"JOULU ON IHMISEN PASKINTA AIKAA"

sunnuntai 17. joulukuuta 2017


...totesi miespuolinen tuttavani sivulauseessa kesken keskustelumme. En muista mistä ylipäätään juttelimme eikä kyseistä lausetta jääty sen isommin puimaan vaan lähinnä porukalla naurahdimme lohkaisulle. 
Itse jäin miettimään asiaa ja onhan se toisaalta osittain tottakin, joskin ei ehkä ihan noin voimakkaalla ilmaisulla mutta kuitenkin. 

Joulu luo ihmisille erilaisia stressejä. Pitäisi tehdä sitä, ehtiä tätä jne.
Oma joulustressini meinaa tulla siitä kun aikani ei meinaa riittää kaikkeen mitä ehkä voisin ja haluaisin tehdäkin. Olen jo monta vuotta sitten päättänyt, että kaikkeahan ei ole pakko tehdä itse. Ei todellakaan. En aio paistaa limppuja itse puhumattakaan laatikoiden tekemisestä. Se mitä kaupasta ei saa niin sitä ei tarvita. Tykkään leipoa mutta siinäkään en rupea suureelliseksi vaan leivon muutamia herkkuja joita voi joulua odotellessa nautiskennella. 


Tänä vuona hikikarpaloita nostatti ajan lisäksi myös joulubudjetti. Yleensä laitamme joulua saamillamme veronpalautuksilla mutta tänä vuonna toinen meistä ei kyseisiä palautuksia edes saanut ja toisen palautukset tietoisesti laitoimme kevään matkaamme. Reissun varaamista en kadu hetkeäkään mutta joulun laittoa sai ihan tosissaan miettiä ja pohtia. Mihin raha riittää ja mihin se ei riitä. 
Olemme yleensäkin maltillisia joulun laittajia eivätkä lapsetkaan ole olleet kummissaan kun sanoimme, että lahjalistasta on turha tehdä kilometrin mittaista. 
Yhteistuumin olemme päättäneet, että joulu tulee vähemmälläkin. 

Tänä viikonloppuna olen saanut mukavasti perheemme joulua potkun verran eteenpäin. Sauna on siivottu ja leipomuksia leivottu, lauantai meni kaupungilla paketteja hakiessa. Hyvällä mallilla siis ollaan.

Tämä joulu on ensimmäinen joulu kun olemme sanoneet viimeiset hyvästit muutamille rakkaillemme. Suru ja ikävä varjostaa siis tätä joulua. Rauha rakkaittemme muistolle. 

Mutta jos palataan takaisin otsikkoon. Tiedän ihmisiä, jotka oikeasti vihaavat joulua. Vaikka itse olenkin jouluihminen niin niitäkin on joille joulu on vastenmielinen.
Yksinäisille joulu on surullista aikaa. Kun muut viettävät juhlaa perheiden ja läheisten kesken, yksinänen voi tuntea olonsa entistä yksinäisemmäksi. 

Pienituloisille joulu voi tuntua todella stressaavalta. Mainokset, televisiot ja muut tahot toitottavat joulusta eikä itsellä ole vara laittaa juurikaan mitään. 


Kuuluisiko joulun kuitenkin olla ilon ja rentoutumisen aikaa? Milloin joulusta tuli lähes yksinomaan kaupallista? 
Voitaisiinko joulua juhlia vähemmälläkin. Nautitaan läheisistä ihmisistä, kuunnellaan kauniita joululauluja ja otetaan rennosti. Muistettaisiin mikä joulun alkuperäinen ajatus on ollut. 

Meillä ei tänä vuonna verhota kotia täyteen joulukoristeita vaan kuusen lisäksi muutama tähti koristaa olohuoneen ikkunaa ja kynttilät luovat tunnelmaa iltaisin. 


Toivon kaikille ihanaa ja stressitöntä joulua. Muistakaa, kaikkea ei tarvitse tehdä itse. 

27 kommenttia:

 1. Olen aina ollut jouluihminen mutta on ollu jakso että olisin halunnut skipata koko homman. Jokunen joulu menikin vähemmällä panostuksella mutta nykyisin oon taas nauttinut joulunajasta (joka alkaa mulla jo lokakuussa). Vuosi vuodelta joulu hiotuu enempi oman näköiseksi, toki siihen vaikuttaa sekin että joka toinen joulu menee töissä kuten tänä vuonna. Oonkin sitä mieltä että jokaikinen viettäköön sen miten haluaa. Onneksi ruokapuoli järjestyy aina miehen toimesta vaikka kaikki muu jäisikin rempalleen. Tunnelmallista joulua Nanni ❤

  VastaaPoista
 2. Juu, monellekin on joulu yhtä tuskaa.. Voi olla että sattunut jotain tai muuten vain huono tykkäämässä joulusta.
  En ota ressiä joulusta teen sen minkä ehdin ja lapset ovat joka vuosi saaneet pakettinsa 😊 Mukavaa joulu viikkoa. Vielä viikko töitä

  VastaaPoista
 3. Kiitos ja rentouttavaa joulua sinullekin❤Todella hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
 4. Ihan tärkeintä on perheen yhteinen aika ja lapsille lahjat, ei aikuisille. Mutta on joulu monimuotoinen asia, joka herättää sekä ahdistusta, stressiä ja myös uusperhepaineita ym. kuka tulee kenenkin luokse ja minnekin. Pinnan alla piilee paljonkin erilaisia tunteita.

  Mukavaa uutta viikkoa Nanni <3

  VastaaPoista
 5. Muistan jo lapsena kuulostelleeni näitä keskusteluita, kuinka stressaavaa joulu on etenkin yksinäisille ja pienituloisille. Ja totta, varmasti muistuttaa tämä aika aina heitä siitä, että asiat voisivat olla toisin. Kurjaa. Ja joo, itsekkin olen sitä mieltä että joulussa on parasta yhdessä olo, mutta myönnän, että rahaa palaa ja voin kuvitella, miten pehvasta olisi, mikäli ei olisi rahaa hankkia lahjoja saati että olisin yksin jouluna... Onneksi monen vähävaraisen joulun pelastaa erilaiset keräykset ja joulu kirvoittaa monia auttamaan lähimmäisiään <3

  VastaaPoista
 6. Samoilla ajatuksilla täälläkin ja jos mieheltäni kysyttäis vois vastaus olla juurikin sama. Kaupallisuus on ihan päätä sekoittava, ettei mitään määrää ja vähävaraiselle ja yksinäiselle tämä perhe juhla on kaikkein pahin. Onneksi se joulu tulee vähemmälläkin ja että saarioisten äidit ne laatikot tekee, en minä.

  VastaaPoista
 7. Juu, kyllä se joulu todella osaa stressata. Ilo alkaa sitten, kun lahjat on ostettu ja kaikki ruokatarpeet on raahattu kaupasta kotiin sekä saatettu siihen kuntoon, että niitä voi jopa syödäkin. Inhoan sitä, kun toitotetaan, että tulee se joulu hösöttämättäkin. No ei ne ruuat meillä ainakaan osaa itsekseen valmiiksi tekeytyä tai hypätä uuniin lämpenemään. Että kyllä se tiettyä hösötystä vaatii väkisinkin, ja minä taas inhoan kaikkea ylimääräistä tekemistä, kun elämä on muutenkin vailla riittäviä hengähdystaukoja. Mutta on se kivaa sitten, kun hommat on tehty - jos enää meikäläisessä henki pihisee siinä vaiheessa :D

  Ja voin kuvitella, että yksinäisille, vähävaraisille ja eronneille joulu voi olla karu juhla :( Kun kaikkialla korostetaan lämpöistä yhdessäoloa ja mainoskuvastoissa hehkuu onnellisia perheitä, niin se (tahtomattaan) toisenlainen joulu voi kirpaista syvältä...

  Tsemppiä jouluvalmisteluihin ja kivaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
 8. Kyllähän jouluna hommaa riittää, itse olen tosi jouluihminen ja nautin puuhastelusta, kun sen saa tehdä rauhassa. Meillä lapset jo isoja, mutta silti saavat muutaman lahjan, samoin me aiukuiset avammme yhdet kääröt, jotta tuntuu joululta.
  Parasta joulussa on hyvä mieli ja perheen kanssa oleskelu <3

  Monelle joulu on silti raskasta ja ahdistavaa aikaa ja saa tunteet pintaan, kaikesta huolimatta ihanaa jouluviikkoa sulle Nanni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin tehdä enemmänkin mutta en halua työn ohessa stressata itseäni liikaa kun tiedän että vähemmälläkin selviän.
   Kyllä mekin jotkin pienet paketit toisillemme annamme. Olisihan se lapsistakin outoa jos vanhemmat eivät saa mitään.
   Ihanaa joulua sinulle.

   Poista
 9. Hyviä pohdintoja.
  Mukavaa jouluviikkoa! <3

  VastaaPoista
 10. Joulussa ei ole muuta hyvää kuin joululoma. Loppu on turhanpäiväistä hössötystä. En tykkää yhtään. Jos joskus on mahdollisuus, lähden jouluna kauas pois matkoille. Sitten, kun lapset ovat muuttaneet omiin koteihinsa ja Mikillä on hoitaja. Kuusi meillä on ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo joulu mennyt jo melkoiseksi hössötykseksi. Osasta puuhastelusta kyllä tykkään ja ihana se joulunajan tunnelma mutta välillä tuntuu että liika on liikaa.

   Poista
 11. Jokainen tekee oman joulunsa. Se, mitä siihen kuuluu on jokaiselle se juttu.
  Vuosien mittaan olen oppinut vähentämään epäolennaisia pakkopullia jouluun liittyen.
  Onhan paljon ihmisiä, jotka eivät halua viettää joulua ja sekin on oma valinta.
  Rauhallista jouluviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikessa, jokainen tekee itse joulunsa ja jokaiselle jokin juttu on tärkeä. Enkä haluakaan kirjoituksellani kritisoida kenenkään perinteitä jne... lähinnä vain halusin pohtia tuttavani kommenttia ja sitä millainen se joillekin voi olla.
   Oikein ihanaa joulua sinullekin.

   Poista
 12. Minä haluaisin tehdä itse enemmän jouluksi, mutta enpähän sitten kuitenkaan jaksa :D Jouluihminen olen, mutta minimalistisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään tehdä mutta aika ja jaksaminen on rajallista. Maltilla kun puuhaa niin ei väsytä itseään.
   IHanaa joulua sinulle.

   Poista
 13. Hyvää pohdintaa Nanni! Joulu, kuten muutkin juhlapyhät, voi olla osalle raskasta aikaa juurikin mainitsemistasi syistä. Moni tosin saa aikaan raskauden ihan itse, kun aika ja voimat eivät meinaa riittää suunnitelmien toteuttamiseen. Minusta mieluummin vähemmän siivousta, kokkausta, lahjoja ja enemmän rentoa yhdessä oloa ja aikaa nautiskella suklaata ja joku kiva kirja :)

  Meillä lapset ovat saaneet välillä jouluna aineettomia lahjoja, kuten lahjakortti lähimpään kylpylään tai keilausreissu. Meillä pojat alkavat olla siinä iässä, että toiveitakaan ei meinaa olla - ei ainakaan sellaisia johon riittäisi rahaa. Vuosi sitten pojilla oli hyvin vähälahjainen joulu, koska he saivat koulun alkaessa uudet kännykät sillä nootilla, että jouluna ei tule sitten isompia lahjoja. Täksi vuodeksi pojille on tulossa vielä pienemmät lahjat, koska vanhempien rahat on käytetty uuteen telkkariin ja kalusteisiin. Ainakin etukäteen asia oli lapsille ihan ok, saas nähdä tuleeko aattona kitinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta, että jokainen saa sen stressin itse aikaiseksi mutta toki myös somella on oma vaikutuksensakin asiaan. JOka paikassa hehkutellaan ihania leipomuksia, siivouksia jne niin monelle tulee se fiilis että pitääkö minunkin tehdä kaikki tuo mitä joku toinen on ehtinyt ja jaksanut tehdä.
   Lahjakortit on kyllä ihania lahjoja, niitä kelpaa antaa ja saada.
   Ihanaa joulua teille.

   Poista
 14. Meillä on tänä vuonna oikeasti maltillinen joulu. Isommat saavat vähän rahaa ja äidin kutomia tumppuja ja sukkia. Pienimmäinen saa muutaman lahjan, tosin iskällä karkasi vähän lahjamopo käsistä reissussa 😂 Aikuisten kesken emme vaihda lahjoja laisinkaan, saas nähdä miltä tuntuu aattona olla eka kerta ilman lahjoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetekemät on ihania lahjoja, kyllä niitä kelpaa antaa ja saada <3
   IHanaa joulua ihanuus.

   Poista
 15. Monelle yksinäiselle varmasti raskasta aikaa :( Yritetään ainakin yksinäisiä vanhuksia ja vanhempia jouluna käydä katsomassa tai ainakin soittaa, jos ei muuten pääse käymään. Joulua on tosiaan laitettu maltillisesti ja lahjoja tosi niukasti. Lapset ei ole kauheasti edes toivoneet :) Hyvä niin. Stressiä en yleensä ota koko joulusta, tulee vähemmäläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin yksinäiset vanhukset ovat jouluna todella yksinäisiä ja se tuntuu todella surulliselta.
   Meillä ei olla koskaan toivottu isosti lahkoja, maltilla. Ja tuleehan niitä kun mummut ja kummitkin muistaa.
   IHanaa joulua Päivi.

   Poista
 16. No just... Aika ristiriitaista sinulta kirjoittaa "köyhästä" joulusta kun kuitenkin kerrot ettet kadu varattua ULKOMAANmatkaa ollenkaan. Realiteetit kehiin kirjoittaessasi köyhästä joulusta, tietäisitpä mitä se OIKEASTI on esim. työttömällä yh-äidillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi mutta luethan tekstini uudelleen. En muistaakseni mainitse meidän perheen kohdalla köyhää joulua vaan enemmänkin pohdin joulubudjettia, mihin se riittää ja mistä voi tinkiä? Kirjoitan tuolla, että joulubudjetti on tänä vuona eri kuin yleensä sillä veronpalautukset meneekin kevään matkaan, yleensä ne on laitettu jouluun ja makseltu laskuja. Edellisestä reissustamme on useampi vuosi. Tähän reissua olemme säästäneet pitkään ja hartaasti sekä käyttäneet niitä veronpalautuksia.
   Oikein ihanaa joulua sinulle ja pahoittelen mikäli kirjoitukseni pahoitti mielesi.

   Poista
 17. Kaikki mitä sanot on totta. Olen sekä jouluihminen että en ole. Mä haluan elokuvajoulun mutta koskaan se ei ole toteutunut. Hymiö.
  Tänävuonna on meillä yksinäisten joulu. Kaksi yksinäistä ystävää tulee meille aattona juhlimaan mun ja poikien kanssa. Kiva ajatus tuollainen sekoitus perhettä ja kavereita. Mies on poissa myös, joten ihan hassu joulu.

  Ihanaa joulua teidän ihanan kauniissa kodissa Nanni

  VastaaPoista
 18. Voi että, stressi on inhottavaa. Me olemme vain olleet ja lasketelleet jouluun, sovittu lahjaton linja ja nautittu tapahtumista. Ihanaa joulunaikaa sinne! <3

  VastaaPoista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -