HALOJAA, ONKS KETÄÄN KOTONAA?

sunnuntai 29. tammikuuta 2017


Kun olin lapsi ensimmäinen automme hankittiin minun ollessa ala-asteella. Isossa kaupungissa ei autoa tarvittu mutta kun muutimme Lappiin niin välimatkat kasvoivat eikä pienessä pitäjässä mitään julkisia kulkuneuvoja liikkunut. Puhelin meille tuli kun olin kymmenen. Kuinkahan sitä nykyään pärjäisi ilman autoja ja tietotekniikkaa? 
No, se ei silti ollut postaukseni aihe mutta liittyy siihen. 

Kun ei ollut puhelinta niin hyppäsimme äitini kanssa pyöränselkään ja lähdimme kylästelemään ilman mitään ennakkosopimuksia. Tuohon aikaan oli hyvin tavallista, ettei kylästelyjä sovittu viikkoja etukäteen vaan ovelle mentiin koputtelemaan josko joku olisi kotona. 

Nykyään ei kaiketi tällaista enää harrasteta? Vai harrastetaanko? Saako toisten ovelle mennä ex temporee pimpottelemaan kahvin toivossa? 
Itse harrastan tätä vieläkin, toki vain näihin lähellä asuviin ystäviin ja sukulaisiin. Viikko sitten vein lapsia luistelemaan ja ajoin ystäväni oven taakse kylästelyn toivossa. No vaaranahan tällaisessa ex temporee kylästelyssä on se, ettei ketään ole kotona mutta onko se nyt niin vakavaa. 

Eräs ystäväni on sanonut suoraan, ettei hän tykkää yhtään yllärivieraista. Onko syy se, ettet voi kontrolloida kaikkea vai haluatko ensin siivota kotisi lattiasta kattoon, vai kenties pitääkö vieraille olla herkuista notkuva kahvipöytä? 


Minua ei haittaa vaikka meille tultaisiinkin yllärinä oven taakse. Ehkä kotini ei ole viimoisen päälle siisti mutta ketä se oikeasti haittaa? Kahvia voi juoda ihan ilman suurempia tarjoilujakin. Tuskin kukaan odottaa, että tarjolla on shampanjaa ja vaahtokarkkeja, täytekakusta nyt puhumattakaan. Eihän nykyään kukaan enää edes syö mitään.Eri asia on pitkän matkan vieraat. Tuskin kukaan lähtee ajamaan satoja kilometrejä ihan vain yllärinä. Sellaiset kylästelyt sovitaan etukäteen. 

Onko nykyään elämä liian ennaltasovittua? 

28 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja etenkin tuo kommentti tarjoiluista. "Kukaan nykyään enää edes syö mitään!" Niin totta! Minulla on eräs ystävä, joka ei syö mitään pullaa tms. Silti kun hän tulee kylään, laitan jotain tarjolle, vaikka tiedän että hän ei koskekaan niihin. Syön ne sitten yksin...Minua ei haittaa ex tempore kyläily, mutta itse en sitä harrasta kuin veljen perheen luokse, koska en ole varma tykätäänkö siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mummu oli aina sellainen, että kun sinne meni kylään niin pöytä notkuin tarjottavista, olipa vieraita sitten yksi tai viisi. Nykyään tosiaan kukaan ei syö mitään niin turhaa edes kaivella pakastinta.

   Poista
 2. Mulla vähän riippuu. Jos vieras on vieras niin en tykkää, mutta tutumpi tulee kotiini silloin kun tulee. Koti ei ole Tip toi, mutta ei se tämmöistä vietasta haittaa. Tarjolla silloin on mitä on.. Joskus on kakkua joskus vain pähkinöitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tututhan ne tahtoo ollakin niitä yllärikylästelijöitä, harvemmin vieraat tulevat ilmoittamatta. Koti ei tarvitse olla tiptop, eikä emäntäkään :)
   Itse olen aina jossain rikkinäisissä kalsareissa.

   Poista
  2. Ihanaa,joku muukin on resuissa kalsareissa :D
   Meidän ei vieras on yleensä Siippani isä Ja/tai lapset.. Jos nyt jeitä

   Poista
  3. Mitähän teinkin..? Niin eivät he vieraita oo.. Mutta jos äitini tulee pitää paikat olla tiptop. Muuten saan kuulla siitä että miksi tää on näin,tai ainakin ennen kävi niin. En ole kokeillut :D
   Mukavaa viikkoa :)

   Poista
 3. Muistan ajan, kun itsekin pienten lasten vanhempina pystyimme käymään ja ottamaan vieraita vastaan ex-tempore. Mihin tuo ihana tapa onkaan jäänyt? No siihen kaiken suorittamisen jalkoihin tietty. Meille on kuka tahansa tervetullut edelleenkin ihan ilmoittamatta kahville. Siistiä kotia en lupaa, mutta kyllä kahvin kanssa ainakin joku keksi löytyy (ja onneksi on pakastimet, sinne on kätevä leipoa vierasvaraa). Tosin tuo ukkokullan epäsäännöllinen työaika välillä vähän estää pyytämästä vieraita sisälle, kun hän saattaa nukkua ihan mihin aikaan päivästä tahansa. Juuri alkuviikosta meillä oli tilanne, kun ei oikein keksitty tekemistä. Soiteltiin kavereille, että josko olis kahvikupposet saanut. Siinä olisi ilta kulunut joutuisasti ajomatkoineen päivineen. Mutta hepä olivat ylitöissä koko illan.

  Jos kyläilystä sovitaan etukäteen, tulee helposti tarve laittaa siihen pöytään enemmän tarjottavaa ja siivota kämppä katosta lattiaan eli ehdottomasti pikavisiitit kunniaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etukäteen sopimalla ainakin tietää että kotona ollaan mutta nykymaailmassa toi extemporee kyläily tuntuu vain niin ihanalta. Ihan liian suunniteltua on tää nykyelämä, lapsena kaikki oli jotenkin niin paljon yksinkertaisempaa.

   Poista
 4. Minulle pitää soittaa etukäteen, 30min varoitusaika on hyvä, 15min riittää. Ehdin siinä ajassa pukea jotain järkevää päälleni, todennäköisesti lopetella sen mitä olin tekemässä ja raivata pöydän. Jos olin suunnitellut jotain muuta hankalasti siirrettävää, voin vielä kohteliaasti kieltäytyä vierailusta.

  Muutaman kerran on ollut näitä ex-tempore ovikellonsoittoja. Hetki ei ehkä ole ollut kummallekkaan se mieluisin, kun emäntä tulee ovelle aamutakkisillaan kourassaan kirja jonka lukemista ei millään malttaisi lopettaa tai onkin tekemässä seuraavan päivän esitystä töihin tai taloudessa on lattianpesu juuri aloitettu. Aika nopeasti ystäväni ovat oppineet, että minulle kannattaa soittaa ensin.

  Minä tykkään ex-tempore jutuista ja puhelin on siitä hyvä, että sillä voi pirauttaa kaverille, että juotaisko kahvit, lähdettäisiinkö kävelylle jne.

  Sinänsähän elämä on nykyisin aika lailla ennaltasovittua ja monen ystävän kanssa pitää menot sopiva hyvin paljon etukäteen. Minusta olisi kiva, jos elämässä olisi enemmänkin spontaaniutta! Mutta sillä pienellä varoitusajalla kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen pikailmoituskin on ihan kiva. Soitto ystävälle "saako piipahtaa hetkeksi kylään". Jos aikatauluja aletaan liikaa sumplimaan niin kylään en päästä ikinä kkun kaikille on nykyään niin paljon menoja ;/

   Poista
 5. Kysymykseesi suora vastaukseni:On!
  Itse tykkään mennä yllätysvierailuille. Toki vain muutaman hyvän ystävän luo. Itsrkin pitäisin siitä, että yllärivieraita kävisi useammin.
  Jos on huolissaan huushollin järjestyksestä niin tosi ystävä ei sellaiseen kiinnitä huomiota. Jälleennäkeminen ja yhdessä vietetty aika menee kaiken muun edelle.
  Tosiaan muistan itsekin kun lähdettiin äidin kanssa iltakylään extempore. Kuinka elämä oli pieniä yllätyksiä täynnä, kun ei kaikki ollut aikataulutettua ja kaikki eivät olleet luurin päässä. Nyt
  niitä pieniä ylläreitä täytyy itse järjestää, jottei elämä olisi niin ennalta arvattavaa...
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, eihän kukaan mene kylään katsomaan onko siellä sotkuista tai millaisissa vaatteissa kukanenkin pyörii. Kylään mennään ihan silkasta halusta nähdä itselle tärkeitä ihmisiä <3

   Poista
 6. Ex-tempore kyläily kuuluu meidän tyyliin, samoin kaverit saattaa tulla ilmoittamatta meille, ei haittaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua. Taidammekin olla niitä harvoja joille tämä passaa.

   Poista
 7. Minun täytyy tunnustaa, että minulle sopii oikein hyvin se, että vierailut sovitaan ennalta. Olen sen verran turhamainen, että en missään nimessä haluaisi ottaa vastaan vieraita esimerkiksi nyt, kun tukka on laittamatta, silmäpussit on mallia airbag, naamalla ei ole meikin hiventä ja vaatteet ovat kauhean näköiset, mutta ah-niin-mukavat kotivaatteet. Viis kodista ja tarjottavista, kunhan emäntä vain on ihmisen näköinen. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se aina kiva tietää etukäteen mutta meitä ei taas haittaa yhtään jos joskus joku asteleekin ovesta sisään, aina olen kahvet keitellyt. Itsekin saatan kalsareissa hiipparoida mutta jos joku uskaltaa kylään niin tuskin mun vaatetusta säikähtää.

   Poista
 8. Minäkin mielelläni sovin vierailut etukäteen enkä itsekään mene yllätysvisiiteille. Tykkään kyllä vieraista ja on kiva suunnitella etukäteen tarjottavat ym. Vaikkakin viimeaikoina olen oppinut laittamaan vähemmän tarjottavaa. Ei tarvita sen seitsemää sorttia. Nykyään elämä on niin hektistä, joten ennakointi on mielestäni suotavaa. Perheillä on paljon harrastuksia ja muita menoja sekä epäsäännöllisiä työaikoja verrattuna esim. omaan lapsuuteen. Nykyään yhteiskunta kun toimii yhä enemmän 24/7.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on kieltämättä nykyään ihan liian aikataulutettua. Siksipä itselläkin noin extemporee vierailut jää aika vähiin.

   Poista
 9. Minusta yllärijutut ovat kivoja, mutta nykyisin suosin sellaista ennakoivaa ylläriä, eli pirautus ystävälle tai meille vähän ennen, ehtii edes sukimaan naamansa ja pukemaan jotain kohtuullisen kelpoista päällensä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin aina hiippailen kotona kuluneissa kalsareissa mutta noita yllärivierailuja harvemmin kukaan puolituttu tekeekään joten jos joku meille uskaltautuu niin on tottunut minut näkemään vähän kulahtaneissakin kamppeissa :)

   Poista
 10. Minun myös täytyy tunnustaa, etten tykkää yllätysvieraista. Olen sen verran introvertti ja valikoivasti sosiaalinen, etten pidä siitä, jos joku yllättäen pamahtaa kylään. Illat ja viikonloput haluan pitää ensisijaisesti omaa rauhoittumista ja perheen kanssa olemista varten. Kyläilyt ovat jees silloin, kun niistä on sovittu etukäteen - vaikka edes puoli tuntia ennen - ja on asennoitunut siihen, että nyt tavataan ihmisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se aina kiva tietää etukäteen mutta meitä ei taas haittaa yhtään jos joskus joku asteleekin ovesta sisään, aina olen kahvet keitellyt.

   Poista
 11. Ennen tosiaan mekin harrastimme kylästelyjä tuon tuostakin. Jos ketään ei ollut kotona, yritettiin jättää, jokin vinkki, että kylään on yritetty, mutta eipä ollut ketään kotona :D Esim porrasluuta laitettiin jotenkin hassusti tms.. Ennenhän oli tapana pistää porrasluuta nojaamaan ovea vasten sen merkiksi, että ketään ei ole kotona. 80-luvulla oli myös sellaisia pikkuruisia postilaatikoita oven vieressä, jossa oli kynää ja paperia. Sinne saattoi jättää pienen viestin ihan paperille kirjoitettuna.
  Nykyään haluaisin tietää vaikka puolta tuntia ennen, jos joku haluaa tulla kylään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin mummulassa laitettiin aina se luuta siihen porstualle. Ja mökillä meillä oli sellainen vihko ja kynä systeemi. Se oli hauska.

   Poista
 12. Voi kyllä, elämä on aivan liian ennalta sovittua. :) Ja ihana, ihana kukkakuva, tuli ihan keväinen fiilis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, ihan liian kaavoihin kangistunutta elämää nykyään.

   Poista
 13. Meillä on muutamien sukulaisten kanssa sellaiset välit, että oven taakse voi pamahtaa koska tahansa ilman ennakkovaroitusta :) aina ei olla kotona tai aina ei ehdi viihdyttää vieraita kauan, mutta mitäs siitä, kun on läheisiä niin voi ihan rehellisesti tollaisetkin tilanteet kohdata.

  Minä itse olen vähän taipuvainen siihen, että haluaisin aina siivota ennen vieraiden tuloa (koska milloin muulloin saan aikaiseksi siivota :D ), mutta olenkin vitsaillut, että siitä näkee onko meidän kanssa oikeasti läheinen, että onko alushousut pyykkinarulla olkkarissa (joka on ainoa paikka minne meidän kaksiossa pyykkiteline mahtuu) kylään tullessa. Jos en ole tuntenut tarvetta siivota paniikissa pyykkejä piiloon, niin hyviä ystäviä ollaan ;)

  Mulla on yksi hyvä ystävä, jonka kanssa treffien sopiminen ei ikinä onnistu ja ollaan huomattu, että tällainen ex tempore treffailu on meille paras! Toki pidemmän matkan päähän sitä joutuu vähän tarkemmin sopimaan, mutta pääasia, että nähdään :)

  Vitsit, minäkin muistan kuinka lapsena vaan mentiin pimputtamaan kaverin ovikelloa ja kysyttiin leikkimään. Joskus sopi, joskus ei tai joskus ei ollut kotona. Ja jos ei kaveria saanut niin sitten vaan seuraavalle ovelle koittamaan :) Ihania aikoja sanon minä!

  VastaaPoista
 14. Me ollaan menty kyläilemään ilman että oltais ilmoitettu ja meillekin on tultu samanlailla. Sehän on ihan parasta kun ystäviä tulee kyläilemään ilman hirveitä aikatauluja. Meillä näkyy elämisen jälki joka päivä ja sotkuista saa olla. Minua ainakaan haittaa jos toisen koti olis kaaoksen vallassa sillä tärkeintä on nähdä kasvotusten <3 Ei siinä edes kerkiä katselemaan kotia kun naurua/puhetta riittää. Harmittaa tänäpäivänä se että ei vois mennä kylään ilman kutsua.

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -