KUUMIA TILANTEITA UIMAHALLISSA - SUOMALAISTA SOSIAALISUUTTAKO VAIN

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018


Ihan ensialkuun, olen aloittanut vuosien tauon jälkeen jälleen uimisen. En siis ole mikään kilpauimari enkä lähellekään sitä mutta ennen tykkäsin käydä uimassa taikka vesijumpassa säännöllisesti. Sitten uiminen muuttui lasten kanssa touhuamiseen lastenaltaalla. Jossain vaiheessa sekin väheni sillä vihasin aina sitä palelemista siellä matalassa altaassa. 

Nyt kun selkä on hieman huonossa kunnossa ajattelin kokeilla auttaisiko uiminen ja innostuimmekin mieheni kanssa aloittamaan säännöllisen uimaharrastuksen. Olen ihan liekeissäni. Joka kerta olen voittanut itseni, niin ajallisesti kuin matkallisestikin. Mieheni oppi oikeantyylisen uimatekniikan, kun minä taas uin pää veden pinnalla peläten joka hetki jonkin asteen niskajumia. Uimisen jälkeinen fiilis on kyllä huikea, samalla kun askel painaa, samalla on todella voittaja olo. 

Tänään koin suihkutiloissa ilahduttavan tilanteen jolloin jälleen totesin, että Hei! ei me suomalaiset olla lainkaan niin epäsosiaalisia mitä meidän väitetään olevan. Suihkutellessani selkäni takaa kuului kysymys "Anteeksi mutta saisinko sinulta hieman hoitoainetta lainaan, unohdin omani kotiin eikä tätä tukkaa selvitä ilman hoitoainetta?" 
Tottakai lainasin hoitoainettani, ihanaa kun voin olla avuksi, niinkin vähäpätöisessä mutta silti niin suuressa asiassa. Takkutukkana tiedän miltä tuntuu jos shampoopesun jälkeen ei hiuksiin laiteta hoitoainetta. 

Ilahdun lähestulkoon aina sosiaalisista tilanteista. Minusta on mahtavaa kun ihmiset uskaltavat puhua toisilleen vaikkeivät tuntisikaan toisiaan. Yleensä jokin asia yhdistää keskustelijoita, jos ei mikään muu niin ainakin sää. 

Vielä aulassakin nainen kiitteli minua. Itse kiittelin häntä siitä, että hän lähestyi minua rohkeasti. Niin pieni asia, mutta niin hyvä mieli. Hyvä teko ei aina tarvitse olla iso teko, suuri summa rahaa tms. 


Uimahallissa voi toki kokea toisenlaisiakin sosiaalisia tilanteita. Metoo-kampanja saisi yltää uimahalliinkin. 
Mieheni käy viikottain uimahallissa asiakkaidensa kanssa. Hän työskentelee perheiden kanssa ja enimmäkseen perheen pienimpien kanssa touhuten isoveli-periaatteella. Hänen työhönsä kuuluu monipuolista touhua lasten kanssa riippuen lasten sekä perheen tarpeista alkaen läksyjen teosta lapsen kanssa, käyntiä niin uimassa kuin muuallakin. Tässä tapauksessa hän oli uimahallissa. 

Suihkussa ollessaan hän tunsi kuinka hänen viereen, hyvin lähelle tuli toinen suihkuttelija. Koko pitkä rivi suihkuja oli tyhjänä joten tuntui oudolta, että toinen suihkuttelija tulee melkein kylkeen kiinni. Katsahtaessaan vieressä olevaan henkilöön hän huomasi siinä iäkkäämmän mieshenkilön joka katseli miestäni ihaillen. Katseiden kohdatessa tämä vanhempi henkilö lipaisi kielellään huuliaan ja hymyili miehelleni. 
Samanlainen tukala tilanne oli jatkunut altaallakin jolloin itse olisin jo käynyt sanomassa asiasta uimavalvojalle. 

Pois lähtiessä miehet olivat "törmänneet" vielä löylyssäkin. Jälleen ihastuksesta onnellinen mies oli istunut ihan mieheni kylkeen kiinni ja mieheni oli vaihtanut paikkaa toiselle puolelle saunaa. Tässä tilanteessa löylyttelijän innostus oli mennyt jo ihan hieman liian pitkälle hänen nostaessaan toisen jalkansa lauteille samalla levittäen näin haaransa hyvin leveälle. Jälleen hän taas lipoi huuliaan samalla katsoen miestäni. Se taisi olla miehelleni jo viimeinen pisara. Siinä vaiheessa hän oli sanonut asiakkaalleen, että eiköhän tämä piisaa, nyt me lähdetään pois. 

Missä menee törkeyden raja. Ihastuahan saa mutta ketään ei kuulu ahdistella. Alkuun nauroin tilanteelle kun mieheni sitä illemmalla kertoi mutta tajusin heti, että tilannetta saattoi olla seuraamassa mieheni asiakas. En tiedä minkä ikäisestä asiakkaasta on kyse mutta tuollaiset tilanteet eivät kuulu lapsen silmille eikä muutenkaan yleisiin tiloihin. Jokaisella on oikeus omaan henkilökohtaiseen tilaan, ei kenenkään iholle pidä tulla vaikka kuinka himo iskisi. 

Hienoahan se on, että komea, tummaraamikas mieheni viehättää muidenkin silmää kuin omaani, mutta mieheni ei selvästikään tilanteesta tykännyt. No en voi moittia. Vaikka olenkin todella sosiaalinen ihminen niin tuollaista en itsekään sulattaisi. 
Olen ennenkin kuullut mieheltäni, että uimahallin suihkutiloissa on ahdistavia tilanteita. Todella erikoista. Itse en ole koskaan yleisissä saunoissa kokenut minkäänlaista ahdistelua ja toivottavasti en koe vastaisuudessakaan. 

Mitä sinä olet mieltä tällaisista tilanteista? Onko sinulla kokemusta vastaavanlaisesta? 38 kommenttia:

 1. Oi hyvä luoja,en osaa muuta sanoa. Oisin varmaan tehnyt ilmoituksen ahdistelijasta 🤔Nuin räikeää en ole kokenut,mutta on tarpeeksi ärsyttävä jos vanhat miehet vahtaa kun sulla on uikkarit tai bikinit päällä..😲
  Mukavaa viikkoa ja Tsemppiä Siipallesi uimareissuihin,ens keralla kehoita antaan palaute,hän ei varmasti ole ainoa jota häiritään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta, voi hyvä luoja. Olen samaa mieltä.
   NO arvaa olenko kummastellut että miksi P ei tehnyt minkään laista ilmoitusta asiasta kun se yleensä on suht reipas ihminen. Pitääkin jutella että miksi ei puuttunut asiaan. Ensi kerralla kuonoon vain.

   Poista
 2. Ompas ollut törkeää käytöstä kyseisellä miehellä. Täytyy sanoa, että omalla miehelläsi taitaa olla pitkä pinna 😉 Mutta tosiaan komppaan edellistä kommentoijaa, että tuollaisesta kannattaa ilmoittaa. Hienoa muuten, että miehesi tekee tuollaista isoveli-tyyppistä hommaa. Se on todella tärkeää. Hatun nosto! Ja hei, ihana että sait suomalaisista äreilijöistä kivan kokemuksen. En tiedä, olenko itse muuttunut sosiaalisemmaksi vai mistä johtuu, että koen aina vaan sosiaalisempina ja puheliaampina muut ihmiset 😊 Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHan oksettava tapaus. Mieheni pinna ei yleensä ole noin pitkä ja sepä mua ihmetyttääkin ettei moinen tapaus saanut kaivaa itseään roskiksesta tekojensa jälkeen.
   Arvostan itsekin mieheni työtä todella suuresti, Suomi kaipasi enemmänkin perhetyöapua ja muutakin lapsiin sekä nuoriin liittyvää työtä.

   Poista
 3. No huh huh... Pokkaa pitää olla tällä miehellä... Ja voi sun mies raukkaa. Mukavaa päivää ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin ihan sikamainen tyyppi, huh hei ei voi muuta sanoa.

   Poista
 4. Minusta vastaavassa tilanteessa kannattaa ilmoittaa uimahallin henkilökunnalle. Aikuinenhan jotenkin tuollaisen tilanteen kuitenkin hanskaa, vaikka se on epämiellyttävää, mutta entäs jos kohteeksi osuu lapsi tai nuori?

  Meillä lapset eivät käy toisessa lähiuimahallissa lainkaan ilman isäänsä. Sitä riivasi juurikin tuollainen ahdistelukulttuuri ja paikalla kävi poliisitkin useamman kerran. Menon on vakuuteltu rauhoittuneen, mutta en silti halua, että poikani menevät sinne ilman aikuista. Toisessa uimahallissa ei ole onneksi ollut ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mie olen samaa mieltä ja melkein olen vihainen miehelleni ettei hän tehnyt mitään asian eteen. Entä jos vastaava tapahtuu jollekin lapselle. Hitto ei kestä ajatellakaan.

   Poista
 5. No huh huh...On varmasti ollut inhottava tilanne, meillä varmasti olis käynyt vetasemassa turpaan tai sanonut muutaman tiukan sanan. Seuraavan kerran vaan sanoa suoraan, etten oo kuulen niitä miehiä. On kyllä ollut käytöstä. Kerran huoltoasemalla ollessa töissä keräsin astioita pöydältä, niin yx ukkeli otti takapuolestani kiinni ja vetäsin kyllä avokämmenellä miestä kasvoihin ja sanoin, että anna olla kuule viimeinen kerta. Jäi siihen ihan hölmistyneenä kattomaan ja eipä kyllä sen koommin ukkelia näkynyt.Saman neuvon olen antanut omille tytöille, että kuonoon vaan tai suoraan potku haarojen väliin .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihan oksettava tapaus. No mie olin kyllä ihan ihmeissäni että P ei vetänyt moista tyyppiä nokkaan. Voin kyllä kuvitella että teilläkin isäntä saattaisi ottaa pienen painimatsin moisen dorkan kanssa.
   Hienosti teit. Itse kärsin nuorena esimiehen kourimisesta enkä koskaan uskaltanut siitä kenellekään sanoa. Äiti olisi varmaan käynyt pieksämässä moisen tyypin.

   Poista
 6. Voi luoja mikä niljake se uimahalli-mies! Tuollainen käytös on jo sinällään anteeksiantamatonta, mutta todella räikeää, jos läsnä on vielä lapsi. Huhhuh... Minäkin tekisin varmaan ilmoituksen (tai vetäisin nekkuun)

  Kahden pojan äitinä hirvittää, että jos joskus lähtisin poikien kanssa kolmistaan uimahalliin ja heidät pitäisi lähettää kaksitaan miesten puolelle, niin aika pelottavaa olisi miettiä kaikkia mahdollisia niljakkeita...

  Kivaa alkanutta viikkoa sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinainen limanuljasta :(
   Joskus äitinä saa ja joutuu miettimään kyllä kauhuskenarioita mitä noille lapsille voi tässä ikävässä maailmassa vielä sattua. mihin kaikkeen meidän kannattee heitä opettaa varomaan?

   Poista
 7. Huhhuh, tämä viimeistään todistaa että miehetkin kokevat seksuaalissävytteistä häirintää, joka on aivan yhtä moitittavaa kuin naisiin kohdistuva. On varmasti ollut todella outo ja ahdistava tilanne! Jos sama mies vielä uimahalliin sattuu, toivottavasti miehesi uskaltautuu avaamaan suunsa tai ilmoittamaan sopimattomasta käytöksestä jollekin työntekijälle. Kuvatunlaista "viatonta flirttiä" harrastavat veijarit kun eivät muuten meinaa ymmärtää käytöksensä olevan todella sopimatonta ja oksettavaa.

  On ihan mielettömän tärkeetä että näistä kokemuksista puhutaan ja sitä kautta koitetaan murtaa tätä seksuaalisen häirinnän hiljaisesti sallivaa ja hyväksyvää kulttuuria. Me too -kampanja on tullut enemmän kuin tarpeeseen, vaikka yhä löytyy niitä puupäitä jotka eivät ymmärrä esimerkiksi flirttailun ja häirinnän eroa. Kun on itsekin tarpeeksi "saanut" kokea noita huultenlipojia ja törkyjuttujen kertojia, ei kyllä kävisi enää mielessäkään vähätellä muiden kokemuksia. Erityisesti sitä olen ihmetellyt, että miksi aikuisten miesten ja papparaisten pitäisi saada "flirttailla" nuorille naisille ja yläasteikäisille LAPSILLE. Itse kohtasin häirintää eniten 14-16-vuotiaana, ja aina itseäni 10-60 vuotta vanhemmilta miehiltä. Harmillisesti en silloin uskaltanut/osannut puolustautua, mutta nyt asia olisi varmaan toisin.

  Vielä kun useammat miehet uskaltautuisivat jakamaan omia häirintäkokemuksiaan, niin loppuisi ehkä se naureskelu ja ilmiön vähättely. Miehillä kun tuo vaikenemisen ja häpeän muuri tuppaa olemaan maskuliinisten stereotypioiden vuoksi niin suuri, että on vaikea myöntää ääneen etteivät kaikki nais/miespuolisten tekemät lähestymisyritykset tunnukaan kovin mukavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että kyllä miehetkin ansaitsevat asiallisen kohtelun. Varmaan miehet silti harvemmin joutuvat moisen käytöksen kohteeksi. En käsitä miksi puolisoni ei puuttunut asiaan sillä hän ei yleensä jää sanattomaksi ja anna tuollaisten asioiden tapahtua. Pitäisikin melkein kysyä että miksi hän ei sanonut mitään.

   Itsekin muistan nuoruudestani yhden työpaikan jossa joudun ystäväni kanssa jatkuvan kourinnan kohteeksi. En koskaan sanonut asiasta mitään, aina vain ystäväni kanssa siitä puhuttiin ja oltiin järkyttyneitä. Se on kyllä ihan kamalaa että ihmisiä ei kunnioiteta pätkääkään.
   Pelkään että milloin lapsilleni käy nuin, kuinka osasin varoittaa heitä moisesta ja neuvoa että moista ei missään nimessä hyväksytä ja siitä pitää heti sanoa.

   Poista
 8. No ei oo todellista! :O Aika rohkea tuo häiriköitsijä! Mun mies olis varmaan nostanu äijän seinälle ja raahannu niskasta uimavavalvojan puheille! Tuollainen tulee aina ihan puun takaa eikä siihen osaa oikein varautua. Toivottavasti äijä jää kiinni ja saa porttikiellon koko halliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mua kummastutti ihan todella että mieheni hermo kesti tuollaista käytöstä sillä hänellä harvoin menee sormi suuhun tai jäisi sanomisessa kakkoseksi. Miksi siis nyt kun olisi todellakin ollut tärkeää pysäyttää tuollainen urpo.

   Poista
 9. Oi, ei. Siis, ällöttävää ja epäasiallista käyttäytymistä!

  VastaaPoista
 10. Kiva, että olet innostunut vanhasta harrastuksestasi! :)
  Vesijuoksua olen pari kertaa kokeillut tuon oikuttelevan selkäni kanssa ja ajatus onkin taas tässä lähteä kokeilemaan pienen tauon jälkeen miltä se nyt tuntuu.
  Enpä ole uimahallissa koskaan törmännyt saatikka keneltäkään kuullut vastaavasta, mitä miehesi kohdalle sattui. Kyllä on jollakin pokkaa, täytyy sanoa! Todella asiatonta!
  On tainnut uiminen olla sivuseikka!

  Mukavaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesijuoksukin on kyllä ihanaa.
   Minustakin tuo tapaus on tosi outoa käytöstä missä vain mutta ennen kaikkea uimahallissa. Törkeää suorastaan.

   Poista
 11. Suorastaan ällöttävä tapaus, ilmoitus henkilökunnalle olisi ollut paikallaan. Kiva, että olet innostunut uimisesta. Minä olin viikonloppuna lumikenkäilemässä, hauskaa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ihmetyttikin se, ettei mieheni tehnyt asian eteen mitään sillä hän ei juuri usein jää sanattomaksi, miksi siis nyt jäi :(

   Poista
 12. Apua no näihin tapauksiin tosiaan on saanut törmätä jo pikkutytöstä ja sanon, että aina yhtä iljettävää.

  VastaaPoista
 13. Huh huh mikä kokemus, ei niin häävi, suorastaan muakin alkoi ällöttää.
  Sinulla oli mukava kokemus.
  Toivottavasti seuraavalla kerralla ei tule törmäyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihan oksettava juttu.
   Toivottavasti mieheni ensi kerralla laittaa moiselle tyypille luun kurkkuun.

   Poista
 14. Ällöttävä juttu minunkin mielestä! Hyvä, kun puutuitte asiaan.
  Itse en ole käynyt uimahallilla pitkiin aikoihin, mutta kesällä tulee uitua aina kun säät sallivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kans ollut pitkä tauko uimisesta mutta on kyllä ollut kiva käydä uimassa ihan kunnolla.

   Poista
 15. No kaikkia sitä.Hyi olkoot!
  Itse ei ole tullut edes niin ajatelleeksi,millaisia ihmisiä eri paikoissa voi olla. Vaikka minäkin lennot liikkunut asiakkaiden kanssa monessa paikassa. Nyt äitinä sitä tosiaan miettii asioita eri tavalla,niinkuin tuolla ylempänä joku kommentoikin, että hirvittää laittaa pojat kahdestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihan oksettava kokemus. Jossain baarissa saattaisi ymmärtää mutta uimahallissa.
   Kyllä mulla kans äitinä sydän heittäisi suru voltit jos omille lapsille sattuisi jotain tuollaista :(
   Toivottavasti ei koskaan satu.

   Poista
 16. No johan on ollut uimahallireissu sun miehellä..huh! Ilmoitus henkilökunnalle ja porttikielto tollaselle.
  Mukavaa kun olet löytänyt uintiharrastuksen..itse tykkään vesijumpasta..tosin en nyt harrasta. Kivaa viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kummastuttaakin se ettei mieheni sanonut asiasta mitään nimittäin hän harvoin jää sanattomaksi.

   Poista
 17. OMG!! Tuo on todella järkyttävää ahdistelua. Pahoin pelkään, että se tyyppi harrastaa sitä useammankin, kun uskalsi olla noin julkea. Toivottavasti jää kiinni tekosistaan eikä traumatisoi ketään.

  VastaaPoista
 18. Onpa kyllä vastenmielistä käytöstä! Toivottavasti samanlaista ei enää uudestaan tule vastaan. Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö ollutkin, eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Hassua, että uimahallissa tuollaista jotkut kehtaavat harrastaa. ihanaa viikkoa sinullekin.

   Poista
 19. Kivaa, että olet löytänyt uimaharrastuksen uudelleen :)
  Tuo miehesi kokemus on kyllä ällöttävä. Jos joutuisin itse vastaavaan tilanteeseen, multa jäisi varmaan vähäksi aikaa uimiset kokonaan kun pelkäisin törmääväni tyyppiin uudelleen. Ahdistelijat pitäisi saada vastuuseen teoistaan. Hirvittää varsinkin lasten puolesta; itsekin olisin tilanteessa neuvoton, saati sitten lapsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä minustakin harvinaisen oksettava tilanne, En käsitä miten ihmiset eivät tajua missä mauttomuuden raja menee.

   Poista

Ihanaa kun jaksat muistaa minua kommentilla, ne piristää päivääni.
Epäasialliset kommentit jätän julkaisematta.
-Nanni-

- THEME BY ECLAIR DESIGNS -