TYRANNI - MIKÄKÖ MUKA?

tiistai 24. marraskuuta 2015

Vihaan sotkua ja epäjärjestystä. Vihaan, vihaan, vihaan. En voi sietää sekamelskaista kotia. 

Lapsena olin jo hyvin tarkka tavaroistani. Ainakin oman muistin mukaan pidin huoneeni siistinä ja olin jo tuolloin kova vaihtelemaan järjestystä sekä verhoja huoneeseeni. Olin erittäin omatoiminen raahaamaan sänkyä tuon tuostakin millekin seinälle. Montaa viikkoa, se ei tainnut samassa kohtaa ollakaan. 
En muista, että äitini olisi joutunut koskaan komentamaan minua huoneeni siivouksessa. Ehkä joo joskus silloin ihan pienenä mutta kouluikäisenä kun vihdoin sain oman huoneen se myös pysyi siistinä. Toki voin olla väärässäkin. 

Kun muutin omaan ensimmäiseen yksiööni, sielläkin vallitsi aina järjestys. Toki yksin asuvalla kämppä pysyykin helpommin siistinä mitä se nyt perheellisellä pysyy. 
Entä kun muutin opiskeluaikoinani kimppakämppään hyvän ystäväni kanssa? Voi härregyyd sitä kuria mitä pidinkään siivouksen suhteen. "Tänään on sun tiskivuoro" "tänään siivotaan, matot pihalle, mars mars". Tätä ollaankin myöhemmin ystäväni kanssa naurettu, että olipa takana rankka bileilta tai ei niin aamulla siivottiin. 
Huh huh mikä tyranni olin jo tuolloin. 


Entäpäs nyt kun kotia sotkee taitavasti kaksi lasta ja puoliso (enhän minä koskaan sotke, ehen. En ainakaan myönnä). 
Kun tulen töistä kotiin, nousee niskavillat pystyyn jo eteisessä jos näen romuja siellä täällä, verhot vielä kiinni ja yövaatteet sohvalla. Pedit meillä on aina pedattu, kiitos siitä reippaille lapsukaisille ja toki miehellekin. 
Ärrinmurrin kohtausta varsinkin aiheuttaa perheen neiti. Uskomatonta mutta totta, siinä vasta sangen huithaapeli lapsi. Milloin on lelut siellä ja täällä, koulukirjat venyy keittiössä, likaiset pikkarit ja sukat löytyy sängyn alta taikka lelulaatikosta, puhumattakaan vaatevuorista joita neidin huoneessa on ihan liikaa. Koitapa tsempata lasta keräämään tavaransa paikoilleen saati pitämään huoneensa kunnossa. Syyriassakin tulee rauha ennemmin kuin meidän neiti oppii siisteyden jalon taidon.

Ei meillä silti mikään steriilin siistiä ole. Kohtuus kaikessa, niin myös siivouksessa. Tärkeimpänä pidän sitä, että kodin perusilme on siisti. Sen verran kun on siistiä, että koti kestää yllärivieraiden katseen niin se riittää. Kyllä meilläkin sotkua on, astioita tiskipöydällä, likavaatevuoria kodinhoitohuoneessa jne. Kunhan vessa on putipuhdas niin kaiken muun sotkun kanssa pärjää. Ainahan sitä haluaisi, että koti olisi kuin vasta siivotun näköinen mutta saahan koti toki näyttää asutulta. 


Meillä lapset joutuvat osallistumaan kotitöihin. Mitään orjatyömaata meillä ei pidetä, mutta missäs ne lapset oppisivat tulevaisuutta varten jos ei kotonaan. Nurinaahan toki täällä kuuluu kun kehotan imuroimaan oman huoneen taikka tekemään jotain muuta pientä kotihommaa mutta perustelen työt sillä, etten ole ainoa joka tässä talossa sotkee. 

Itse olen lapsena joutunut osallistumaan kotitöihin ja osasinpas ainakin potut keittää kun omaan kotiini muutin. Kiitos siitä äidille. 

Kannulla on asiaaSiivouksesta keittiöön. Miehen työpaikalla tapahtuu vuoden vaihteessa muutoksia ja entinen työnantaja halusi muistaa työntekijöitä pienellä lahjalla. Ilokseni Iittalan lahjarasiasta kuoriutui kaunis Muumi Seikkalu Muutto-sarjan kaadin. Noita maitokannuja on tullut katseltua kerran jos toisenkin. Mikäpäs sen kivempi ylläri kuin saada lounaspöytään maidolle tylsän pahvipurkin sijaan ihana kannu. Kelpaa. 

Kiilto, puhdas koti vetää puoleensa.
-Nanni-

23 kommenttia:

 1. Mä järjestän välillä kuin hullu....jos kotiin tullessa on sotku, nuin kylläpä se harmittaa
  Yleensä ala roudaan tavaroita heti paikalleen...
  Aina ei pikku pöly haittaa, mutta epäjärjestys kyllä. Ihana tuo kannu! Mukavaa iltaa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ärsyttää jos kämppä on mullinmallin. Mahtava tulla kotiin jos ovella odottaa sotku.

   Poista
 2. Ymmärrän niin hyvin fiiliksesi ja hermo on meinannut monet kerrat mennä. Koiran myötä on ollut pakko löysätä, sillä tänään jos siivoan, huomenna on jo sotkua. Se on karmeeta ja koiran tultua olin siitä ihmeissäni. Nykyään en käytä rillejä kotona, itsepetos auttaa jotenkin.

  Uskon, että kodin siisteys on luonnejuttu, mutta myös tapa pitää yksi tärkein asia elämässä koossa, kun muuten on stressiä.

  Tuo kannu on toivelistalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on talvisin ainoastaan tunnelmavalo niin eipä roskat paista silmään saakka.

   Poista
 3. Mie inhoan likaista keittiötä.. Sitä pitää siivota. Joskus se on tiskiä kunnolla.. Innokkaat kokit vauhdissa meidän keittiössä.. Muualla voi olla niin tai näin.. Mies on mestari jättään vaatteita sinne tänne..
  Perus siivouksista pidän huolen.. En tykkää roskista ja joskus tuntuu että pitäisi imuroida joka päivä.
  Neidille koitan opettaa että omat jäljet siivotaan.. Roskat ja lelut.. Luotan että mun näyttäminen ja auttaminen auttaa neitiä aikanaan muistamaan..
  Minä ainakin muistan äidin opit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans siippa jättää vaatteita sinne tänne mut jää niitä mullakin joskus venymään. Ärsyttää kun joka huoneessa venyy kamppeita jotka ei niihin kuulu.

   Poista
 4. Täällä myös yksi tyranni. Meilläkin asuu tuollainen liki 10 v neiti, joka ei todellakaan omaa samaa siivouskäsitystä kuin äitinsä. Tykkään myös, että koti on nopeasti siisti yllärivieraiden tullessa, siksi pitää olla tietty taso koko ajan. Onpa minua moitittu pitäväni yllä ns. edustuskotia, kun tykkään siististä kodista. Kyllä meilläkin normiarjessa tiskejä on välillä levällään, samoin vaatteita, sohvatyynyt ja viltit miten sattuu, mutta ne on nopeasti siivottu, kun vain ryhtyy. Sellaista pölypintoja ja likaisia vessoja en siedä. Enkä eteistä täynnä tavaraa. Sen näkee jokainen, joka käy vain ovellakin.

  Mukavaa viikon jatkoa Nanni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi siisti koti miellään heti joksikin edustuskodiksi. Outoa.
   Mielummin perussiisti kuin likainen koti.
   Ihanaa viikkoa sinullekin Tuija.

   Poista
 5. Kaunis tuo kannu, ihana yllätys!

  Meillä tarvittaisiin vähän tyrannia tänne, ehtisitkö :D? Siisti koti olisi ihana, mutta kun... Talossa asuu kaksi melkein aikuista poikaa, joita ei ihan hirveästi siivoaminen kiinnosta ja kaksi pienempää, joita välillä vähän kiinnostaa niin voit arvata mikä on lopputulos :/

  Kivaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih mie voisin tulla teille tyrannisoimaan :)
   Säikähtäis lapsiraukat lopullisesti.

   Poista
 6. Ihana kannu<3
  Mie olen kanssa ollu kyllä samanlainen tuossa iässä, että pitäny just huoneen siistinä ja vaihelu siellä järkkää:)
  Muistan kanssa saaneeni toisinaan kiukkukohtauksia, kun lapset olivat pieniä ja leluja ja vaatteita lojui siellä täällä...
  Nyt ei enää kukaan sotke, kun asuvat jo muualla:) pikku koira vain tekee jälkiä, jos märkä keli:)

  Mukavaa viikkoa, meillä sataa vettä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahin niuhottaminen mullakin on laantunut mutta silti haluan että jokainen osallistuu kodin siisteyteen.

   Poista
 7. Tykkään myös järjestyksestä, mutta en varsinaisesti siivouksesta. Niskavillat nousee kyllä pystyyn täälläkin epäjärjestyksestä, taitaapa tuo siivous olla meidän perheen suurin riidan aiheuttaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin se aiheuttaa eripuraa. Kukapa sitä tykkäisi siivota muta tykkään liiaksi siististä kodista.

   Poista
 8. Minäkin inhoan epäjärjestystä. Joskus itseäkin harmittaa oma kireys asiaa kohtaan kun toinen ollut kotosalla ja ite tulee töistä niin heti pitää alkaa naputtamaan. Toisinaan laitankin viestin että "oon nyt tulossa, voisitko katsoa ettei olisi sekasta ettei mun tarvi alkaa nalkuttamaan" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, pitäisköhän mun testata tuota etukäteis varottamista kotia tulosta. Saattais siipalla palaa viimeinenkin proppu minun kanssa.

   Poista
 9. tunnistan itsessäni tuon saman....

  VastaaPoista
 10. täällä myös järjestyksestä pitävä äiti, jota teini ei ymmärrä. Teinillä on enemmän vaatteita lattialla kuin kaapissa, arrrgg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä neidillä sama homma. Miten voikaan olla että meillä poika on tyttöä siistimpi.

   Poista
 11. On hyvä pitää vähän jöötä! :)
  Tosi mukavan lahjan miehesi on saanut ja kivasti sopi aiheeseen muutto sarja!!

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -