ANTEEKSI

tiistai 3. tammikuuta 2017


Anteeksi. Siinä on sana josta on jo vaikea lähteä kirjoittamaan postaustakin. En tiedä kuinka aloittaisin ja mikä on tämän postauksen lopputulos. 

Anteeksi on sanana kaunis, siinä missä "kiitos, rakkaus tai vaikkapa huomenta". Se kertoo paljon, äänensävyllä tuohon yksittäiseen sanaan saa voimaa valtavasti. 

Olen impulssiivinen ihminen jonka suusta pääsee sammakoita tuon tuostakin. Onneksi minulle opetettiin lapsena anteeksipyyntö. Uskallan myöntää tehneeni väärin, sanoneeni ajattelemattomasti tai käyttäytyneeni epäasiallisesti. Mutta helppoahan se "anteeksi" sanan sanominen ääneen ei ole. 

On eri asia sanoa "sori, mokasin", "sori, se olin minä" johonkin pieneen asiaan mutta kun kyseessä on todella iso asia niin silloin tuo "anteeksi" on haastavaa. 
Hmmm... tätä on jotenkin todella vaikea selittää ja toivonkin, että saatte langan päästä kiinni. 

Ehkä se itse anteeksi pyyntö ei sinällään ole vaikea mutta pelko toisen reaktiosta voi tehdä tilanteesta pelottavan. Entä jos toinen sanokin mulle "haista paska, painu kuuseen", entä jos toinen ei annakaan anteeksi vaikka vilpittömästi pyydän anteeksi. Tekeekö tämä siis anteeksi pyytämisestä vaikean? Minusta tekee. 
Eli tärkeää on osata pyytää anteeksi mutta myös antaa anteeksi, eikö vain? Omasta kokemuksestani tiedän, että anteeksi antaminen on ehkä vaikeampaa kuin se itse anteeksi pyytäminen. Itse tarvitsen  pienen hengähdystauon ennen kuin olen vastaanottavainen anteeksi pyynnölle. Tyhmää kenties mutta minulla tällainen pölyn laskeutuminen toimii. 

Jouduin, tai paremminkin päädyin tilanteeseen jossa sekaannuin asiaan joka ei millään muotoa koskettanut minua. Hävettää. 
Tiesin loukkanneeni tahattomasti toista ihmistä, vain sen vuoksi etten juuri koskaan ajattele ensin ja sano vasta sitten. 
Pahoitin tominnastani itsekin mieleni saatikka toinen osapuoli. 
Pelotti mennä pyytämään anteeksi, sillä asia oli paisunut jo ihan typeräksi. 
Pitkään asiaa hautoneena otin "lakin kiltisti käteeni", rohkaisin itseni ja kädet sekä ääni täristen menin vilpittömästi pyytämään anteeksi. Jouduin myöntämään toimineeni todella typerästi. Tilanne oli todella pelottava siihen saakka kunnes toisen ilme kirkastui ja saimme juteltua asian halki. Olen enemmän kuin onnellinen, olen huojentunut ja olen ehkä jopa oppinutkin jotain. Pyysin anteeksi, sain anteeksi. Edelleenkin itkettää sillä tiedän toimineeni todellä ääliömäisesti, mutta onneksi sain pyydettyä anteeksi. Vihaan olla riidoissa. En halua olla se, jonka vuoksi jollain toisella on pahamieli. 

Toivottavasti osaan opettaa lapsilleni anteeksi pyynnön sekä anteeksi antamisen. Meidän perheessä kun on neljä räiskyvää persoonaa niin täällä vuorotelleen kukanenkin joutuu pyytämään anteeksi. 

ANTEEKSI. 28 kommenttia:

 1. Tunnistin omia tuntemuksiani, joskus ehkä kirjoitinkin asiasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus mun pitäisi muistaa miettiä ensin ja huudella sitten jos on vielä tarvis 😓

   Poista
 2. Tärkeä aihe! Itse yritän myös parhaani mukaan opettaa minille anteeksipyynnön taitoa mm. pyytämällä häneltä anteeksi, jos teen jotain "väärin". Esim. jos oon räyhännyt asiasta, jota hän ei ole tehnyt niin pyydän anteeksi turhasta räyhäämisestä tai jos joskus oon puhunut rumasti hänelle syyttä johtuen omasta pahasta olostani niin pyydän anteeksi. Ja jos esim. vahingossa astuu toisen jalan päälle niin voi sanoa; anteeksi en tarkoittanut. Tuo sana on tosiaan yhtä tärkeä kuin kiitos.

  Oikein hyvää uutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilta joudun itsekin pyytelemään anteeksi tuon tuostakin. Sitä vaan sortuu rähisemään ja sit on itselläkin paha mieli.
   Ihanaa uutta vuotta sinullekin 😙😙😙

   Poista
 3. Se on vaikea sana, mutta tärkeä.. Kaikki ei osaa myöntää olleensa väärässä tai pyytää anteeksi.
  Minusta on tärkeää opettaa lapsillekin tämmöinen asia.. Mukavaa viikkoa Nanni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kyllä uskallan myöntää virheeni mutta isommissa riidoissa anteeksi pyytäminen on pelottavaa. Ihanaa viikkoa Nunnu ❤❤❤

   Poista
  2. Juu,en mie sinua tarkoittanutkaan..<3 Se on pelottavaa, mutta kyllä se helpottaa.:) <3

   Poista
 4. Voi sinua kultamurua. Kaikki me mokataan välillä ja onneksi on olemassa sana anteeksi. Sen lausuminen on yllättävän vaikeaa, torjumisen pelosta. Mutta sen sanominen päästää tuskista. Vilpittömään anteekisipyyntöön hyväsydäminen ihminen pääasiassa vastaa kyllä, jos tulee torjunta, ehkä niissä omissa sanomisissa olikin sammakoiden sijaan jotain jyvää.

  Halirutistus, miten värisyttävä postaus, pystyin ihan tuntemaan pelkosi tunteesi koko sattuneesta sopasta. <3 Mikä parasta, luultavasti kyseinen episodi, anteeksi pyytäminen ja antaminen ja asioista halki puhuminen, vaan syvensi teidän välejä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut asiaa. Juu kyllä on ollu aika hankala olo kun tämä asia on painanut mieltä. Onneksi se on nyt puhutti halki. 😙😙😙

   Poista
 5. Tärkeästä asiasta kirjoitat! Ihan samaa mieltä olen kanssasi. Anteeksi pitää osata pyytää, jos on loukannut jotakuta. Anteeksi antaminen on joskus haastavaa, koska se on usein pitkähkö prosessi...
  Mukavaa illanjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi antaminen on varmasti juuri se vaikeampi asia kuin pyytäminen.
   Ihanaa viikkoa 😙

   Poista
 6. Anteeksi pyytäminen on vaikeaa joskus, tiedän sen. Ihanaa viikkoa ihanainen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on mutta onneksi sain sanottua sen.
   Ihanaa viikkoa sinullekin 😙😙

   Poista
 7. Kumpikin voi olla vaikeaa, pyytää ja antaa anteeksi, mutta niin tärkeitä taitoja elämässä.
  Hyvästä aiheesta postasit Nanni <3

  VastaaPoista
 8. Hyvä aihe! Anteeksi pyytäminen on toisinaan hankalaa, niin kuin anteeksi aantaminenkin. Mutta, helpottaa kun saa asian hoidettua. Ihmisiä me olemme, varmasti jokainen joskus käyttäytyy typerästi, on tärkeää huomata virheensä ja pyytää ateeksi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että kaikki me joskus töppäämme. Onneksi tällöin voi pyytää anteeksi.

   Poista
 9. Pieni sana mutta tosi tärkeä elämässä <3 Välillä on vaikeaa nöyrtyä ja pyytää anteeksi mutta mikä ihana olo siitä tulee kun on puhdas sydän sen jälkeen <3 Lapsille olen opettanut myös että anteeksi pyydetään kun siihen on tarvetta. Ensin sana saattaa tulla huutamalla, murahtamalla tai niin hiljaa ettei kuulu. Viimein se tulee kauniisti sanottuna ja sitten on hyvä mieli kummallakin osapuolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vuorollaan pyydellään anteeksi kotona. Tuon tuostakin joku tiuskii toiselle mutta ihanaa kun lapsetkin ovat oppineet pyytämään anteeksi sanomattakin.

   Poista
 10. Meillä räiskytään myös etenkin lasten kanssa ja anteeksi sanaa on tosissaan opeteltu. Toisten on helpompi pyytää anteeksi kuin toisten. Pyytäminen on ihan yhtä tärkeää kuin anteeksi antaminen ♥ Yksi tärkeimpiä sanoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kanssa on kyllä tärkeää opetella kotona nämä kiitos, ole hyvä, huomenta, anteeksi jne sanat, niillä pääsee elämässä aika pitkälle <3

   Poista
 11. Hyvä kirjoitus vaikeasta asiasta. Anteeksi pyytäminen ihan aidosti ja rehellisesti on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa on antaa aidosti anteeksi, oikeasti päästää irti loukkaantumisen tunteesta ja haluta oikeasti puhdistaa pöytä! Itse olen yrittänyt lapset opettaa pyytämään anteeksi, ei vain huikata sori, vaan katsotaan silmiin ja keskitytään asiaan ja yhtä lailla annetaan anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se anteeksi antaminen on todellakin vaikeaa, mistähän se johtuu??
   Nämä asiat on todella tärkeä opettaa lapsille kotona.

   Poista
 12. Vaikeita asioita, niin anteeksi pyytäminen kuin anteeksi antaminenkin. Mutta tärkeitä. Olen joutunut tuota anteeksi pyytämistä opettamaan miehelleni, heidän perheessään se ei ole ollut tapana. Jotkut taas tuntuvat pyytävän anteeksi kovin helposti. Tällaisissa tapauksissa tulee usein tilanne, jossa samasta asiasta pyydetään uudestaan anteeksi. Voiko tuollaiselle ihmiselle antaa jatkuvasti anteeksi? Pitääkö edes antaa?

  Ihanaa aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ihmisen joka pyytää anteeksi aivan kaikesta, alussa se tuntui hellyttävältä mutta pidemmän päälle tulee itselle vaivaantunut olo kun toinen on joka asiasta pahoillaan vaikkei ole edes mitään syytäkään.
   IHanaa viikonloppua sinullekin ja ihanaa kun pakkanen hieman lauhtui <3

   Poista
 13. Vaikea sana lausua, mutta sitten kun sen saa sanottua, niin olo tuntuu kevyemmältä. Hyvä kirjoitus.
  Mukavaa viikonloppua Nanni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä ainakin tuli niin paljon parempi olo kun sain pyydettyä anteeksi ja toinen osapuoli oli valmis puhumaan asiasta kanssani <3 asia oli vaivannut meitä molempia ihan liian kauan :/
   Oikein ihanaa viikonloppua Kati <3

   Poista
 14. Upea postaus! Teksti laittoi miettimään todella. Olen todella huono anteeksipyytäjä itse. Siinä onkin hyvä tavoite tälle vuodelle. Uskalla pyytää anteeksi ja myös antaa anteeksi aidosti. Ihanaa vuotta 2017 sinulle! <3

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -