Reseptit

Kasvissosekeitto

2pss keittovihanneksia/juureksia, mitä nyt haluaakin laittaa
1 kasvisliemikuutio
Blenderi tai sauvasekoitin
ruokakermaa/ creme fraise tms
mausteita

Keitä keittojuureksia kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä sen aikaa, että juurekset ovat kypsiä. Itse lisää toisinaan joukkoon perunoita, porkkanaa, sipulia jne joten kypsennysaika riippuu näiden kypsymisnopeudesta. Kaada lähes kaikki keitinvesi pois ja soseuta blenderillä/sauvasekoittimella. Mukaan voi lorauttaa ruokakermaa, makukermaa tms mistä itse tykkää tai ihan vain keitinvedellä. Joukkoon voi lisätä pippuria, sormisuolaa tai itselle mieluisia mausteita tai yrttejä. Avot, se on siinä. Ei muutakuin herkuttelemaan. 



******************************************************

Kotijäätelö

2prk Flora Vispi
1tölkki kondensoitua maitoa
0.5dl glukoosisiirappia


- Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi esim. sähkövatkaimella tai taikinakoneessa vispilällä. 
- Varaa kannellinen astia joka kestää pakastusta. Vetoisuus noin 2litraa. 
- Kaada vaahto kannelliseen kulhoon ja sekoita joukkoon haluamasi makuaineet, suklaata, keksinmurusia jne... vain mielikuvitus on rajana. 
- Laita jäätelö pakasteeseen vähintäänkin neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 
- Nautiskentele. Varoitus! Jäät tähän koukkuun ja pian huomaat ahmineesi koko kahden litran kulhon tyhjäksi. 


Lakritsijäätelö, itse tehty.
*********************************************************************************


Pehmeä kanakeitto limellä

n. 1kg broileria- esim rintaleikettä
1 purjo
5 valkosipulin kynttä
2 chilin palkoa
4 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
4dl kookosmaitoa
noin 1 litra vettä
2-3rkl kasvisfondia
2rkl kalakastiketta
1tl kurkumaa
suolaa, mustapippuria
1pkt riisinuudelia (200g)
2 limeä
1/2 ruukkua korianteria

Leikkaa broileri haluamasi kokoisiksi palasiksi. Viipaloi purjo, hienonna valkosipulit ja chili. Kuutioi porkkanat ja viipaloi kesäkurpitsa. Lisää broileri sekä valkosipulit ison kattilan pohjalle, ruskista liha neitsytkookosöljyssä. Lisää mukaan muut pilkotut raaka-aineet ja anna paistua hetki. Mausta suolalla, pippurilla ja kurkumalla. Lisää mukaan kookosmaito ja vettä kunnes raaka-aineet peittyvät. Mausta kasvisfondilla. Sekoita hyvin ja anna kiehua noin 10min. 
Ota lämpö pois hellasta ja lisää mukaan nuudelit sekä kalakastike. Sekoita hyvin ja anna valmistua minuutin ajan. Lisää liemeen lime ja tarkista maku. Silppua  päälle korianteri. 

Ohje: Wellberries.com 



*********************************************************************************



Milla Magian haarukkaleivät

150g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria 
3dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1/2tl leivinjauhetta
2rkl kaakaojauhetta

1. Ota rasva ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. 
2. Lisää loput aineet joukkoon ja sekoita.
3. Leivo taikinasta ensin muutaman sentin paksuinen pötkö, leikkaa siitä pieniä pätkiä, joista pyörittelet pieniä palleroisia. 
4. Nosta pallerot pellille, paina haarukalla palleroa niin, että se hieman "litistyy" ja pintaan tulee haarukan kuvio. 
5. Paista 175 astetta, noin 8-10 min. 

Vinkki: Mitä paksummaksi jätät pikkuleivät niin sen herkullisempia ne on, sillä jäävät sisältä kivan pehmoisiksi. Todella helppo ja herkullinen ohje. 

******************************************************



Suklainen puolukkakakku
12 palaa

Pohja
2 munaa
3/4dl sokeria
3/4dl vehnäjauhoja
1/2dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte
7 liivatelehteä
3dl puolukkahilloa
1prk maitorahkaa
3dl kuohukermaa

Pinnalle
puolukoita
tomusokeria

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 20cm) ja voitele vuoan reunat. 
2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Nostele taikina nuolijalla tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 astetta noin 15minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. 
Kumoa kakku vähän jäähtyneenä ja halkaise se kahteen osaan. Toisesta puolikkaasta tulee pohja, toisesta kansi. Valmista täyte. 
3. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. 
4. Yhdistä kulhossa hillo ja rahka. Vatkaa kerma vaahdoksi. 
5. Purista liivatteista ylimääräinen neste. Liuota ne kiehuvaan veteen tai mehuun. Sekoita hieman jäähtynyt liivateseos puolukkaseokseen, ja kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. 


Kaada täyte vuokaan kakkupohjan päälle, nosta päälle toinen kakkulevy ja peitä kelmulla. Nosta päälle kevyt paino (miksi ihmeessä? en tee niin koskaan enkä tehnyt nytkään). Anna hyytyä kylmässä 3-4 tuntia tai seuraavaan päivään. 
6. Irrota vuoan panta ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele puolukoilla ja siivilöi päälle tomusokeria. 

*********************************************************************************



Ruskeat piparit

4 1/2 dlsokeria
3 kananmunaa
400g voita
1dl siirappia
3tl soodaa
9dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja
2 1/2 rkl piparkakkumaustetta


1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Sulata rasva ja lisää mukaan siirappi. 
3. Lisää seos munasokeri vaahtoon. 
4. Lisää lopuksi joukkoon kuivat aineet, sekoita taikina hyvin mutta älä vatkaa turhaa. 
5. Laita taikina yöksi jääkaapiin. 
6. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Tästä ohjeesta tulee aika reilu määrä, sen vuoksi itse teenkin 2/3 taikinaa. 



 ********************************************************************

Jäätelökakku


Kakkun kasasin irtopohjavuokaan jonka vuorasin kelmulla, tein kakun edellisenä päivänä pakasteeseen. Pohjan tein digestivekeksimurusta sekä voisulasta jotka painelin vuoan pohjalle. Olin hommannut kolmea erinmakuista jäätelöä mansikkaa, suklaata ja vanilijaa mutta ensi kerralla kokeilen jotain erikoisempia jätskejä. Jätskit saavat olla hieman pehmoisia mutta toimi silti ripeästi. Leikkasin jätskeistä pieniä paloja joita laittelin pohjan päälle sikin sokin kivan kerroksen, leikkasin suklaalevystä väliin murusia, murustelin mukaan myös suklaakeksejä ja hieman pähkinärouhetta, lopuksi vielä jätksipaloja niin, että vuoka täyttyi reunoihin saakka. Painelin lopuksi paloja käsin (kertakäyttöhanskat on tässä puuhassa todellinen aarre, aika kylmää hommaa sormille)tiiviimmäksi. Peitin kakun kelmulla ja laitoin pakastimeen. Ennen tarjoilua ota kakku ajoissa pöydälle, on nimittäin todella jäinen. Sulattele pinnalle vielä suklaata tai laita jotain kastiketta, pähkinämurusia sekä keksihippusia, vain mielikuvitus on rajana. Kastikkeen kanssa olisin varovainen sillä se sulattaa kakun todella nopeaa. 
Tein kaksi kakkua lasten synttäreille ja kerrankin ei tarvinnut heitellä kakkua roskiin niin kuin yleensä tavallisen täytekakun kanssa käy. 


Ja näinhän sille kakulle sit lopulta kävi… 



Tämän kakun kanssa vain mielikuvitus on rajana ja tuskin huonoa jätskikakkua onkaan. 

******************************************************

Mansikkakakkuset


Pohjaksi tein kääretorttu pohjan josta painelin muotin kokoisia rinkoluoita, kostutin ja sujautin vuoan pohjalle. Pohjan jälkeen tuli mansiikkamoussea ja viimeisenä kermavaahtoa ja kaakaojauhetta.




Pohja: 

4 munaa
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri huolella. Sihtaa mukaan vaahtoon kaikki jauhot ja sekoita varovasti, vältä turhaa vaivaamista. Paista 230 astetta noin 10min. 

Mousse:

n. 300g mansikoita/mustikoita/vadelmia
5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 dl maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl sokeria (itse laitoin vähemmän)
2tl vanilijasokeria

Laita liivatteen kylmään veteen likoamaan väh. 5min. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta marjat. sekoita keskenään maitorahka, tuorejuusto ja sokerit. Liota liivatteet pieneen määrään kiehuvaa vettä/mehua.  Kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-tuorejuustoseokseen kokoajan sekoittaen. Lisää marjat ja lopuksi nostele joukkoon kermavaahto, sekoita. 
Kaada mousse vuokiin pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, hyytyminen ottaa useamman tunnin. Vaahdottelin päälle kermaa ja pursotuksen jälkeen sihtasin kaakaota. 
Ja eikuin leipomaan. 

******************************************************

Pehmot suklaaherkut


Ohje on Kinuskikissan kirjasta ja voin sanoa, että herkkua on. 



Taikina:

250g voita/margariini
5 1/2 dl vehnajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria 
1 1/2 dl fariinisokeria
2 tl vanilijasokeria
2 munaa
200g rouhittua tummaa suklaata
1 dl kookoshiutaleita (korvasin nämä pähkinärouheella)

Sulata voi. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita hieman jäähtyneeseen voisulaan sokerit. Lisää joukkoon munat vispilällä sekoittaen. Lisää jauhoseos, suklaarouhe ja kookoshiutaleet (pähkinärouheet), sekoita taikina tasaiseksi. 
Nosta lusikalla reilun lihapullan kokoisia nokareita pellille leivinpaperin päälle, jätä leviämisvara. 
Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Keksejä kannattee pitää uunnissa vain niin kauan, että taikina on juuri ja juuri kypsynyt, näin keksit jäävät ihana pehmeiksi!


Meillähän ei tarvitse yksin leipoa vaan apureita on aina mukana ja monesti saankin itse ottaa leipomisurakat rennommin ja lähinnä hoitaa ohjeistamisen ja siivouksen. Jos taikina on yleensä maukasta niin nyt se oli megaherkullista, jopa minusta. 


Kun meillä leivotaan niin soittelen yleensä itselleni kahviseuraa herkkuja maistelemaan, niin tein tälläkin kertaa ja tottahan toki tosiaan maistatin herkkua myös ihanalle naapurillenikin. 
Yksi huono puoli näissä herkuissa oli, käyn napsimassa keksejä joka välissä vaikka koitankin rajoittaa herkuttelua viikonloppuun, ei onnistu ei. 


Ei muutakuin taikinakulho esille ja suklaaherkkuja leipomaan. Nams.


******************************************************

Salaatille öljyä kaveriksi



Tykkään salaateista, jos ei muuta niin ainakin ruuan lisukkeena salaattia pitää olla ihan aina. Kaupungilla käydessäni voisin piipahtaa joka kerta salaattilounaalle (tai kiinalaiseen). Vihdoin ja viimein olen saanut opetettua meganirsoille lapsillenikin salaatin syönnin, tosin siitä pitää aina jättää jotain pois, tai leikkaan paprikat ja tomaatit eri kulhoon niin kaikilla on iloinen mieli. 
Luumuttaren Nanna kirjoitti blogissaan löytäneensä kaupanhyllyltä Casa Rinaldin oliiviöljyä johon oli tykästynyt kovastikin. Mainoksen uhrina päätin ostaa tuota öljyä itsekin. 


Prisman hyllyllä iski valinnan vaikeus, mitä makua ostaisin? Ottaisinko valkosipulin, vai chiliä, sitä se Nannakin kehui. Apua en osaa päättää. Juupas eipäs pääsi taas meikäläisellä valoilleen. Lapset huokailivat vieressä ja hoputtivat minua, se ei kyllä auttanut ollenkaan. Muistin lukeneeni myös, että sormisuolaa voisi ripotella salaatin päälle. Sormisuola, mikä ihme se on? Soitin ystävälleni joka rakastaa kokkaamista ja Tomi Björckiä (sori Kaisa :) ) ja kyselin vinkkejä, tunsin itseni taas todella sivistyneettömäksi. Sormisuola löytyi. Mihin tätä käytetään? Oi ei, voiko joku oikeasti olla näin tonttu?


Mutta mikä mahtava tilaisuus ostaa joku kiva sievä kippo, otan siis sormisuolan, opettelen käyttämään sitä ja ostan sille sievän kupposen. Päivä pelastettu. 


Nyt on puolison kanssa öljyä ja sormisuolaa testailtu/käytetty, eipä turhaan Nanna tätä kehunut. Öljyssä todellakin on valkosipulin maku ja sormisuolakin on kyllä ihan huippu, varsinkin kippo jonka sille ostin. Jos öljyä lorahtaa salaatille liikaa niin tällöin voin jo sanoa valkosipulin maistuvan liikaakin, ole siis varovainen. 


*********************************************************************************

Kultaiset kananugetit



Tältä ne kirjassa näyttää, aika ihanaa eikös? Ihana helppo ja nopea ruoka jonka lapsi osasi kivasti tehdä itse, toki olin apuna. 
Pipuna sai pukilta omat leivontavälineet joita oli ihana päästä käyttämään.
Suosittelen kokeilemaan tätä maukasta ja nopeaa ruokaa. Ei vaadi aikaa eikä taitoja ja voi tehdä kuten minä, sooloilla raaka-aineissa. 
Lopputulos näytti tältä
Itse tehdyt kananugetit, lohkoperunat ja salaattia. Ihanaa. 
Kultaiset nugetit

Ainekset:

Broilerin rintapaloja
Korppujauhoja
Maissihiutaleita hieman murennettuna
Parmesaanijuustoa 
Suolaa
Sulatettua voita

Valmistus:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset (paitsi voi) hyvin keskenään. Sulata voi astiassa jossa kanapalat on helppo kastaa. 
Kasta kanapalat sulatetussa voissa ja pyörittele niitä sen jälkeen korppujauhoseoksessa, kunnes seos on hyvin tarttunut kanapalojen pintaan. Laita kanat uunipellille ja paista noin 20minuuttia, kunnes ne on kypsiä, rapeita ja kullanruskeita.
Vaikeusaste:helppo

Tällaisia herkkuja. Meillä juuston siaan oli emmentaaliraastetta, ja laitoin suolan lisäksi tosiaan currya. Oikein oli maukkaita. 

******************************************************

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -