ja olosta, paljon on hänen lapsuudessaan joutunut tekemään kotitöitä, auttamaan pikkusisarusten hoidossa ja olemaan navetassa eli kyllä itse olen silti suht helpolla päässyt.
   Itsekin olen aika nuorena aloitellut työnteon, niin grillillä kuin siivoajanakin, yhden kesän ollut navetalla töissä jne eli paljon sitä on ehtinyt kokea ja siitä olen kyllä todella onnellinen.
   Juu se on totta että tekemällä oppii.

   Poista
 13. Meillä kaikki siivoo, pyykkää, kokkaa, leipoo jne. KOvasti yritetään laistaa tehtävistä, mutta olen sanonut, että niin kauna kuin tämän talon katon alla asuvat ja minun pöperöitä syövät, niin tekevät kuten sanotaan. Joskus teen ns. täsmäiskuja kakaroiden huoneisiin ja jos ei ole siivottu, niin äiti tekee jätesäkkisiivouksen...kerta/kakara on riittänyt ;) Vaikka jostakin kuulostaa natsimaiselta, niin jokainen jälkikasvusta tietää miten omaa kotia hoidetaan, pyykkiä pestään ja ruokaa kokataan ja pärjäävät erinomaisesti omillaan <3
  Rahaa muksuille ei makseta huoneen siisteydestä tai kotitöistä; ei minullekaan kukaan siitä maksa;) Jos lapset tarvii rahaa, niin kysyvät ja kertovat mihin ja aina ovat saaneet sen minkä haluavat...ovat siis kuitenkin ihan superlellittyjä herranterttuja ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on joskus aikoinaan tehty tuo jätesäkkisiivous ja se kyllä opetti lapsen aika pian siivoamaan lelunsa leikin päätteeksi.
   Meilläkään ei perustöistä makseta kun ei makseta oikein muutenkaan mutta jos jotain spesiaalia haluavat niin sit vaaditaan tekemään hieman enemmän kotitöitä kuin mitä yleensä tekevät ja ovat siihen kyllä halukkaitakin.
   Kyllä ne meiilläkin on suht lellittyjä muksuja mutta tarvittaessa osaavat kyllä olla reippaitakin.

   Poista
 14. Hieno kirjoitus!Aikoinaan mun lapset harrasti paljon...tytärkin taitoluistelua kilpailuineen,se vei voimia ja aikaa ja poika musiikkia..keikat päälle.En vaatinut silloin kotitöitä. Onhan noi pärjännyt mutta olisin kyllä voinut siirtää moniakin taitoja heille jo silloin.Oikein kivaa torstaita❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä meilläkin paljon katsotaan harrastusmenojen mukaan. Silloin kun on pitkät treenipäivät koulun päälle niin en vaadi heitä tekemään kotihommia että saavat jossain vaiheessa hieman levähtääkin.

   Poista
 15. Ei todellakaan synnytty kultalusikka suussa. Kotitöitä piti tehdä ja siitä sai viikkorahaa. Ala-asteikäisenä keitin jo perunat valmiiksi, kun vanhemmat tuli töistä, niin ruoka oli melkein valimista. Eikä ollut mikroa, vaan kaikki piti lämmittää hellalla.
  Meidän perheessä rahasta oli todella tiukkaa, joten joskus kun sai haluamansa, niin se oli onnenpäivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma meilläkin, en ollut kovinkaan vanha kun osasin keittää perunat ja pian jo laittaa muutakin ruokaa.Mikro meille tuli vasta kun olin kymmenen eli hella todellakin tuli tutuksi.
   Sama meillä, rahasta todellakin oli pulaa.

   Poista
 16. Täyttä asiaa! Ei ole kultalusikoita suussa eikä muuallakaan 😀. Kotitöiden tekeminen kuuluu kaikille perheenjäsenille. Normitöistä ei makseta, mutta isommista kyllä. Tänään 20-vuotias poikamme siivosi yhden makuuhuoneen katosta lattiaan. Siitä annoin pienen rahan.

  VastaaPoista
 17. En suorastaan saanut tehdä lapsena mitään kotitöitä, koska mummini silitti kalsonginikin, mummi koki etten osaa ja hän osaa paremmin. Olin täysin uusavuton kun muutin kotoa, mutta siinäpä opin ja siisteydestä tuli vuosiksi sitten oikea tukipilari. Enää en jaksa samalla lailla nipottaa, ikä tekee tehtävänsä.

  Lapsille on hyvä opettaa kotitöitä, mutta uskon että tämän päivän muksut ovat toisella tavalla nokkelampia, kuin itse oli nuorena. Varmaan katsoivat jostain Youtubesta sitten miten ruokaakin laitetaan.

  Ihanaa viikonloppua Nanni <3

  VastaaPoista
 18. Just näin! Itse tosin joskus mietin, pääsevätkö helpolla nuo lapset. Omat petivaatteet vaihtavat (11 ja 13 veet)ja huoneensa siivoavat. Roskat ja astianpesukoneen tyhjäys myös joskus listalla. Itse opin kotona monet asiat itsekseni, kun yrittäjävanhemmat oli aina töissä. Eli vähän pakosta tulin aikaisin itsenäiseksi. Siitä on kyllä ollut hyötyä toki myöhemmin.

  VastaaPoista
 19. En ole syntynyt kultalusikka suussa, eivätkä ole omat lapsetkaan. Multa ei vaadittu kotona osallistumista kotitöihin, mutta mielestäni olen kuitenkin omillani pärjännyt oikeinkin hyvin. Toivon, että näin myös omani parjäävät aikanaan. Jonkun verran meillä neiti joutuu tekemään kotitöitä, eikä niistä palkita. Monesti vaan pääsen helpommalla ja nopeimmiten, kun teen itse :)

  VastaaPoista
 20. Hyvä kirjoitus! Minä periaatteessa olen, periaatteessa en. Kotityöt oli nuorena ihan tuskaa, ja monesti äitini ei vaan enää jaksanut katsoa sotkuista huonettani ja siivosi sen... ja olen yhä yhtä sotkuinen. Apua. Mutta ruokaa osasin ja tykkäsin laittaa jo pienestä pitäen, jotain siis sentään. Menin ensimmäistä kertaa kasiluokalla palkkatöihin safareille, ja saimme palkkaa n. 3€ tunnista. Siitä lähtien olin joka joulukuu kaikki viikonloput ja pyhät töissä, kun muut lepäili kotonaan. Mutta kyllä se kuun lopussa palkitsi kun tili rapsahti pankkitilille.

  VastaaPoista
 21. Kai minä olen osittain syntynyt kultalusikka suussa ...
  Äitini oli kotiäitinä siitä saakka kun pikkusiskomme kanssa synnyimme ja hän kyllä passasi meidät "pilalle". Meidän ei kyllä tarvinut tehdä mitään kotihommia, mutta ei meillä kyllä ollut viikko/kuukausirahaakaan vaan meille ostettiin sitä mitä tarvittiin.

  Ja työnteon mallin olen kyllä saanut yrittäjäisältäni ja olen ollut kesätöissä isän firmassa jo 13 vuotiaasta saakka. Myöhemmin lukioaikana menin hampurilaispaikkaan ja Fazerin tehtaalle eli en ole ollut ronkeli työnlaadun suhteen. Työnteko on kyllä aina maistunut ja en ole ollut koko elämäni aikana esim. kertaakaan työttömänä.

  Kun meillä on valitettavasti vain yksi lapsi niin tuntuu, että hän saa välillä liiankin helposti kaikkea :( Kotityöt kuuluu meillä kaikille vaikka minä niitä enimmäkseen teenkin. Tytär on kyllä hyvin kunnostutunut kylpyhuoneen pesijänä ja siitä olenkin hänelle maksanut extraa.

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -