KARVATERAPEUTIT IHMISTEN APUNA

torstai 6. heinäkuuta 2017

Eläinten ystävät tietävät kuinka lemmikin seura tekee hyvää. Itse istuin eilen lähes kolme tuntia pienen pieni, suloinen koira sylissäni. Tee jäähtyi kuppiin ja rakko ilmoitti vessan tarpeesta mutten malttanut liikkua kun olin niin haltioitunut hauvasta joka oli löytänyt turvallisen paikan sylistäni ja nukahtanut bleiserini uumeniin. 

Eläimiä käytetään myös monissa terapioissa, joissa ne ilahduttavat ja kuntouttavat monesti pelkällä läsnäolollaan. 
Koiria on käytetty jo pidempään vapaaehtoistyössä esimerkiksi vanhainkodeissa. Kontaktin luominen elämeen tekee hyvää vanhuksille, jotka viettävät aikaansa enimmäkseen sisätiloissa. 
Monelle eläimet ovat tärkeitä jo aiemmastakin elämänvaiheesta. Monessa kodissa on ollut lemmikkejä, kissoja, koiria, hevosia jne... eläimet ovat siis kuuluneet arkeen vuosien saatossakin. 

Eläinten läsnäolo ja niiden silittäminen tekevät psyykkisesti hyvää. 
Eläimet tuovat säännöllisyyttä ja mikä tärkeintä, eläin ei tuomitse. Tämän olen itsekin huomannut tuona aikana mitä olemme neidin kanssa tallilla kulkeneet. Teemme virheitä arjessamme, saamme tekemisistämme joskus palautetta mutta eläin ei tuomitse sinua koskaan. Eläimilläkin on joskus huono päivä, laiska päivä, ei vaan huvita päivä, eihän mekään tuomita heitä siitä tai ainakaan meidän ei pitäidi tehdä niin. Eläimen läsnäolo rentouttaa, sen olen ainakin itse huomannut. 


Koirien lisäksi terapiassa käytetään erityisesti hevosia, mutta eläinlaji voi olla muukin, henkilön mieltymyksien ja soveltuvuuden mukaan. 
Tiedän, että omalta paikkakunnaltamme löytyy  terapiaa hevosten muodossa.  
Eläinavusteista terapiaa käytetään paitsi vanhusten, kuntoutujien ja mielenterveyden hoidon parissa, myös kehitysvammaisten hoidossa ja toiminta voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. 

Lupa kuvan julkaisuun on saatu asianomaisilta, kuva on julkaistu myös paikallislehdissä. 

Ystäväni työskentelee vanhusten parissa ja hän on useasti käyttänyt työpaikallaan poniaan vanhuksia ilahduttamassa. 
"Elämys" ja "ikimuistoinen kokemus" olivat sanat jotka jäi mieleeni ystäväni kertomasta tapahtumasta. Ystäväni kertoi erään vanhuksen reaktiosta kun hän oli päässyt hevosen turpaa silittämän. Vanhus joka ei ollut kahteen vuoteen sanonut sanaakaan oli lausahtanut hevoselle "hummani hei". 


Eläinterapia tarkoittaa eläimen läheisyydessä oleilua, ratsastamista tai vaikkapa koiran harjaamista. Jo pelkkä eläimen läsnäolo tilassa voi saada vaikeastikin sairaat ihmiset rentoutumaan, ja siten heihin on helpompi luoda yhteys. Lasten kanssa keskustelun voi vaikka aloittaa juttelemalla eläimistä. 

Terapiaa eläinten ehdoilla. Tärkeaa kuitenkin on se, että eläimet eivät "työstään" kärsi. Seuralliselle ja rauhalliselle eläimelle eläinterapeutin tehtävä sopii erinomaisesti ja on sillekin antoisaa. 
Omaa rauhaa rakastava eläin ei välttämättä sovellu tällaiseen tehtävään. 


Kuinka eläinterapia on toiminut meidän kohdalla? 
En valitettavasti ole perheemme ainoa joka kärsii huonosta itsetunnosta saatikka paniikkikohtauksista. 
Huolimattakin siitä, että olen aina pyrkinyt tsemppaamaan lapsiani niin ainakin nuorempi omaa erittäin heikon itsetunnon, joissakin asioissa ainakin. Paniikkikohtaukset laukesivat neidille eka luokan alkaessa.

Reilu vuosi sitten aloittellessamme ratsastus/talli harrastusta en olisi voinut etukäteen kuvitellakaan kuinka terapeuttista tuo hevosten kanssa työskentely voisikaan olla. 
Lapsen itsetunto on kasvanut taitojen karttuessa. Alkuun hieman arastellen ponia hoitanut neiti on nykyään kuin yksi lauman jäsen. Reippain askelin hän hakee ponin tarhasta muiden hevosten joukosta, halailee ja juttelee ponille erittäin varmoin ottein. 
Hieman itsepäinen poni ei ehkä ole ollut se helpoin karvakamu aloittaa harrastusta mutta yhdessä he ovat vuoden saatossa oppineet toinen toisiltaan. Tässä ajassa lapsi on oppinut ratsastamisen lisäksi myös toimimaan isokokoisen eläimen kanssa, tunnistamaan eläimen mielentiloja ja hyväksymään myös sen, että tänään poni ei olekaan yhtä helppo kuin vaikka edellisellä kerralla. Jokainen tallikerta voi olla erilainen, riippuen paljon ratsastajan sekä ponin fiiliksestä. Lopputulos on kuitenkin joka kerta sama. Tallilta lähdetään ihan jokikinen kerta pois hymyssä suin, vailla huolia ja murheita. 
Tämä sama on pätenyt Pipunan lisäksi myös minuun. Saatan olla tallille lähtiessä väsynyt, ärtynyt, surullinen, tallin pihalle kurvatessani kaikki nuo tunnetilat vaihtuu iloon ja onnellisuuteen. Hevosen nähdessäni unohdan sen päivän vastoinkäymiset. Nuuhkaisen keuhkot täyteen hevosen ihanaa tuoksua. Meitä vastaan tulee aina sama mahtava joukko hirnahtelijoita, jotka saavat minut totaalisesti unohtamaan muun maailman. 
En olisi enää valmis mistään hinnasta luopumaan tuosta harrastuksesta, elämäntavasta. Tietoa postaukseen sain "eläimet ihmisten terapeutteina"-sivustolta sekä haastattelemalla alan ihmisiä ja toki myös omasta kokemuksestani aiheesta. 

Onko sinulla kokemusta kyseisestä aiheesta?

29 kommenttia:

 1. Kyllä on sympaattisia terapeutteja!
  Kyllähän sen jokainen eläinten ystävä tietää, kuinka lemmikinkin paijaaminen tuottaa mielihyvää sekä paijaajalle, että paijattavalle.
  Olen myös kuullut hyviä kokemuksia terapiasta eläinten kanssa!
  Ihanaa, että saatte nauttia tuosta kaikesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimistä tuntuu olevan enemmänkin iloa ja apua kun mitä me osataan kuvitellakaan <3

   Poista
 2. Ihana juttu rakas!!!! Kohta nähdään. Isoja haleja. Meillä on kanit ja ymmärrän just tuon, että eläimet eivät tuomitse. Niin se on. Meillä kans kanit, vaikka koirat tai hevoset enemmän terapeuttisia olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne teidän kanit on niin ihania, niitä voisi katsella ja silitellä ihan koko ajan <3
   Ihanaa kun enää muutama yö ja sitten nähdään.

   Poista
 3. Totta, eläimet koskettavat ikään katsomatta <3 Itse olen myöskin hoiva-alalla ikääntyneiden parissa ja monissa vanhainkodeissa onkin lemmikkikissoja siliteltävinä. Ikääntyneet myös tykkäävät usein puhua eläimistä ja muistella omia lemmikkejään tai lapsuuttaan maatilalla :)

  Ihanaa, että olette löytäneen yhdistävän ja voimauttavan harrastuksen tyttären kanssa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin ihanaa kuultavaa että vanhukset pääsevät vielä iäkkäämpänäkin nauttimaan eläinten seurasta kun siitä selvästikin on molemmin puolinen ilo, niin vanhukselle kuin eläimellekin.

   Poista
 4. kyllä on, joka päivä..tarkkaavaisuushäiriöinen laspi rauhoittuu erinomaisesti lukemaan karvainen kaveri kainalossa. raskaan päivän jälkeen kellahdus sohvalle ja heti on joku lämmittämässä kainalossa...olipa päivä kuinka kökkö tahansa, kotona on vastassa aina iloiset tyypit jotka pusuttaa ja hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet...nyttenkin makaan sängyllä väsyneenä läppäri sylissä ja yksin ei tarvi olla...ihana tuhina kuuluu vierestä ja vastaukseksi kaikkiin höpinöihini saan hännän heilutuksen ja pusun <3
  vanhusten hoidossa tiedän paljonkin positiivisia kokemuksia eläinterapiasta; puhumattomat puhuvat, ilmeettömät hymyilevät ja liikkumattomat saavat jalat alleen, kun saavat koskettaa ja 'hoitaa' eläintä, joka heidän nuoruudessaan on ollut heille tärkeä. Ihan liian vähän asiaa hyödynnetään vanhustenhoidossa, koska säädökset, säännöt, pykälät ja ylisiisteysintoilijat pilaavat halvan ja hyvän 'terapian'.
  Hyvä postausaihe jälleen kerran Nanni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SAtu mahtavasta palautteesta. Olen kyllä samaa mieltä että säädökset ovat välillä paranemisen esteenä :(
   Eläinten aito rakkaus on ihana asia ja varsinkin juuri tuo ettei ne tuomitse meitä.

   Poista
 5. Aivan ihana tuo kuva mummelista ja hepasta <3

  VastaaPoista
 6. Meillä noita terapeutteja on omasta takaa :) Neidille on kaikki kaikessa koira, joka varmaan kuuluu kaikki salaisuudet ja jolle voi itkeä ne pahat olot. Itse saan lohtua kissan kehräyksestä. Muistan kuinka lapsena meidän koira tuli aina hätääntyneenä viereen, jos itketti. Se tiesi heti lohduttaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun mullakin vielä oli koira niin oli se melkoisen viisas, siihen se tuli viereen istumaan ja lohduttamaan jos mulla itkettä. JOS? siis kun... :)

   Poista
 7. Meillä ei ole allergioiden takia lemmikkejä, mutta aina kun vain mahdollista, niin ihailen niitä tuolla lenkkipoluilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samasta syystä meillekään ei voi mitään omaa ottaa mutta eipä tarvi kantaa suurta vastuutakaan :D

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus!
  Meillä lapset ovat aivan hulluina eläimiin. Toistaiseksi meillä on vaan tuo kilppari, joka ei ole sellaista halailtavaa tai pussailtavaa mallia, mutta riittäähän se hölmöilyissä seurattavaa. Mummin koiraa saadaa hoitaa pari-kolme viikkoa vuodessa ja ne ovat aina juhlaviikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet on kyllä ihanaa seuraa jos vaikka yksinkin on kotona.
   Meille ei toki allergian puolesta voi eläimiä hankkia mutta tuolla tallilla käynti jo itsessään on tosi ihanaa.

   Poista
 9. Nanni, olen niin samaa mieltä kanssasi. Ratsastaessa ei voi kerta kaikkiaan miettiä mitään muuta, tai muuten heppa lähtee "lapasesta". Ratsastaminen on täydellinen keino tyhjentää pääkoppa. Lemmikkinä hevosen pitäminen on vaan hiukkasen eri juttu kuin esim. koiran. Ihan armoton heppakuume on kylläkin päällä. Odottelen, että se laantuisi : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hevosten kanssa pitää olla ihan joka hetki hereillä.
   Meillä on kans ihan kamala hevoskuume mutta koitan pitää järjen päässä ja muistuttaa itseäni myös ohuella lompakolla.

   Poista
 10. Ihana kirjoitus. Eläimet ovat kyllä todellisia terapeutteja.

  VastaaPoista
 11. Eläimet on niin uskomattomia terapeutteja että oksat pois. Oma koira auttoi aikanaan kestämään vaikeat ajat kun mies sairastui pysyvästi, uskon että koiran vierellä olo jaksoi kestämään kivut paremmin. Puhumattakaan mitä meidän koiran saa aikaan huonossa kunnossa olevalle isälleni. Hän tuntee enää vain meidän lähimmät, koiran näkeminen selvästi ilahduttaa häntä aina, ja miten suloista on kun koiruus käpertyy pienelle kerälle isäni syliin nukkumaan ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että teiltä löytyy kirjaimellisesti tuollainen terapiakoira. Tosi ikävä kuulla noista sairasteluista :(
   Tsemppiä ja halauksia Suvikki teille <3

   Poista
 12. Kiva kirjoitus <3 Eläimet kyllä ovat todellisia terapeutteja monessa suhteessa. Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi. Eläimistä on todellakin iloa ja paljon.

   Poista
 13. Eläimet on kyllä parhaita terapeutteja ihmisille <3 Muistan kun meidänkin koiravanhus oli aina ovella vastassa häntä heiluen vaikka olisi ollut vain sen hetken pois että haki postin tai vei roskat <3 Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat on kyllä ihania kun ne tulee aina ovelle vastaan <3

   Poista
 14. Kyllähän eläimet on ihania ja osaavat todella rentouttaa.:) Meidän kissa nauttii suunnattomasti seurasta ja pitää siitä että häntä silitetään. Monesti neiti ihailee näkemään koiria ja muita eläimiä. Kyllä eläimistä on hyvä henkinen apu vanhuksille vanhainkodeissa.

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -